Βραζιλία: Η Uber έχασε ασφαλιστικά μέτρα κατά της εφαρμογής StopClub που επιτρέπει στους οδηγούς να επιλέγουν τις διαδρομές τους

Τον Μάρτιο του 2023, η Λουίζα Περέιρα έκανε μια μικρή αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο δεχόταν διαδρομές ως οδηγός πλατφόρμας στο Σάο Πάολο και σχεδόν αμέσως είδε σημαντική αύξηση των εβδομαδιαίων αποδοχών της. «Είναι σχεδόν σαν το κόστος ενός ρεζερβουάρ βενζίνης κάθε εβδομάδα – περίπου 200 ρεάις (41 δολάρια)», δήλωσε. Το μόνο που είχε κάνει η Περέιρα ήταν να κατεβάσει στο τηλέφωνό της μια δωρεάν εφαρμογή που ονομάζεται StopClub.

Κανονικά, όταν οι πελάτες κλείνουν ένα ταξίδι σε εφαρμογές μεταφοράς -όπως η Uber και η 99 που ανήκει στη Didi, οι δύο μεγαλύτερες στη Βραζιλία- οι οδηγοί μπορούν να δουν την πλήρη απόσταση, τον απαιτούμενο χρόνο και το ποσό που θα πληρωθούν για τη διαδρομή. Η StopClub αναλύει το συνολικό κόμιστρο που προσφέρει η εφαρμογή και υπολογίζει γρήγορα την τιμή ανά χιλιόμετρο ή ανά ώρα. Αν ο οδηγός το βρίσκει πολύ χαμηλό, μπορεί να αρνηθεί τη διαδρομή και να αναζητήσει μια άλλη που προσφέρει περισσότερα χρήματα.

Η τεχνική του StopClub δεν είναι πρωτότυπη. Πολλοί οδηγοί κάνουν τους ίδιους υπολογισμούς στο μυαλό τους προτού αποδεχτούν μια διαδρομή. Αλλά η ταχύτητα και η σαφήνεια της ανάλυσης της StopClub τους βοήθησε να αυξήσουν τα κέρδη τους, στοχεύοντας στις πιο κερδοφόρες διαδρομές. Ακόμα και οι πιο έμπειροι από αυτούς βρίσκουν την εφαρμογή χρήσιμη επειδή έχουν μόνο επτά δευτερόλεπτα για να αποφασίσουν αν θα δεχτούν ή θα απορρίψουν μια διαδρομή. (Η Uber ισχυρίζεται ότι είναι 11 δευτερόλεπτα.) Έτσι, η ζωή των οδηγών γίνεται πιο εύκολη.

Οι ενδείξεις της StopClub δείχνουν τα πιθανά κέρδη ανά λεπτό, ανά χιλιόμετρο και ανά ώρα με κόκκινα Χ που υποδεικνύουν τιμές κάτω από τους στόχους των χρηστών. Από τότε που πρόσθεσε τον υπολογιστή κομίστρου, η StopClub παρουσιάζει αύξηση των χρηστών της από περίπου 87.000 τον Φεβρουάριο σε 250.000 σε όλη τη Βραζιλία σήμερα, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Ο Ντανιέλ ντε Αλμέιδα, οδηγός πλατφόρμας στο Σάο Πάολο, δήλωσε στην ιστοσελίδα Rest of World ότι η απόρριψη των μη κερδοφόρων διαδρομών είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Πριν κατεβάσει το StopClub, ξόδευε 120 ρεάις (περίπου 25 δολάρια) για βενζίνη την ημέρα. Τώρα, ξοδεύει μεταξύ 85 (17 δολάρια) και 100 ρεάις (21 δολάρια). Με το StopClub, «είναι σαν να έχουν αφαιρεθεί οι παρωπίδες από τα μάτια μας», τόνισε.

Η Uber Βραζιλίας προσέφυγε κατά της StopClub στο δικαστήριο τον Ιούλιο, υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή αποκτούσε και αποθήκευε παράνομα εμπιστευτικά δεδομένα που αφορούσαν επιβάτες, οδηγούς και ναύλους. Ισχυρίστηκε επίσης ότι τα πνευματικά δικαιώματα και τα δικαιώματα ανταγωνισμού της Uber. Σε απάντηση, η StopClub δήλωσε ότι δεν αντλεί ούτε αποθηκεύει δεδομένα. Αντ\’ αυτού, όταν η Uber ή το 99 προσφέρουν μια διαδρομή σε έναν οδηγό, διαβάζει μόνο τις πληροφορίες που εμφανίζονται στην οθόνη και εκτελεί έναν υπολογισμό. Στα τέλη Αυγούστου, η Uber έχασε τα ασφαλιστικά μέτρα για την απαγόρευση της εφαρμογής.

Όταν η Uber ρωτήθηκε πώς υπολογίζονται οι ναύλοι της και αν η ίδια η εταιρεία θα μπορούσε να συμπεριλάβει μια λειτουργία που θα παρέχει στους οδηγούς λεπτομερέστερη ανάλυση των αποδοχών τους, δήλωσε απλώς ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...