Περού: Η κυβέρνηση νομοθετεί για τη ρύθμιση των πλατφορμών Uber και DiDi και μπλοκάρει τις  εφαρμογές DiDi Moto και Picap

Η Αρχή Αστικών Μεταφορών για τη Λίμα και το Καγιάο του Περού πιέζει τις εταιρείες μεταφορών Uber και DiDi. Ο εκτελεστικός πρόεδρος, Χοσέ Αγκιλάρ, ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει άμεσα νομοσχέδιο στο Κογκρέσο για τη ρύθμιση των εταιρειών μεταφορών που λειτουργούν μέσω εφαρμογών.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην εποπτεία των πλατφορμών που λειτουργούν ως μεσάζοντες και τον καθορισμό των προτύπων ασφαλείας που πρέπει να τηρούν προς όφελος των οδηγών και των επιβατών.

«Οι αρμόδιες αρχές μεταφορών επιδιώκουν να εγγυηθούν την ασφάλεια των χρηστών, να καταπολεμήσουν κάθε είδους άτυπες και απαγορευμένες πρακτικές στον τομέα. Δεν θέλουμε να καταργήσουμε αυτή τη διαμεσολαβητική υπηρεσία από την αγορά ή να την απαγορεύσουμε, αλλά θέλουμε να συμμορφώνονται με τους κανόνες και τις απαιτήσεις για την παροχή υπηρεσιών μεταφοράς επιβατών».

Η πρόταση κοινοποιήθηκε μαζί με άλλα μέτρα που η Αρχή σχεδιάζει να δρομολογήσει, στο πλαίσιο του απολογισμού των τριών πρώτων μηνών της θητείας του εκτελεστικού προέδρου. Ο αξιωματούχος επεσήμανε ότι θα προωθηθούν επίσης νομοσχέδια για την επισημοποίηση των φορέων αστικών μεταφορών και την ενθάρρυνση δράσεων για τον τερματισμό της παρανομίας.

Παράλληλα, το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών διέταξε την απαγόρευση λειτουργίας της πλατφόρμας DiDi, διότι στο Περού δεν επιτρέπεται να υπάρχουν εφαρμογές που να προσφέρουν αυτή την υπηρεσία. «Το υπουργείο απαίτησε από τους φορείς εκμετάλλευσης του διαδικτύου, με διοικητική πράξη, να μπλοκάρουν αμέσως τις εφαρμογές Didi Moto και Picap, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, με την επιφύλαξη των εφαρμοστέων κυρώσεων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο νόμος περί ειδικών δημόσιων μεταφορών επιβατών με μικρά οχήματα απαγορεύει στις εταιρείες να προσφέρουν υπηρεσίες ταξί μέσω δικύκλων, καθώς προκαλούν μεγάλο αριθμό ατυχημάτων. Η υπουργός, Πάολα Λαζάρτε, τάχθηκε κατά αυτής της μορφής μεταφοράς: «Η DiDi Moto και η Picap δεν θα λειτουργούν, τα ταξί-μοτοσικλέτες δεν θα λειτουργούν! Απαιτήσαμε από τους φορείς εκμετάλλευσης του διαδικτύου να μπλοκάρουν αυτές τις εφαρμογές εντός μιας ημέρας, η ασφάλεια των πολιτών δεν είναι παιχνίδι!».

Η Λαζάρτε τόνισε επίσης ότι καμία εταιρεία δεν θα επιτραπεί να παρακάμψει τους νόμους του Περού: «Το υπουργείο δεν θα επιτρέψει σε καμία εταιρεία να παρακάμψει τους νόμους του Περού και να απειλήσει την ασφάλεια και την ακεραιότητα των πολιτών. Οι νόμοι θα εφαρμοστούν!», δήλωσε.

Αντιμέτωπη με αυτή την εξέλιξη, η ίδια η εταιρεία επέλεξε να απενεργοποιήσει την εφαρμογή πριν αυτή μπλοκαριστεί από τις υπηρεσίες διαδικτύου της χώρας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...