Ρουμανία: Η τροποποίηση του νόμου περί επιβατικών μεταφορών φέρνει αυξήσεις στα κόμιστρα

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ρουμανίας σκοπεύει να τροποποιήσει τον νόμο 38/2003 για τα ταξί και τις μισθωμένες μεταφορές και ορισμένες από αυτές τις ρυθμίσεις ανοίγουν τη δυνατότητα στις εταιρείες ταξί να χρεώνουν υψηλότερες του κανονικού κομίστρου τιμές σε ορισμένες περιπτώσεις.

Την τροποποίηση του νόμου επιτάσσουν οι σημερινές οικονομικές συνθήκες που απαιτούν νέους κανόνες για τις τιμές των ταξί για μικρές αποστάσεις, καθώς και σε περιπτώσεις όπου η διαδρομή ξεκινά από τον τόπο αδειοδότησης του ταξί και καταλήγει αλλού.

«Όσον αφορά τις αλλαγές στους κανονισμούς σχετικά με τις τιμές και τους τρόπους πληρωμής, λάβαμε υπόψη την πραγματικότητα της σημερινής αγοράς, την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών ταξί για μικρές αποστάσεις, σε δύσκολες κυκλοφοριακές συνθήκες, νυχτερινές μετακινήσεις εκτός του τόπου αδειοδότησης, καθώς και τον πολύ υψηλό ανταγωνισμό που δημιουργείται από τις εναλλακτικές μεταφορές», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Γερουσία.

\"\"

Μια πρώτη αλλαγή αφορά το κόμιστρο εκκίνησης, το οποίο καταγράφεται αυτόματα από το ταξίμετρο στην αρχή της διαδρομής και είναι ίσο με το κόμιστρο απόστασης (λέι/χλμ.), σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Αυτό σημαίνει ότι κάθε επιβάτης ενός ταξί πληρώνει αυτόματα ένα χιλιόμετρο περισσότερο από την απόσταση που πρόκειται να διανύσει.

Εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί, η τιμή εκκίνησης θα είναι έως και το διπλάσιο της χρέωσης απόστασης ανά χιλιόμετρο, πράγμα που σημαίνει ότι ένας οδηγός ταξί θα μπορεί να ξεκινήσει τη  διαδρομή με δύο χιλιόμετρα συν. Το μέτρο έχει σχεδιαστεί για να αντισταθμίσει την ταλαιπωρία στις διαδρομές μικρών αποστάσεων.

Μια άλλη περίπτωση όπου τα κόμιστρα των ταξί θα αυξηθούν είναι για τις διαδρομές μεταξύ δύο τοποθεσιών, προκειμένου οι οδηγοί ταξί να αποζημιώνονται για τις περιπτώσεις όπου επιστρέφουν χωρίς πελάτες στην τοποθεσία όπου συνήθως δραστηριοποιούνται.

«Το κόμιστρο απόστασης που χρεώνεται εκτός του τόπου χορήγησης της άδειας δεν μπορεί να είναι υψηλότερο από 50% του κομίστρου που χρεώνεται εντός του τόπου χορήγησης της άδειας για την ημέρα ή τη νύχτα, ανάλογα με την περίπτωση», αναφέρει το νομοσχέδιο, το οποίο θα εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή.

Το σχέδιο νόμου ασχολείται επίσης με θέματα που αφορούν την οργάνωση των υπηρεσιών ταξί και τους κανόνες με τους οποίους πρέπει να συμμορφώνονται. Προτείνεται οι φορείς εκμετάλλευσης ταξί να μπορούν να χρησιμοποιούν νοικιασμένα ή μισθωμένα οχήματα, καθώς η ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπει τη χρήση μόνο οχημάτων που αποκτήθηκαν με αγορά ή με σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Προτείνεται επίσης η αναδιατύπωση της διάταξης σύμφωνα με την οποία τα ταξί μπορούν να κυκλοφορούν στις λωρίδες που προορίζονται για τα μέσα μαζικής μεταφοράς «χωρίς να διαταράσσεται η κυκλοφορία τους». Η ισχύουσα διάταξη επέτρεψε σε ορισμένες τοπικές αρχές να περιορίσουν αδικαιολόγητα την κυκλοφορία των ταξί στις λωρίδες αυτές, με το πρόσχημα ότι διαταράσσουν τις δημόσιες συγκοινωνίες, γι’ αυτό και εισάγεται μια σαφέστερη διατύπωση: «Η άσκηση του δικαιώματος αυτού δεν μπορεί να περιοριστεί από τις τοπικές αρχές, εκτός εάν διαταράσσεται σοβαρά η κυκλοφορία των δημόσιων συγκοινωνιών».

Σήμερα οι δήμοι μπορούν να καθορίζουν οι ίδιοι τα κόμιστρα με βάση το κόστος ανά χιλιόμετρο που χρεώνουν τα ταξί, αλλά ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται αυτό το κόμιστρο και η σχέση του με την τιμή εκκίνησης και το νυχτερινό τιμολόγιο καθορίζεται από το νόμο. Η ψήφιση του νομοσχεδίου δεν επιβάλλει αυτόματα αύξηση των κομίστρων, αλλά προσφέρει στις εταιρείες ταξί τη νομική βάση για οποιαδήποτε αύξηση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...