Γερμανία: «Εκτός πραγματικότητας» οι νέες απαιτήσεις για τα ταξίμετρα, καταγγέλλουν οι ενώσεις ταξί.

Με το δημοσιευμένο πλέον διάταγμα περί ταμειακής ασφάλειας, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του επόμενου έτους, οι χειρότεροι φόβοι του κλάδου των ταξί έγιναν πραγματικότητα.

Από τον Ιανουάριο του 2024, τα ταξί θα υπαχθούν και αυτά στο διάταγμα περί προστασίας μετρητών, το οποίο ισχύει εδώ και αρκετά χρόνια και έχει στόχο την τεκμηρίωση της πλήρους καταγραφής όλων των εσόδων από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στην κίνηση των πελατών. Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας δημοσίευσε το διάταγμα για την εφαρμογή αυτής της απόφασης, με τις σημαντικότερες διατάξεις να είναι οι εξής:

– Από την 1.1.2024, τα ταξίμετρα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με συσκευή ασφαλείας TSE. Αυτό ισχύει επίσης για όλα τα ταξίμετρα με τεχνολογία INSIKA, τα οποία λειτουργούν από την 1.1.2021, όπως και για εκείνα που έχουν εγκατασταθεί σε άλλο όχημα από 1.1.2021.

– Μέχρι τις 31.12.2025, μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν μόνο τα ταξίμετρα με τεχνολογία INSIKA που είχαν τοποθετηθεί πριν από την 1.1.2021 και εξακολουθούν να βρίσκονται στο ίδιο όχημα.

– Οι εταιρείες ταξί έχουν την υποχρέωση να γνωστοποιούν ποιο σύστημα χρησιμοποιείται και πρέπει να παρέχουν το έγγραφο πιστοποίησης και τον σειριακό αριθμό του χρησιμοποιούμενου TSE, ο οποίος καθορίζεται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Ασφάλεια Πληροφοριών.

– Με την εγκατάσταση του TSE στα υπάρχοντα ταξίμετρα, γίνεται υποχρεωτική η επίσκεψη και η καταβολή τελών στο αρμόδιο γραφείο διακρίβωσης.

– Απαγορεύεται η διαφήμιση ή η διάθεση στην αγορά λογισμικού ή υλικού που δεν πληροί αυτές τις απαιτήσεις.

Τόσο η Ομοσπονδιακή Ένωση Ταξί και Ενοικιαζόμενων Αυτοκινήτων (BVTM) όσο και το Γερμανικό Συνδικάτο Ταξί (TMV) αντιδρούν έντονα στην εφαρμογή του κανονισμού.

Ο διευθύνων σύμβουλος της BVTM  Μίκαελ Όπερμαν δήλωσε: «Στις 30 Ιουνίου, το υπουργείο μας απέστειλε τη νέα έκδοση του διατάγματος, για την οποία καταθέσαμε τις προτάσεις μας. Το υπουργείο δεν προέβη σε καμία διόρθωση, όπως ζητήσαμε εμείς. Η γνώμη μας αγνοήθηκε».

Η ένωση αξιολογεί την εισαγωγή της υποχρέωσης TSE την 1.1.2024 για τα ταξίμετρα της Ε.Ε. χωρίς τεχνολογία INSIKA μη ρεαλιστική και τη μεταβατική ρύθμιση για τα ταξίμετρα της Ε.Ε. με τεχνολογία INSIKA ακατάλληλη και μη εφαρμόσιμη. Εδώ απαιτείται επειγόντως μια βραχυπρόθεσμη προσαρμογή. Επιπλέον, το διάταγμα δημιουργεί μια ακόμη «ανισορροπία» μεταξύ ταξί και ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων. Πρέπει τώρα να αξιολογηθεί «πώς θα υποστηριχθούν οι εταιρείες που συνδέονται μαζί μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», αναφέρει ο Όπερμαν. Η BVTM έχει προγραμματίσει συνεδρίαση της τεχνικής της επιτροπής γι’ αυτή την εβδομάδα, στην οποία θα συμμετάσχουν επίσης εκπρόσωποι των κατασκευαστών ταξίμετρων.

Η TMV ασκεί επίσης κριτική -πρωτίστως στην ανακοινωθείσα ημερομηνία εφαρμογής του διατάγματος- και εκφράζει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη σκοπιμότητά του. Προβλέπει ότι το υπουργείο δεν θα καταφέρει να επεξεργαστεί εγκαίρως τις αιτήσεις δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων για τη χορήγηση/πιστοποίηση των ταξίμετρων και οι προμηθευτές δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν τον κλάδο με τον απαραίτητο νέο εξοπλισμό μέσα σε λίγους μήνες. Ακόμα και τα γραφεία διακρίβωσης δεν θα μπορούν να διεκπεραιώσουν τα νομικά τους καθήκοντα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο διευθύνων σύμβουλος του συνδικάτου, Πάτρικ Μάινχαρντ, επισήμανε σχετικά: «Ως βιομηχανία ταξί και ενοικίασης αυτοκινήτων, χρειαζόμαστε πρώτα μια ακριβή προδιαγραφή του TSE, η οποία δεν είναι ακόμη διαθέσιμη. Μόνο σε αυτή τη βάση μπορούν λογικά οι κατασκευαστές ταξίμετρων να ολοκληρώσουν τα προγράμματα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Προκειμένου η εφαρμογή του κανονισμού για την ασφάλεια των μετρητών στα ταξίμετρα και τους μετρητές απόστασης της Ε.Ε. να μην εξελιχθεί σε τραγέλαφο, εμείς προτείνουμε στο Υπουργείο Οικονομικών να πραγματοποιήσει το συντομότερο δυνατό συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Οι ενώσεις χαιρετίζουν -ασφαλώς- το βασικό κίνητρο του κανονισμού και δεν το αμφισβητούν. Επικρίνουν μόνο με τον πιο έντονο τρόπο την έλλειψη αντίληψης της πραγματικότητας για την εφαρμογή του και το γεγονός ότι η βιομηχανία των ταξί και των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων είναι έρμαιο της πλήρους άγνοιας του υπουργείου περί των αρμοδιοτήτων του.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...