Nέα Υόρκη: Uber και η Lyft θα πληρώσουν 328 εκατ. δολάρια μέσω διακανονισμού «για τη μεγαλύτερη κλοπή αμοιβών»

Η Uber και η Lyft κατέληξαν σε διακανονισμό χθες, Πέμπτη, για την καταβολή συνολικά 328 εκατομμυρίων δολαρίων για «τη μεγαλύτερη κλοπή αμοιβών των οδηγών τους», μέσω εξωδικαστικού συμβιβασμού, που ήταν το αποτέλεσμα πολυετών ερευνών του γραφείου της γενικής εισαγγελέα της πολιτείας σχετικά με τις εταιρείες Uber και Lyft.

«Η επέκταση και η επιτυχία της Uber είχε κόστος την εξαπάτηση των οδηγών της», δήλωσε η γενική εισαγγελέας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, η οποία, όπως τόνισε, δεν είχε ξαναδεί κάτι παρόμοιο. Στο πλαίσιο του διακανονισμού, η Uber θα καταβάλει 290 εκατομμύρια, ενώ τα υπόλοιπα 38 θα καταβληθούν από τη Lyft.

«Η Uber και η Lyft εξαπατούσαν συστηματικά τους οδηγούς επί χρόνια για εκατομμύρια δολάρια σε μισθούς και παροχές, ενώ εργάζονταν πολλές ώρες σε δύσκολες συνθήκες», ανέφερε η Τζέιμς σε ανακοίνωσή της. «Αυτοί οι οδηγοί προέρχονταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία από κοινότητες μεταναστών που εξαρτώνται από αυτά τα επαγγέλματα για να εξασφαλίσουν τις οικογένειές τους. Αυτός ο διακανονισμός διασφαλίζει ότι θα μπορέσουν επιτέλους να πάρουν αυτά που δικαιωματικά κέρδισαν και τους οφείλονται νόμιμα», δήλωσε.

\"\"

Τα χρήματα θα διανεμηθούν στους εξαπατημένους οδηγούς αναδρομικά, μαζί με επιδόματα αδειών ασθενείας και άλλες παροχές που τους αρνήθηκαν οι δύο πλατφόρμες, μετά από αίτηση. Περισσότεροι από 100.000 οδηγοί είναι επιλέξιμοι για αποζημίωση.

Αυτός ο «ιστορικός» διακανονισμός βασίζεται «στα οφέλη και την προστασία που ήδη απολαμβάνουν οι οδηγοί σε όλη την πολιτεία σε άλλες υπηρεσίες οδηγών αυτοκινήτων», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Lyft μετά την ανακοίνωση της είδησης. Η συμφωνία είναι μια νίκη για τους οδηγούς, παρατήρησε ο Τζέρεμι Μπερντ, επικεφαλής πολιτικής της εταιρείας. «Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε αυτό το έργο για να παρέχουμε στους οδηγούς της Νέας Υόρκης την ανεξαρτησία και το πλήρες φάσμα παροχών που έχουν όσοι εργάζονται σε άλλες πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια και η Ουάσινγκτον», πρόσθεσε.

Αυτή η συμφωνία-ορόσημο θα «διευκολύνει» τον στόχο της Uber να «επιτρέψει στους οδηγούς να επιλέξουν την ευελιξία στην εργασία τους, χωρίς να εξαλείψει την προστασία», ανακοίνωσε η Uber. «Εδώ και χρόνια υποστηρίζουμε την αλλαγή του καθεστώτος, ώστε οι οδηγοί αυτοί να μπορούν να επιλέγουν σε ποια πλατφόρμα θα εργάζονται και πότε αισθάνονται ότι το χρειάζονται, πόσο συχνά και πόσο συχνά θέλουν, λαμβάνοντας παράλληλα σημαντικά οφέλη».

Μεταξύ 2014 και 2017, η Uber αφαιρούσε από τις αμοιβές των οδηγών της το ποσοστό του φόρου πωλήσεων και το ποσοστό προμήθειας, παρότι ο φόρος συμπεριλαμβανόταν στη χρέωση του επιβάτη, ανέφερε το γραφείο της γενικής εισαγγελέα. Η Uber περιλάμβανε αυτές τις παρακρατήσεις στους όρους παροχής υπηρεσιών. Ωστόσο, διευκρίνιζε στους οδηγούς της ότι θα αφαιρούσαν τις προμήθειές τους μόνο από τους ναύλους που χρέωναν και ότι οι οδηγοί «είχαν το δικαίωμα να χρεώνουν τους επιβάτες για διόδια, φόρους ή τέλη που προέκυπταν κατά την υπηρεσία». Δεν ενσωμάτωσε όμως ποτέ στην εφαρμογή της τον μηχανισμό για να χρεώνονται αυτά τα έξοδα.

\"\"

Η Lyft, από την πλευρά της, χρησιμοποίησε ένα παρόμοιο σύστημα για να μειώσει τις αποδοχές των οδηγών, τουλάχιστον μεταξύ 2015 και 2017. Αφαιρούσε ποσοστό 11,4% της αμοιβής τους για «διοικητικά έξοδα», παρότι αυτό δεν συμπεριλαμβανόταν στη σύμβασή τους.

Και οι δύο εταιρείες δεν παρείχαν επίσης στους οδηγούς αμοιβή για τις ημέρες ασθενείας που, βάσει νόμου, καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στη Νέα Υόρκη. Πλέον θα δικαιούνται άδεια ασθενείας η οποία θα υπολογίζεται ως εξής: μία ώρα ασθενείας για κάθε 30 ώρες εργασίας, με ανώτατο όριο τις 56 ώρες ετησίως.

Εκτός από τα 328 εκατ. ευρώ που θα καταβληθούν στους οδηγούς, οι δύο εταιρείες συμφώνησαν να εγγυηθούν ένα επίπεδο βασικών αποδοχών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...