Ισπανία: Έρευνα της ANTAXI αποδεικνύει ότι οι τιμές των ενοικιαζόμενων είναι έως και διπλάσιες της μέσης τιμής των ταξί

Τα οχήματα μίσθωσης με οδηγό (VTC) στην Κοινότητα της Μαδρίτης είναι κατά μέσον όρο 30%-50% ακριβότερα από τα ταξί, ενώ σε μερικές περιπτώσεις η αύξηση είναι δυόμισι φορές παραπάνω από τη βασική τιμή. Αυτό προκύπτει από την έρευνα «Ανάλυση των τιμών των υπηρεσιών VTC που ανατίθενται μέσω πλατφόρμας στη Μαδρίτη: διαμόρφωση των τιμών και μεταβλητότητα», που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα από την Εθνική Ένωση Ταξί (ANTAXI) και την Games Economics.

Συγκεκριμένα, η μελέτη αυτή βασίζεται στην παρατήρηση πέντε διαδρομών και 926 παρατηρήσεων που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου 2023 σε εφαρμογές για κινητά των Uber, Cabify και Bolt και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, ενώ οι τιμές των ταξί κυμαίνονται κατά περίπου 15% πάνω ή κάτω από τη μέση τιμή, ανάλογα με την κυκλοφοριακή συμφόρηση, στην περίπτωση των VTC μπορεί να είναι από το μισό έως το διπλάσιο της μέσης τιμής των ταξί.

Δείχνει επίσης ότι όταν οι τιμές ενός συγκεκριμένου φορέα εκμετάλλευσης VTC είναι υψηλές, οι τιμές των άλλων φορέων εκμετάλλευσης VTC είναι επίσης πιθανό να είναι υψηλές, έτσι ώστε οι χρήστες να μην μπορούν να επιλέξουν έναν φθηνότερο φορέα εκμετάλλευσης. Σύμφωνα με τη μελέτη, εξάλλου, η τιμή της ίδιας διαδρομής VTC μπορεί να είναι έως και δυόμισι φορές υψηλότερη, ανάλογα με την ημέρα και την ώρα.

Όπως επισημάθηκε κατά την παρουσίαση της έρευνας, η τιμή στον τομέα των ταξί καθορίζεται με διαφάνεια, σύμφωνα με ρυθμιζόμενα δημόσια τιμολόγια, ενώ οι υπηρεσίες VTC χρησιμοποιούν δυναμικές τιμές που καθορίζονται από πολύπλοκους και αδιαφανείς αλγόριθμους και προκαλούν «μεγάλες διακυμάνσεις» στο κόστος της υπηρεσίας.

\"\"

Σύμφωνα με τον Χούλιο Σανζ, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ταξί, «δεν είναι γνωστός ο τρόπος καθορισμού των τιμών» στην περίπτωση των VTC, σε αντίθεση με την «υποχρεωτική συμμόρφωση με τα καθορισμένα τιμολόγια για τον τομέα των ταξί, η οποία προστατεύει τον χρήστη. «Το ταξί αποτελεί εγγυημένη υπηρεσία για τους χρήστες, η οποία είναι θεμελιώδης, διότι γνωρίζουν τι πληρώνουν. Το ταξί είναι πάντα εκεί, ακόμη και σε έντονα καιρικά φαινόμενα ή στην πανδημία, όπου η υπηρεσία παρεχόταν δωρεάν», επισήμανε.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας οικονομικών αναλύσεων Games Economics, Χουάν Ντελγκάδο, εξήγησε ότι η μελέτη αντικατοπτρίζει τη «μεγάλη αδιαφάνεια» στην τιμολόγηση των VTC, χωρίς να γνωρίζουμε πώς λειτουργούν οι αλγόριθμοι, αλλά τόνισε ότι τα «αποτελέσματα είναι γνωστά, καθώς δείχνουν συχνή χρήση της δυναμικής τιμολόγησης και πολύ πιο ευμετάβλητες χρεώσεις». Επεσήμανε ότι οι φορείς εκμετάλλευσης κάνουν χρήση αυτής της πρακτικής σε περισσότερες από τις μισές διαδρομές και οι τιμές αυξάνονται κατά μέσον όρο 30%-50% – μερικές φορές ακόμη και δυόμισι φορές σε σύγκριση με τη βασική τιμή. Δείχνουν φθηνότερα, αλλά τελικά είναι ακριβότερα», δήλωσε ο Ντελγκάδο. «Κατά κάποιον τρόπο πρόκειται για λοταρία», τόνισε.

Η περίπτωση του φεστιβάλ Mad Cool

Η έρευνα εστίασε και στις «Επιπτώσεις του μουσικού φεστιβάλ Mad Cool στις τιμές των υπηρεσιών ταξί και VTC στην πόλη της Μαδρίτης». Στη συγκεκριμένη περίπτωση,  πραγματοποιήθηκαν παρατηρήσεις σχετικά με την τιμή μετάβασης και επιστροφής στους χώρους της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις 6-8 Ιουλίου.

Κατά μέσον όρο, οι τιμές των VTC ήταν διπλάσιες έως και τετραπλάσιες σε σχέση με την ελάχιστη τιμή, ενώ στην περίπτωση των ταξί αυξήθηκαν μόνο κατά λιγότερο από 10% κατά τη μετάβαση και λιγότερο από 20% κατά την επιστροφή, «λόγω της πολύπλοκης κυκλοφοριακής κατάστασης». Ενδεικτικά, αναφέρθηκε ως «ακραία περίπτωση» μια διαδρομή μεταξύ του χώρου διεξαγωγής του Mad Cool και της Πλατείας της Καστίλλης, η οποία έφτασε «τα 93,2 ευρώ με ένα VTC έναντι 37,15 ευρώ με ταξί. «Υποψιαζόμαστε ότι οι αλγόριθμοι είναι αλληλένδετο», αλλά σε κάθε περίπτωση «δεν γνωρίζουμε πώς ενεργοποιείται ένας αλγόριθμος σε τέτοιες περιπτώσεις».

Επιπλέον, τονίστηκε ότι οι φορείς εκμετάλλευσης «ανακοινώνουν ελάχιστες τιμές, αλλά στη συνέχεια δεν τις εφαρμόζουν», με αποτέλεσμα ο χρήστης να έρχεται συχνά αντιμέτωπος με «υπέρογκες χρεώσεις».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...