Ρώμη: Αντιπαραθέσεις μεταξύ δημάρχου και ενώσεων ταξί για το κυκλοφοριακό πρόβλημα, την αναπροσαρμογή των ναύλων και τον αριθμό των αδειών

Στις τριβές μεταξύ του δημάρχου της Ρώμης, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, και των οδηγών ταξί της πρωτεύουσας της Ιταλίας προστέθηκε και το ποσό των τριών ευρώ. Τις τελευταίες ημέρες, μετά την αντιπαράθεση για το κυκλοφοριακό πρόβλημα εργοταξίων στην πόλη, οι οδηγοί ταξί, μέσω των συνδικάτων τους, είχαν ζητήσει μια σειρά από άμεσα μέτρα. Εκτός από το άνοιγμα δρόμων σειράς διαδρομών, ο κλάδος είχε ζητήσει «επίδομα κυκλοφοριακής συμφόρησης» ύψους τριών ευρώ ανά διαδρομή, για να αντισταθμίσει την ταλαιπωρία που υφίσταται και θα υφίσταται η πόλη. Ένα αίτημα που ο δήμαρχος έκρινε «αδικαιολόγητο».

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Γκουαλτιέρι δήλωσε ότι δεν εγκρίνει το αίτημα. «Αντιθέτως, δείχνει σωστή, και έχουμε ανοίξει σχετικό διάλογο για την  προσεκτική αξιολόγηση των ναύλων καθώς θα πρέπει να βελτιωθούν κάποια πράγματα, όπως για παράδειγμα η ελάχιστη χρέωση, προκειμένου να υπάρχει κίνητρο για να κάνουν μικρότερες διαδρομές», ανέφερε.

Άμεση ήταν η απάντηση του κλάδου: «Είναι σαφές ότι ο δήμαρχος, όσον αφορά τα προβλήματα των μη προγραμματισμένων δημόσιων μεταφορών, χωρίς ποτέ να υπεισέρχεται στην ουσία των πραγμάτων, επιλέγει την αναπαραγωγή των μυθευμάτων των μέσων ενημέρωσης, συγχέοντας μάλιστα τα επίπεδα του πραγματικού και του φανταστικού», αναφέρει ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ταξί Uiltrasporti Lazio. Αν ο πρώτος πολίτης είχε διαβάσει προσεκτικά τα αιτήματά μας, πιθανώς θα είχε καταλάβει ότι δεν έχει ποτέ υποβληθεί κανένα αίτημα για να ληφθούν επιδόματα κυκλοφορίας ή εργοταξίου, που να εφαρμόζονται ως συμπλήρωμα στο ποσό του ταξίμετρου. Το αίτημά μας για τα επιπλέον 3 ευρώ απορρέει από την ανάγκη για συγκεκριμένη βοήθεια, ένα επείγον μέτρο που απαιτείται για να αντιμετωπιστούν οι συνεχείς αυξήσεις του κόστους λειτουργίας της υπηρεσίας και η μεγάλη καθυστέρηση στην αναπροσαρμογή του κομίστρου για πάνω από δώδεκα χρόνια».

Ο δήμαρχος της Ρώμης βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο του κλάδου για τις νέες άδειες. Ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε ήδη τις διαδικασίες «για την αύξηση των αδειών, για να δοθούν 1.000 περισσότερες μόνιμες και περίπου 500 εποχικές. Ακόμα και η Αρχή Ανταγωνισμού αναγνώρισε την ανάγκη αύξησης των αδειών, αλλά εμείς δεν περιμέναμε να μας το πει», τόνισε στη συνέντευξή του.

«Όσον αφορά το θέμα της αύξησης του αριθμού των αδειών, μια συγκεκριμένη επιχειρηματολογία μπορεί να ξεκινήσει μόνο από την καταπολέμηση των καταχρηστικών πρακτικών στον τομέα. Θα ήταν, πρώτα απ\’ όλα, χρήσιμο να συζητηθούν τα πραγματικά δεδομένα, προκειμένου να αναπτυχθεί μια συλλογιστική γραμμή που να οδηγεί στη βελτίωση της υπηρεσίας, με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων και στις ανάγκες της πόλης. Θεωρούμε απαραίτητη μια ανοιχτή και ειλικρινή αντιπαράθεση και απαιτούμε την έναρξη μιας δίκαιης διαβούλευσης μεταξύ των μερών, η απουσία της οποίας θα άνοιγε τον δρόμο σε αναπόφευκτες κινητοποιήσεις», απαντά η Uiltrasporti Lazio.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...