Αγγλία: Κυβερνητική Οδηγία για το όριο επιβατών και τον τρόπο μεταφοράς τους με ταξί

Από το Βρετανικό Υπουργείο Μεταφορών (DFT) εκδόθηκε οδηγία που περιγράφει λεπτομερώς τα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι οδηγοί ταξί κατά τη διάρκεια των εθνικών περιορισμών στην κυκλοφορία.

          Εκτός από τον οδηγό, ο επιβάτης δεν επιτρέπεται να μοιραστεί το ταξί ή το ιδιωτικό ενοικιαζόμενο όχημα με κάποιον που είναι έξω από την οικογένειά του (δεν ζει δηλαδή στο ίδιο σπίτι) εκτός κι αν η μεταφορά εμπίπτει σε κάποια εξαίρεση. Για παράδειγμα, εάν η κοινή χρήση του οχήματος είναι εύλογα απαραίτητη ως μέρος της εργασίας του επιβάτη, ο οδηγός δεν χρειάζεται να αρνηθεί την μεταφορά (π.χ. δύο συναδέλφων που εργάζονται στο ίδιο γραφείο και θέλουν να μετακινηθούν στο ίδιο σημείο).

          Αυτοί οι περιορισμοί ισχύουν μόνο στην Αγγλία. Στα άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου (Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία) ισχύουν διαφορετικοί περιορισμοί.

          Η κυβερνητική οδηγία αναφέρει επίσης ότι όλοι οι οδηγοί ταξί πρέπει να κάνουν μια αξιολόγηση κινδύνου πριν από κάθε διαδρομή προκειμένου να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους επιβάτες τους. Πριν ο επιβάτης εισέλθει στο όχημα, ο οδηγός οφείλει να τον ρωτήσει:

  • Αν έχει συμπτώματα κορωναϊού (πυρετός, βήχας, απώλεια γεύσης, όσφρησης κλπ.).
  • Αν έκανε τεστ κορωναϊού τις τελευταίες μέρες κι αν αυτό βγήκε θετικό. Εξυπακούεται ότι αν βγήκε θετικό ο οδηγός δεν πρέπει να του επιτρέψει την είσοδο στο όχημα.

Οι οδηγοί ταξί πρέπει να πλένουν ή να απολυμαίνουν τα χέρια τους εάν έλθουν σε επαφή με έναν επιβάτη ή τις αποσκευές του. Πρέπει να βοηθούν τα άτομα με κινητικά προβλήματα τόσο για την επιβίβαση-αποβίβαση από το όχημα όσο και με την μεταφορά των αποσκευών τους.

Είναι ευθύνη των επιβατών και όχι των οδηγών η νομιμότητα της κυκλοφορίας τους. Οι επιβάτες οφείλουν να τηρούν τους εθνικούς κανόνες στον περιορισμό της κυκλοφορίας.

Μέσα στο όχημα, οι επιβάτες πρέπει να φορούν προστατευτική μάσκα (εκτός κι αν έχουν ιατρική βεβαίωση για το αντίθετο) διαφορετικά ο οδηγός μπορεί να αρνηθεί τη μεταφορά τους. Οι οδηγοί ταξί δεν χρειάζεται να φορούν προστατευτική μάσκα όταν εργάζονται αλλά το Υπουργείο Μεταφορών συνιστά να την φορούν, αν δεν επηρεάζει την ικανότητά τους στην οδήγηση.

Όπου αυτό είναι δυνατόν, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται το μπροστινό κάθισμα, δίπλα στον οδηγό. Συνιστάται κατά τα διάρκεια της μεταφοράς τα παράθυρα να είναι ανοιχτά για να μπαίνει καθαρός αέρας. Επίσης, προτείνεται η χρήση ανέπαφης πληρωμής κι αν αυτό δεν μπορεί να γίνει, τότε μετά την αποβίβαση ο οδηγός πρέπει να πλύνει με σαπούνι και νερό τα χέρια του.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...