Γερμανία: Η ένωση TMV χαρακτηρίζει «άχρηστη» πρόσφατη κατά παραγγελία μελέτη της Uber

Μια «μελέτη» του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου (IW Consult), η οποία ανατέθηκε από την Uber, προωθεί τον ελεύθερο ανταγωνισμό στις μεταφορές με ταξί και ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα. Η αποκαλούμενη «έκθεση», όμως, αγνοεί παντελώς το γεγονός ότι ο θεμιτός ανταγωνισμός απαιτεί επίσης δίκαιους όρους.

Στην ανακοίνωσή της, η Ένωση Ταξί και Ενοικιαζομένων Αυτοκινήτων (TMV) χαρακτηρίζει τη μελέτη του IWConsult «άχρηστη», καθώς αποτελεί μια κλασική παραγγελία – άλλωστε, η Uber παρήγγειλε αυτό το αποτέλεσμα και «πλήρωσε γι’ αυτό».

«Αυτή η ευνοϊκή για την Uber έκθεση βασίζεται στη λανθασμένη υπόθεση του θεμιτού ανταγωνισμού στη γερμανική αγορά ενοικίασης αυτοκινήτων», λέει ο Πάτρικ Μάινχαρντ, διευθύνων σύμβουλος της TMV. «Αυτό δεν ισχύει εδώ και καιρό. Ο αξιοπρεπής, μεσαίος κλάδος των ταξί και των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων είναι εκτεθειμένος στον καταστροφικό, ληστρικό ανταγωνισμό της Uber & Co. Με 1.700 παράνομα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα μόνο στο Βερολίνο, οι πολιτικοί του κρατιδίου του Βερολίνου μιλούν πλέον για οργανωμένο έγκλημα».

Ο Μάινχαρντ συνέχισε λέγοντας ότι έμεινε έκπληκτος από το γεγονός ότι το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο, ειδικότερα, τάσσεται στο πλευρό της Uber στη διαμάχη μεταξύ αξιοπρεπών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται με τις αξίες του έντιμου εμπόρου, και ληστρικών καπιταλιστών, οι οποίοι καταπατούν τις αρχές της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς.

«Δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρη παραδοχή από αυτήν του επικεφαλής της Uber στη Γερμανία για το τι συμβαίνει πραγματικά», εξηγεί ο Μάινχαρντ. «Όταν λέει “ότι οι φιλικές προς τον καταναλωτή τιμές συμβαδίζουν με τα εταιρικά κέρδη¨, δείχνει ότι πρόκειται για τα εταιρικά κέρδη και όχι για τις μεμονωμένες εταιρείες και τους οδηγούς».

Η ένωση ζητά εδώ και καιρό να γίνουν σε εθνικό επίπεδο έλεγχοι για τους μισθούς ντάμπινγκ των οδηγών, την αδήλωτη εργασία, τις καταχρηστικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και την έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης των επιβατών. Η διάσκεψη των υπουργών Μεταφορών πρέπει επίσης να ασχοληθεί με αυτές τις αφόρητες συνθήκες εργασίας. Και σε αυτό το πλαίσιο, τα υποτιθέμενα αποτελέσματα αυτής της κατά παραγγελία μελέτης θα πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή.

«Οι σταθερές τιμές για τα ταξί, όπως ισχύουν σήμερα στο Μόναχο και το Βερολίνο, πρέπει να συνδεθούν με τις ελάχιστες τιμές για τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα», τόνισε ο Μάινχαρντ. «Μόνο με ελάχιστες τιμές μπορούν τελικά να αποκατασταθούν λογικά δίκαιες, ανταγωνιστικές ευκαιρίες. Με τις ελάχιστες τιμές θα υπάρχει μόνο ένας χαμένος: οι αμφίβολοι πάροχοι που εξαπλώνονται σαν καρκίνος στη Γερμανία. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η μελέτη κατέληξε σε διαφορετικό συμπέρασμα όσον αφορά τις ελάχιστες τιμές. Είναι μόνο λυπηρό το γεγονός ότι το ινστιτούτο τάσσεται υπέρ της Uber».

Σύμφωνα με την TMV, οι πολιτικοί κάνουν σήμερα ένα τεράστιο λάθος όσον αφορά τις ελκυστικές υπηρεσίες κινητικότητας σε εθνικό επίπεδο. Σε όλες τις αγροτικές περιοχές και στα προάστια των μεγαλύτερων πόλεων τα ταξί θα πρέπει επιτέλους να γίνουν ένα ουσιαστικό τμήμα των δημόσιων μεταφορών – κάτι που ήδη είναι θεσμικά. Εξάλλου, τι νόημα έχει κάποιος πολίτης να μπορεί να χρησιμοποιεί τις υπάρχουσες σιδηροδρομικές υπηρεσίες με ένα ακριβότερο ενιαίο εισιτήριο (Deutschland-Ticket), αλλά να μην μπορεί να μετακινηθεί τα βράδια ή τα Σαββατοκύριακα επειδή δεν κυκλοφορούν λεωφορεία;

Τα κονδύλια στις περιφέρειες θα πρέπει επιτέλους να κατευθυνθούν και στα ταξί, και μια πραγματική επανάσταση στις τοπικές μεταφορές είναι δυνατή μόνο με ένα ενιαίο εισιτήριο που θα περιλαμβάνει και τα ταξί. Αυτό θα ήταν το απαραίτητο βήμα που θα αντιμετώπιζε δίκαια την κινητικότητα σε ευνοϊκές τιμές για τους καταναλωτές σε όλη τη Γερμανία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *