Ισπανία: Οι οδηγοί ταξί και οι κάτοικοι της Μαδρίτης ζητούν λύσεις για την εξάπλωση των τουκ τουκ

Η αγορά ενός τουκ τουκ στην Ισπανία κοστίζει κατά μέσο όρο 23.100 ευρώ. Πρόκειται για οχήματα που η ταχύτητά τους δεν ξεπερνά τα 40 χιλιόμετρα την ώρα, πρέπει να είναι ταξινομημένα, να έχουν ασφάλεια ή άδεια οδήγησης όπως οι μοτοσικλέτες και δεν απαιτείται ειδική άδεια για την οδήγησή τους.
Μεγάλες πόλεις του κόσμου έχουν μετατραπεί σε ζούγκλες γεμάτες τουκ τουκ. Στην Αίγυπτο εκτιμάται ότι υπάρχουν τέσσερα εκατομμύρια, ενώ στην Ταϊλάνδη τα τουκ τουκ είναι τα παραδοσιακά οχήματα με τα οποία μετακινούνται οι τουρίστες από το ένα μέρος στο άλλο.
Η συνεχής κίνηση αυτών των οχημάτων ενοχλεί τους κατοίκους και τους οδηγούς ταξί, καθώς δεν υπάρχει καμία απολύτως ρύθμιση. Η Μπάρμπαρα Αράνγκο είναι κάτοικος του κέντρου της Μαδρίτης και είναι ξεκάθαρη: «Έχουμε κουραστεί. Είναι μια κατάσταση χωρίς καμία ρύθμιση», εξηγεί. Τα τουκ τουκ είναι σχεδιασμένα για τουριστικές διαδρομές, δηλαδή ξεκινούν και καταλήγουν στο ίδιο σημείο. Η Αράνγκο όμως έχει παρατηρήσει ότι οι υπηρεσίες τους είναι διαφορετικές: «Πλέον έχουν γίνει ταξί», λέει.
Ένας από τους οδηγούς τουκ τουκ την επιβεβαιώνει: «Κάνουμε και τα δύο, τουριστικές διαδρομές και υπηρεσίες ταξί. Το ονομάζουμε τρανς», εξηγεί.
Για τους οδηγούς ταξί όπως ο Ραφαέλ Ρουάνο, η κατάσταση είναι αφόρητη. Στις διαδρομές του με το ταξί μπορεί να δει δεκάδες από αυτά τα οχήματα να πηγαινοέρχονται. «Προσελκύουν παράνομα πελάτες. Δεν μπορούν να βρίσκονται εδώ, πρέπει να κάνουν προσυμφωνημένες διαδρομές. Έχουμε βαρεθεί να το βλέπουμε» λέει αγανακτισμένος.
Οι οδηγοί αυτών των οχημάτων, όπως η Γκιζέλα Γιαβορέ, ζητούν λύσεις. «Δεν αισθάνομαι άνετα να είμαι σε μια δουλειά όπου αισθάνομαι παράνομη, επειδή πρέπει να έχω το νου μου στην αστυνομία που με κυνηγάει», αναφέρει.
Το δημοτικό συμβούλιο της Μαδρίτης δηλώνει ότι υπάρχει ρυθμιστικό κενό, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Επιπλέον, πρόκειται για οχήματα που δεν αδειοδοτούνται, διότι «βάσει των χαρακτηριστικών τους, δεν είναι κατάλληλα για τη μεταφορά ανθρώπων».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...