Ιταλία: Διυπουργική εγκύκλιος για την αύξηση των αδειών ταξί, με απλοποίηση των διαδικασιών

Το Υπουργείο Βιομηχανίας και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εξέδωσαν τη Δευτέρα διευκρινιστική εγκύκλιο που θα επιτρέψει στους δήμους να κινηθούν γρήγορα για την επίλυση της έλλειψης ταξί στους ιταλικούς δρόμους, απαντώντας έτσι και στα κρίσιμα ζητήματα που ανέδειξε η Αρχή Ανταγωνισμού.

Η εγκύκλιος, η οποία εστάλη στους δήμους, την Ιταλική Ένωση Δήμων, την Εποπτική Αρχή Ανταγωνισμού, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και τις επαγγελματικές ενώσεις, παρέχει όλες τις απαραίτητες διευκρινίσεις σχετικά με τους νέους κανόνες που εισήγαγε το διάταγμα της 10ης Αυγούστου που έγινε νόμος στις 9 Οκτωβρίου.

Οι νέοι, απλουστευμένοι κανόνες επιτρέπουν στους δήμους να εκδίδουν, σε πειραματική βάση, πρόσθετες άδειες σε όσους διαθέτουν ήδη άδεια για να αντιμετωπίσουν την έκτακτη αύξηση της ζήτησης που συνδέεται με μεγάλες εκδηλώσεις ή έκτακτες ροές τουριστικής προσέλευσης. Οι προαναφερθείσες άδειες, προσωρινού ή εποχιακού χαρακτήρα και διάρκειας θα είναι δωδεκάμηνης διάρκειας και θα μπορούν να παραταθούν για δώδεκα επιπλέον μήνες κατ\’ ανώτατο όριο, ανάλογα με τις ανάγκες ενίσχυσης της υπηρεσίας. Η διάρκεια των 12 μηνών δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η δημοτική διοίκηση, για λόγους οικονομικών και τουριστικών αναγκών, να προβλέπει τη χρήση του ακόμη και με κατάτμηση του χρόνου, με την επιφύλαξη της προβλεπόμενης προθεσμίας.

Αλλάζουν επίσης οι κανονισμοί για τις πρωτεύουσες περιφερειών, τις έδρες μητροπολιτικών πόλεων και πόλεων στην έδρα των οποίων υπάρχουν αεροδρόμια, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των αδειών ταξί όχι περισσότερο από το 20% των ήδη εκδοθεισών, μέσω ειδικού διαγωνισμού με απλοποιημένη διαδικασία. Υπάρχουν περίπου εβδομήντα δήμοι που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία, μεταξύ των οποίων η Ρώμη, το Μιλάνο, η Νάπολη, η Φλωρεντία, αλλά και το Μπέργκαμο, η Βερόνα και το Τράπανι. Οι δήμοι θα μπορούν να προκηρύσσουν άμεσα έκτακτους διαγωνισμούς για την αύξηση των αδειών χωρίς περαιτέρω ρυθμιστική παρέμβαση, αιτήματα ή εγκρίσεις, με διπλάσια κίνητρα για την αγορά βιώσιμων αυτοκινήτων.

Οι οδηγοί ταξί που θα υποβάλουν αίτηση θα μπορούν επίσης να υιοθετήσουν τη διπλή βάρδια στο ίδιο αυτοκίνητο με μια απλή δήλωση στον δήμο, ο οποίος θα τους χορηγεί την άδεια αυτόματα.

«Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες, ξεμπλοκάροντας μια διαμάχη που κράτησε πάνω από δέκα χρόνια» -δήλωσε ο υπουργός Aνάπτυξης, Αντόλφο Ούρσο- «για να έχουμε περισσότερα ταξί, περισσότερες άδειες και περισσότερες υπηρεσίες με φιλικά προς το περιβάλλον αυτοκίνητα, άρα πιο υγιείς πόλεις».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...