Έξι μεγάλες πόλεις της Ολλανδίας θα έχουν μόνο ηλεκτρικά ή υδρογονοκίνητα ταξί μέχρι το 2025

Άμστερνταμ, Χάγη, Αϊντχόβεν, Ρότερνταμ, Άμερσφορτ και Τίλμπουργκ συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Roadmap Zero Emission Taxi»

Οι Ολλανδοί πολιτικοί θέλουν «καθαρά και ήσυχα ταξί» έως το 2030. Σε έξι μεγάλες πόλεις η μετάβαση θα γίνει έως το 2025. Πρόσφατα παρουσιάστηκε ένα πλάνο  δράσης για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ο υπουργός Van Veldhoven (Υπουργείο Υποδομής και Διαχείρισης Υδάτων) συμφώνησε στην υλοποίηση του προγράμματος  «Roadmap Zero Emission Taxi» με έξι μεγάλες πόλεις ( Άμστερνταμ, Χάγη, Αϊντχόβεν, Ρότερνταμ, Άμερσφορτ και Τίλμπουργκ ) . Τα τρία τέταρτα των 10.000 ταξί που διαθέτουν άδεια στη Ολλανδία  βρίσκονται  σε αυτές τις πόλεις.

\”Υπογράφουμε γιατί πιστεύουμε ότι πρόκειται για έναν ρεαλιστικό χάρτη πορείας για ταξί χωρίς εκπομπές, εάν πληρούνται οι απαιτήσεις\”, δήλωσε ο Bertho Eckhardt, πρόεδρος της ένωσης ταξί KNV.

Ο υπουργός Van Veldhoven πιστεύει ότι είναι «ένα ωραίο βήμα»: «Τα ταξί οδηγούν κατά μέσο όρο τέσσερις φορές περισσότερα χιλιόμετρα από τα αυτοκίνητα. Εάν όλα τροφοδοτούνται από ηλεκτρικό ρεύμα ή υδρογόνο, αυτό οδηγεί σε καθαρό αέρα  και λιγότερο θόρυβο στο δρόμο. Είναι καλό για τον οδηγό, τον επιβάτη και πραγματικά  για όλους τους κατοίκους στην πόλη. Θα συνεργαστούμε με τις εταιρείες ταξί για να μπορέσουν να αλλάξουν. \”

Ο Υπουργός είναι βέβαιος ότι αυτός ο σαφής στόχος του «χάρτη πορείας» θα δώσει στους φορείς εκμετάλλευσης ταξί σαφήνεια, ώστε να μπορούν να πραγματοποιήσουν στοχευμένες επενδύσεις σε καθαρά και ήσυχα ταξί. Οι συμφωνίες θα εξεταστούν τις επόμενες εβδομάδες. Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν αναφέρεται κανένα σύστημα επιδότησης ή οποιοδήποτε άλλο είδος οικονομικής υποστήριξης για τη βιομηχανία ταξί .

Στις έξι μεγάλες πόλεις, τα νέα ταξί θα πρέπει να είναι εντελώς απαλλαγμένα από εκπομπές από το 2025. Θα υπάρξει εθνική μεταβατική περίοδος για τα ταξί που χρησιμοποιούνται σήμερα. Αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες πόλεις. Οι τρέχουσες συμφωνίες αποτελούν ένα πρώτο βήμα για εντελώς καθαρά ταξί στην Ολλανδία. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι ότι οι οδηγοί ταξί έχουν χρόνο γι αυτή την μετάβαση.

Ένα ταξί χρησιμοποιείται κατά μέσο όρο από τρία έως πέντε χρόνια. Ωστόσο, λόγω της υγειονομικής κρίσης πολλοί επιχειρηματίες δεν έχουν την ευκαιρία να επενδύσουν αυτή τη στιγμή. Για το λόγο αυτό συμφωνήθηκε ότι θα υπάρξει μεταβατική περίοδος ώστε να μπορούν να μεταβούν σε ηλεκτρικό ταξί ή σε ταξί που κινούνται με υδρογόνο.

Οι συμφωνίες αποτελούν επιβεβαίωση μιας πολιτικής τάσης που ήταν ορατή εδώ και πολλά χρόνια  και την οποία συζητούσαν τα κόμματα για αρκετό καιρό. Περίπου το 10% των ταξί στις Κάτω Χώρες είναι ήδη απαλλαγμένα από εκπομπές, το οποίο είναι αποτέλεσμα δράσεων που ξεκίνησαν και εφαρμόστηκαν πριν από μερικά χρόνια.

Για παράδειγμα, το Άμστερνταμ έκανε τις πρώτες συμφωνίες με τον κλάδο για ταξί χωρίς εκπομπές στο κέντρο της πόλης  το 2016, με αποτέλεσμα να έχει  χιλιάδες ηλεκτρικά ταξί  από το 2019 . Επιπλέον, όλα τα ταξί στο Schiphol  (αεροδρόμιο ) είναι ήδη ηλεκτρικά, ακόμη και αν η εμπειρία ποιότητας και συντήρησης δεν είναι  ικανοποιητική .

Στη Χάγη, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιείται μια διαφορετική μορφή ηλεκτρικής κινητικότητας: Πρόκειται  για  υδρογονοκίνητα ταξί που διασχίζουν την πόλη. Αυτή η αλλαγή μπορεί να είναι οικονομικά ενδιαφέρουσα για τα ταξί, επειδή διανύουν πολλά χιλιόμετρα, λέει το υπουργείο. Η οδήγηση χωρίς εκπομπές είναι πολύ φθηνότερη από την οδήγηση με ντίζελ σε όρους «καυσίμου» ανά χιλιόμετρο.

Το 80% των εσόδων από ταξί στην Ολλανδία αφορά  τις λεγόμενες συμβατικές μεταφορές. Πρόκειται για σχολικά δρομολόγια  και μεταφορές ασθενών  που συνήθως περιλαμβάνουν μικρά λεωφορεία – με μεγάλες και περίπλοκες διαδρομές σε αγροτικές περιοχές, για τις οποίες η ικανότητα φόρτισης των υφιστάμενων ηλεκτρονικών λεωφορείων δεν είναι ακόμη επαρκής. Οι δήμοι εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι θα υπάρχουν αρκετοί σταθμοί φόρτισης  για ταξί, ακόμη και σε πιάτσες ταξί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...