Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Η Ελλάδα μέσα στις 10 χώρες της ΕΕ που δεν έχουν ούτε ένα σημείο φόρτισης ανά 100 χιλιόμετρα δρόμου

Υπάρχει σοβαρή έλλειψη σημείων φόρτισης ηλεκτρικής ενέργειας κατά μήκος των οδικών δικτύων στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).
Τα ευρήματα δείχνουν ότι 10 χώρες δεν έχουν ούτε έναν φορτιστή για κάθε 100 χιλιόμετρα βασικών δρόμων*. Όλες αυτές οι χώρες έχουν επίσης μερίδιο αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων μικρότερο από 3% (εκτός από την Ουγγαρία). 18 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν λιγότερο από 5 σημεία φόρτισης ανά 100 χιλιόμετρα δρόμου, με μόλις τέσσερα να διαθέτουν περισσότερους από 10 φορτιστές για κάθε 100 χιλιόμετρα δρόμων.
Ως μέρος του πακέτου για το κλίμα Fit for 55 που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ότι έως το 2030 οι εκπομπές CO2 από τα νέα αυτοκίνητα θα πρέπει να είναι 55% λιγότερες από τα επίπεδα του 2021 – από τον στόχο του 37,5% για το 2030 που είχε τεθεί μόλις πριν από τρία χρόνια. Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να φέρουν στην αγορά εκατομμύρια ηλεκτρικά φορτιζόμενα αυτοκίνητα τα επόμενα χρόνια για να επιτύχουν αυτόν τον απαιτητικό νέο στόχο.
«Οι καταναλωτές δεν θα μπορούν να αλλάξουν σε οχήματα μηδενικών εκπομπών εάν δεν υπάρχουν αρκετοί σταθμοί φόρτισης και ανεφοδιασμού κατά μήκος των δρόμων όπου οδηγούν», προειδοποίησε ο Γενικός Διευθυντής της ACEA, Eric-Mark Huitema.
«Για παράδειγμα, εάν οι πολίτες της Ελλάδας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας πρέπει να ταξιδέψουν 200 χιλιόμετρα ή περισσότερα για να βρουν φορτιστή, δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα είναι πρόθυμοι να αγοράσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο», εξήγησε ο Huitema.
«Θα πρέπει να σημειωθεί τεράστια πρόοδος στην ανάπτυξη υποδομών σε ολόκληρη την ΕΕ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Οι πρόοδοι που έγιναν σε μερικές χώρες της Δυτικής Ευρώπης είναι ενθαρρυντικές, αλλά δεν πρέπει να μας αποσπούν την προσοχή από τη δεινή κατάσταση του δικτύου χρέωσης σε άλλες χώρες της ΕΕ».
Πράγματι, η αντίθεση μεταξύ της Ολλανδίας –της χώρας με τους περισσότερους φορτιστές (47,5 για κάθε 100 km δρόμου)– και μιας τεράστιας χώρας όπως η Πολωνία (οκτώ φορές μεγαλύτερη, αλλά μόνο ένα σημείο φόρτισης για κάθε 250 km) είναι εντυπωσιακή.
Top 5: χώρες με τους περισσότερους φορτιστές ανά 100 χιλιόμετρα
Ολλανδία (47,5)
Λουξεμβούργο (34,5)
Γερμανία (19,4)
Πορτογαλία (14,9)
Αυστρία (6.1)
Κορυφαίες 5: χώρες με τους λιγότερους φορτιστές ανά 100 χιλιόμετρα
Λιθουανία (0,2)
Ελλάδα (0,2)
Πολωνία (0,4)
Λετονία (0,5)
Ρουμανία (0,5)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...