ΗΠΑ: Oι μισές κλήσεις για μεταφορά ατόμων με αναπηρία μένουν αναπάντητες από τις πλατφόρμες

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η νομοθεσία απαιτεί από τις πλατφόρμες κινητικότητας να παρέχουν ίσες ευκαιρίες στα άτομα με αναπηρία. Στην πραγματικότητα αυτό δεν συμβαίνει πάντα: εκείνοι που χρειάζονται τη μεγαλύτερη βοήθεια για να μετακινηθούν λαμβάνουν τη λιγότερη.

Μια κάτοικος του Ιστ Μπέι έχασε τα πόδια της πριν από τρία χρόνια. Κι ενώ όλοι μπορούν να επιβιβαστούν σε ένα Uber μέσα σε λίγα λεπτά, εκείνη συχνά δεν εξυπηρετείται.

Η Μάξον χρειάζεται αναπηρικό αμαξίδιο για να μετακινηθεί. Εργάζεται σε κομμωτήριο του Όκλαντ. Το χτένισμα από αναπηρικό καροτσάκι δεν είναι πρόβλημα, το να φτάσει στη δουλειά της είναι. Και είναι πολλά τα μεροκάματα που χάνει γιατί οι πλατφόρμες δεν αποδέχονται τις κλήσεις της. «Αν δεν ήμουν σε αυτό το αναπηρικό καροτσάκι και χρειαζόμουν ένα κανονικό Uber, είμαι σίγουρη ότι δεν θα υπήρχε περίπτωση να έχω πρόβλημα. Θα έβρισκα έναν οδηγό ένα εκατομμύριο φορές», καταγγέλλει.

\"\"

«Το μόνο που ζητούν τα άτομα με αναπηρία είναι η ίδια πρόσβαση που έχουν όλοι οι άλλοι. Δυστυχώς, αυτή δεν είναι η εμπειρία που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα», δήλωσε η Ότομ Έλιοτ, επικεφαλής της υπηρεσίας για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στην Καλιφόρνια.

Η Αρχή Μεταφορών του Σαν Φρανσίσκο έχει μελετήσει τις επιπτώσεις των συμφωνημένων διαδρομών – διαπίστωσε ότι η Uber και η Lyft παρείχαν οχήματα προσβάσιμα σε αναπηρικό αμαξίδιο για λιγότερα από τα μισά αιτήματα που έλαβαν το 2019, ενώ εκπλήρωσαν σχεδόν όλα τα αιτήματα για κανονικές διαδρομές. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι τα άτομα με αναπηρία έχουν παραιτηθεί από την προσπάθεια. Οι αιτήσεις για διαδρομές με αναπηρικό αμαξίδιο έχουν πέσει κάθετα, από 44.000 το 2019 σε μόλις 8.500 φέτος.

Προκειμένου να βελτιωθούν οι υπηρεσίες μετακίνησης για τα άτομα με αναπηρικό αμαξίδιο, οι πολιτειακοί νομοθέτες ψήφισαν τον νόμο «Πρόσβαση για όλους» πριν από πέντε χρόνια, ο οποίος επιτρέπει στις πλατφόρμες να προσθέτουν μια προσαύξηση 10 σεντς στο κόμιστρο για κάθε διαδρομή.

Αλλά, σύμφωνα με τα στοιχεία, Uber και η Lyft δεν έχουν πραγματοποιήσει τις διαδρομές που αντιστοιχούν στα έσοδα που εισέπραξαν γι’ αυτή την υπηρεσία. Και οι δύο εταιρείες δηλώνουν ότι τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για την ενημέρωση των ατόμων με αναπηρία και για την πληρωμή εργολάβων για τη μετατροπή των οχημάτων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...