Παρίσι: Τα ταξί αδυνατούν να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση. Μεγάλο πρόβλημα η έλλειψη οδηγών.
Λόγω έλλειψης οδηγών, η εύρεση ταξί στην πρωτεύουσα κατά τις ώρες αιχμής έχει καταστεί αδύνατη. Και η κατάσταση δεν φαίνεται ότι θα βελτιωθεί.
Με την επανέναρξη της δραστηριότητας και την επιστροφή τουριστών στο Παρίσι, διαφαίνεται έλλειψη ταξί, αναφέρει το BFMTV. Σε ώρες αιχμής, η εύρεση διαθέσιμου οδηγού είναι σχεδόν αδύνατη στην πρωτεύουσα, αναγκάζοντας τους χρήστες να στραφούν σε VTC. «Ο Ιούνιος ήταν πάντα ο πιο δυνατός μήνας στην επιχείρησή μας με την άφιξη των πρώτων τουριστών, τις μεγάλες εμπορικές εκθέσεις, τα σεμινάρια, τις βραδινές εξόδους, αλλά φέτος η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Οι οδηγοί μας πραγματοποιούν 18% περισσότερα ταξίδια σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019 », αναφέρει ο Yann Ricordel, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της G7.
Η αύξηση της ζήτησης και η έλλειψη οδηγών επιβαρύνουν τον κλάδο. Ενώ οι κρατήσεις παραμένουν προτεραιότητα, η εύρεση ταξί στους δρόμους της πρωτεύουσας στη μέση της ημέρας έχει καταστεί σχεδόν αδύνατη. Ωστόσο, οι εταιρείες είχαν προσπαθήσει να προετοιμαστούν για τη μετά τον Covid περίοδο, στρατολογώντας νέους οδηγούς. Η G7 έχει συνδέσει 600 επιπλέον οδηγούς για να φτάσει τα 9.500 ταξί στο Παρίσι. Αριθμός ανεπαρκής όμως για την κάλυψη της ζήτησης.
Με το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 να πλησιάζουν, οι επαγγελματίες του κλάδου ανησυχούν. «Οι τουρίστες δεν έχουν έρθει όλοι ακόμα, ο αριθμός τους αυξάνεται από μήνα σε μήνα, αλλά πάνω απ\’ όλα θέτουμε στον εαυτό μας σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τα μεγάλα γεγονότα που έρχονται», ανησυχεί ο Yann Ricordel. Ο τελευταίος προσφεύγει στη νομαρχία και ζητά την έκδοση «500 επιπλέον αδειών αντί των 200 με 300 που προβλέπονται». Ειδικά από τη στιγμή που τουλάχιστον 6.000 VTC πέταξαν λευκή πετσέτα κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.
Μεταξύ 2021 και 2022, ο αριθμός των υποψηφίων για την εξέταση VTC στο Επιμελητήριο Επαγγελμάτων και Βιοτεχνών του Παρισιού έχει μειωθεί κατά 50%. Η ανανέωση των επαγγελματικών καρτών, υποχρεωτική κάθε πέντε χρόνια, μειώθηκε επίσης κατά 28% στο Ile-de-France.