Άμστερνταμ: Το μεγαλύτερο κέντρο ταξί της πόλης βελτίωσε την εξυπηρέτηση των πελατών του με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Το κέντρο ταξί του Άμστερνταμ TCA, που διαχειρίζεται έναν στόλο 800 ταξί, επιδίωξε να ψηφιοποιήσει περαιτέρω το σύστημα κρατήσεων, δεδομένου ότι γινόταν όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν οι κατάλληλοι χειριστές, ιδίως για τις νυχτερινές βάρδιες. Η τηλεργασία για τους υπαλλήλους του -κάτι που συνηθίζεται μετά την πανδημία- έλυσε μόνο εν μέρει το πρόβλημα. Το TCA θέλησε να ψηφιοποιήσει τις βασικές διαδικασίες κρατήσεων και λειτουργίας του τηλεφωνικού κέντρου, χωρίς όμως να υποβαθμίσει την ποιότητα των υπηρεσιών.

Έτσι, η εταιρεία λογισμικού Dencom, η οποία συνεργάζεται με το TCA εδώ και χρόνια, ανέπτυξε μαζί με την Enreach την καινοτόμο λύση ηλεκτρονικής συνομιλίας Taxibooker, μέσω της οποίας οι πελάτες μπορούν να παραγγείλουν γρήγορα και εύκολα ένα ταξί μέσω chat. Αυτό λειτουργεί με την εφαρμογή WhatsApp, την οποία οι χρήστες εγκαθιστούν στο κινητό τους τηλέφωνο. Η πλατφόρμα συνομιλιών με βάση την τεχνητή νοημοσύνη της Enreach είναι ενσωματωμένη στο σύστημα κρατήσεων του TCA, έτσι ώστε να οργανώνονται αποτελεσματικά όλες οι διαδικασίες κράτησης.

Σε μια «ζωντανή» δοκιμαστική προσπάθεια, τόσο η παραγγελία ενός ταξί όσο και η απάντηση σε πρόσθετες τυπικές ερωτήσεις όπως «Πότε θα έρθει το ταξί μου;» ή «Ξέχασα κάτι στο ταξί μου» λειτούργησαν άμεσα και εύκολα. Με την ενσωμάτωση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης στο τηλεφωνικό κέντρο, το TCA είναι σε θέση να προσφέρει ακόμη καλύτερες υπηρεσίες, καθώς μειώθηκε σημαντικά ο μέσος χρόνος αναμονής του πελάτη και διεκπεραιώνονται περισσότερες παραγγελίες ταξί στον ίδιο χρόνο. Μια μέση παραγγελία ταξί με έναν υπάλληλο στα κεντρικά γραφεία διαρκεί ένα έως δύο λεπτά και κοστίζει περίπου δύο έως τρία ευρώ. Με την αυτοματοποιημένη παραγγελία το κόστος μειώνεται σε λιγότερο από το μισό.

Στο 94% των περιπτώσεων, το Taxibooker αναγνώρισε τις ερωτήσεις που εισήχθησαν στο WhatsApp χωρίς κανένα πρόβλημα. Οι πελάτες μπορούν να παραγγείλουν ταξί είτε στα ολλανδικά είτε στα αγγλικά. Επιπλέον, κατά την παραγγελία ταξί μέσω Whatsapp, ο χρόνος αναμονής στο τηλέφωνο εξαλείφεται εντελώς, καθώς κανείς δεν χρειάζεται να απαντήσει σε μια κλήση. Ολόκληρη η διαδικασία κράτησης ταξί είναι πλήρως αυτόματη: οι πελάτες λαμβάνουν ένα μήνυμα Whatsapp  από τον σταθερό αριθμό της TCA που χρησιμοποιείται και για την τηλεφωνική γραμμή και κλείνουν το ταξί τους απευθείας στη συνομιλία. Μπορούν να καθορίσουν την επιθυμητή τοποθεσία παραλαβής δηλώνοντας μια διεύθυνση, ένα αξιοθέατο, το όνομα ενός μπαρ ή εστιατορίου ή τις συντεταγμένες μιας τοποθεσίας και να λάβουν πληροφορίες σχετικά με την εκτιμώμενη ώρα άφιξης απευθείας στον διάλογο του Whatsapp.

Το TCA δεν είναι το μόνο κέντρο ταξί που χρησιμοποιεί ενεργά την τεχνητή νοημοσύνη για τη λειτουργία του. Το μεγαλύτερο εθνικό ολλανδικό σύστημα διαμεσολάβησης ταξί DEXTR χρησιμοποίησε επίσης την τεχνητή νοημοσύνη για να σχεδιάσει και να βελτιώσει την τελευταία του καμπάνια μάρκετινγκ. Σε διάφορες διαφημίσεις, η DEXTR χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να τοποθετήσει περισσότερους από 140 διαφορετικούς «τεχνητούς» ανθρώπους στο πίσω κάθισμα ενός ταξί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...