Γερμανία: Η FreeNow αυξάνει την προμήθεια από 1% έως 3% και στρέφεται στα ταξί ως βασική δραστηριότητα

Ο πάροχος υπηρεσιών ταξί και ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων Free Now, ο οποίος το 2021 εμφάνισε ζημίες ύψους 590 εκατομμυρίων ευρώ, προσαρμόζει την «προμήθεια επί του ναύλου» σε πολλές πόλεις της δυτικής Γερμανίας, καθώς και στο Βερολίνο και τη Λειψία, από τις 24 Φεβρουαρίου. Οι τιμές για τους πελάτες θα αυξηθούν, σε ορισμένες περιπτώσεις σημαντικά.

Η υπηρεσία μεταφορών Free Now, την οποία διαχειρίζεται η Intelligent Apps GmbH, ως θυγατρική της Mercedes-Benz Mobility Services GmbH, ανακοίνωσε και αιτιολόγησε τις αυξήσεις των προμηθειών της σε ενημερωτικό δελτίο προς τις συνεργαζόμενες εταιρείες και τους οδηγούς της.

Από τον Οκτώβριο του 2020, ο όμιλος χρεώνει στις εταιρείες ταξί προμήθεια 12% επί του κομίστρου «για άμεσες και εκ των προτέρων κρατήσεις, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, στις περισσότερες γερμανικές πόλεις. Στο Ντούισμπουργκ, το Έσσεν, το Ντόρτμουντ, τη Στουτγκάρδη, τη Βρέμη, το Ανόβερο, το Μίνστερ, τη Λειψία, το Πότσνταμ και τη Δρέσδη το ποσοστό προμήθειας είναι 7%.

Στο Βερολίνο, το Αμβούργο, το Μόναχο, τη Φρανκφούρτη και το Ντίσελντορφ, η προμήθεια αυξάνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα, από 12% σε 13%. Στη Στουτγκάρδη, το Έσσεν, το Ντούισμπουργκ, το Ντόρτμουντ, το Ανόβερο, τη Βρέμη και τη Λειψία (η μόνη πόλη της ανατολικής Γερμανίας εκτός από το Βερολίνο που επηρεάζεται), η προμήθεια θα αυξηθεί κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, από 7% σε 10%. Στη Δρέσδη, το Μίνστερ και το Πότσνταμ θα παραμείνει στο 7%, ενώ σε όλες τις πόλεις που δεν αναφέρονται θα παραμείνει στο 12%.

Οι πελάτες της FreeNow θα πληρώνουν 2,50 ευρώ (προηγουμένως 79 λεπτά) για κάθε διαδρομή που κλείνεται μέσω της εφαρμογής. Οι νέοι συνεργαζόμενοι οδηγοί που πληρώνονται μέσω της εφαρμογής θα καταβάλλουν επιπλέον 2% τοις εκατό «προμήθεια» (δεν ισχύει για τα φιλοδωρήματα, τα διόδια και τα τέλη στάθμευσης στο αεροδρόμιο). Οι επιβάτες που ακυρώνουν μια διαδρομή που έχει παραγγελθεί και έχει ήδη γίνει αποδεκτή από τον οδηγό θα πληρώνουν 5 ή ακόμη και 10 ευρώ εάν ακυρώσουν μια παραγγελία σε λιγότερο από μία ώρα πριν από την παραλαβή (αυτό ισχύει τόσο για διαδρομές με ταξί όσο και για τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα).

Στις 25 Ιανουαρίου, η FreeNow ανακοίνωσε ότι θα επικεντρωθεί ξανά στα ταξί ως τον πυρήνα της υπηρεσίας της και δεν θα επεκταθεί περαιτέρω στα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα. Το ξεκίνημα του 2024 ήταν σημαντικά καλύτερο για την εταιρεία σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτό δείχνει «ότι η προσέγγισή μας αποδίδει και επιβεβαιώνει την κατεύθυνσή μας», αναφέρει. Η εταιρεία «λαμβάνει άμεσα μέτρα για την αύξηση των εσόδων», προκειμένου να αντισταθμίσει τις αυξήσεις των τελών. Για παράδειγμα, ο ΦΠΑ 7% που παρακρατούσε στα φιλοδωρήματα θα καταργηθεί.

Σε περιόδους υψηλής ζήτησης, οι επιβάτες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν κράτηση σε στόλο προτεραιότητας, σε υψηλότερη τιμή. Η διαδρομή με αυτόν τον τύπο στόλου, στον οποίο αντιστοιχούν όλα τα ενεργά ταξί, θα είναι ακριβότερη από το κόμιστρο του ταξί, λόγω ενός τέλους πλατφόρμας. Οι προσαυξήσεις των 3-7 ευρώ θα μεταβιβάζονται στους οδηγούς και τις εταιρείες ταξί με τη μορφή μπόνους.

Η εταιρεία θα συνάψει επίσης συνεργασίες για να δημιουργήσει «μεγαλύτερη ζήτηση για ταξί», για παράδειγμα με την πλατφόρμα Karhoo, «η οποία συνδυάζει κρατήσεις ταξί από μεγάλους ταξιδιωτικούς παρόχους όπως η Booking.com, η Eurostar/Thalys, η FleetOndemand, η Accor, η Amadeus, η DNATA και η Trainline». Η Free Now συνεργάζεται επίσης ήδη με παρόχους υπηρεσιών κοινής χρήσης αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων/ηλεκτρικών σκούτερ. Οι πελάτες που θέλουν να νοικιάσουν ένα e-moped από την εταιρεία ενοικίασης Emmy, για παράδειγμα, ενημερώνονται τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου ότι θα πρέπει να οδηγούν οι ίδιοι μόνο αν είναι νηφάλιοι και τους προσφέρεται η δυνατότητα να παραγγείλουν, αντ’ αυτού, ταξί. Εάν κάνουν αυτή την επιλογή, ανακατευθύνονται στην εφαρμογή της FreeNow.

Στην τελευταία ενότητα του ενημερωτικού δελτίου, η FreeNow ανακοινώνει ότι «θα συνεχίσει να υπερασπίζεται ξεκάθαρα τα ταξί ως βασική δραστηριότητα» ). Πρώτη προτεραιότητα είναι η περαιτέρω ενίσχυση της «ζήτησης για ταξί», ώστε «να παραμείνουν ανταγωνιστικά σε σχέση με τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα». Η εταιρεία είναι «σαφώς και κατηγορηματικά προσηλωμένη στα ταξί» και, σε διάλογο με τους δήμους, τους πολιτικούς και τον κλάδο των ταξί, «υποστηρίζει αποφασιστικά την καθιέρωση ελάχιστης τιμής για τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα», η οποία «εξασφαλίζει δίκαιους όρους και διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα των ταξί».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *