Γερμανία: Το κάπνισμα κάνναβης παραμένει προς το παρόν απαγορευμένο για τους οδηγούς (και των ταξί), παρά τη νομιμοποίησή της

Το κατά πόσον οι οδηγοί ταξί, όπως ο πατέρας του αστυνομικού διευθυντή του Μίνστερ, θα επιτρέπεται στο μέλλον να καπνίζουν χόρτο κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων τους και στη συνέχεια να μεταφέρουν αμέσως ξανά επιβάτες, παραμένει προς το παρόν ασαφές. Η παρουσίαση του νόμου για την κάνναβη έγινε στις 15 Αυγούστου, αλλά οι επιμέρους διατάξεις που τον συνοδεύουν βρίσκονται ακόμη σε καθεστώς επεξεργασίας. Μέχρι στιγμής ισχύει ένα ανώτατο αποδεκτό όριο 1,0 νανογραμμαρίων της δραστικής ουσίας τετραϋδροκανναβινόλης (THC) της κάνναβης ανά χιλιοστόλιτρο αίματος. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Μεταφορών έχει συστήσει διεπιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τον καθορισμό νέων οριακών τιμών, όπως ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου. «Πρέπει να υπάρξει μια αξιόπιστη οριακή τιμή, παρόμοια με το αλκοόλ», τόνισε ο ίδιος, δηλώνοντας ότι οι οριακές τιμές θα έχουν καθοριστεί πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου για την κάνναβη, στις αρχές του 2024. Ωστόσο, το ίδιο το νομοσχέδιο αναφέρει στο επεξηγηματικό τμήμα του ότι τα αποτελέσματα της ομάδας εργασίας δεν θα είναι διαθέσιμα πριν από την άνοιξη του 2024.
Η ιδιαίτερη πρόκληση στον καθορισμό των ανώτατων ορίων THC είναι ότι οι άνθρωποι αντιδρούν πολύ διαφορετικά στην κάνναβη. Σε αντίθεση με το αλκοόλ, δεν υπάρχει σχεδόν καθολική σχέση μεταξύ της συγκέντρωσης THC στο αίμα και του βαθμού αδυναμίας οδήγησης. Το αποδεκτό όριο που ισχύει σήμερα είναι τόσο χαμηλό που επιτρέπει την ανίχνευση της χρήσης κάνναβης, αλλά δεν επιτρέπει απαραίτητα την εξαγωγή συμπεράσματος για την επίδραση που σχετίζεται με την ασφάλεια της κυκλοφορίας.
Μια άλλη πρόκληση είναι ότι δεν υπάρχουν ακόμη διαδικασίες ταχείας ανίχνευσης της THC, όπως ο έλεγχος του αλκοόλ στην αναπνοή, που να πληρούν τις επίσημες απαιτήσεις. Ως εκ τούτου, σε μεμονωμένες περιπτώσεις απαιτείται πάντα δείγμα αίματος. Ωστόσο, επειδή η THC διασπάται συγκριτικά γρήγορα από τον οργανισμό, η αιμοληψία -για την οποία οι ύποπτοι για ναρκωτικά περιμένουν συχνά ώρες- δεν μπορεί θεωρηθεί αξιόπιστη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...