Στροφή της Σαουδικής Αραβίας στα ταξί που κινούνται με υδρογόνο

Η Γενική Αρχή Μεταφορών της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε πιλοτική μετάβαση σε οχήματα με κινητήρα υδρογόνου στον τομέα των ταξί. Η κίνηση αυτή αποτελεί μια προσπάθεια να αυξηθεί η χρήση βιώσιμων, εναλλακτικών, καθαρών μορφών ενέργειας.

Καθώς τα οχήματα που χρησιμοποιούνται ως ταξί έχουν εξαντλητικές απαιτήσεις και καταπονούνται, η ανάγκη αποδοτικών επιδόσεων αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα για την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας. Βασικός στόχος αυτής της αλλαγής είναι να ανανεωθεί ο υφιστάμενος στόλος και ταυτόχρονα να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα συμβατικά βενζινοκίνητα αυτοκίνητα.

Στην πραγματικότητα, οι εκπομπές που προέρχονται από τα οχήματα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα στη χώρα. Το 2022 η Σαουδική Αραβία εξέπεμψε 14,636 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ανά κάτοικο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, με τις μεταφορές να αντιπροσωπεύουν το 26% των ρύπων.

Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα του γιατί η χώρα μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά από αυτή τη στροφή. Επιπλέον, η αλλαγή αυτή ευθυγραμμίζεται με την «Πράσινη πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας», κεντρικός στόχος της οποίας είναι η μείωση των εκπομπών ρύπων.

Τα οχήματα που κινούνται με υδρογόνο είναι ουσιαστικά ηλεκτρικά οχήματα με κυψέλες καυσίμου (γνωστά και ως FCEV). Η διαφορά τους με τα άλλα ηλεκτρικά οχήματα είναι ότι αντλούν την ενέργειά τους από κυψέλες καυσίμου και όχι από εξωτερικές μπαταρίες. Οι κυψέλες καυσίμου τροφοδοτούνται από αέριο υδρογόνο. Το αέριο απελευθερώνεται στην κυψέλη καυσίμου, όπου αναμιγνύεται με ηλεκτρική ενέργεια και η χημική αντίδραση παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Στο τέλος, το μόνο που εκπέμπουν είναι υδρατμοί, με τη μέθοδο αυτή να καθίσταται μια από τις καλύτερες επιλογές καθαρής ενέργειας.

Τα τελευταία χρόνια σημειώνεται αύξηση πωλήσεων των οχημάτων που κινούνται με υδρογόνο, καθώς όλο και περισσότερες χώρες αντιμετωπίζουν ζητήματα υψηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Εκτός από τη Σαουδική Αραβία, δοκιμές για ταξί που κινούνται με υδρογόνο έχουν γίνει σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Έχουν γίνει ακόμη και δοκιμές αεροταξί που κινούνται με υδρογόνο στην Καλιφόρνια και ποταμόπλοιων στο Ρότερνταμ.

Ειδικά στη Μέση Ανατολή, η ενέργεια υδρογόνου κερδίζει δημοτικότητα. Εκτός από τις χρήσεις σε προϊόντα όπως τα οχήματα, πολλές χώρες ακολουθούν την τάση παραγωγής και κατανάλωσης υδρογόνου. Μερικά παραδείγματα είναι η πρωτοβουλία «Πράσινη Ενέργεια» του Ομάν για τη μετατροπή του θαλασσινού νερού σε πράσινες πηγές ενέργειας όπως το υδρογόνο ή η επένδυση 40 δισ. δολαρίων της Αιγύπτου σε τομείς υδρογόνου.

Εάν η πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας αποδειχθεί επιτυχής, μπορεί να συμβάλει στην αναγκαία αλλαγή της συνολικής πολιτικής όσον αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Και αυτό διότι η αποστολή της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με κάθε δυνατή μέθοδο αποτελεί ένα αυξανόμενο καθήκον, καθώς ο πλανήτης αντιμετωπίζει ταυτόχρονα ζητήματα κλιματικής αλλαγής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *