Το αεροδρόμιο της Βιέννης έγινε άντρο παρανομίας για Σλοβάκους οδηγούς που βρίσκουν πελάτες μέσω του \”booking.com\”

Το ταξί στην περιοχή της Βιέννης παλεύει με οδηγούς που προσφέρουν παράνομα υπηρεσίες μεταφοράς. Τα αυτοκίνητα που μοιάζουν με ταξί δουλεύουν για σλοβακικές εταιρείες στο αεροδρόμιο Schwechat. Σε ορισμένες περιπτώσεις η διαμεσολάβηση γίνεται μέσω του \”booking.com\”. Όπως αναφέρει η ειδησεογραφική πύλη «MeinBezirk.at», απατεώνες περιμένουν παράνομα στο αεροδρόμιο της Βιέννης στο Schwechat για μεταφορές με τη διαμεσολάβηση εφαρμογών, τις οποίες προσφέρουν σε τιμές χαμηλότερες από αυτές των τοπικών ταξί.
Η διαμεσολάβηση γίνεται ακόμη και από το «booking.com». Τα αυτοκίνητα που είναι ταξινομημένα στη Σλοβακία δεν έχουν αυστριακή άδεια και οι οδηγοί δεν έχουν αυστριακή άδεια μεταφοράς επιβατών. Το αεροδρόμιο Vienna-Schwechat απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα από το κέντρο της σλοβακικής πρωτεύουσας την Μπρατισλάβα. Για την αυστριακή αγορά ταξί, η οποία υποφέρει από υψηλές τιμές καυσίμων, ελλείψεις οδηγών και άλλα προβλήματα , ο παράνομος ανταγωνισμός είναι ένα τεράστιο πρόσθετο βάρος.
Σύμφωνα με την «BezirksZeitung», οι οδηγοί πολλών εταιρειών με έδρα τη Σλοβακία προσφέρουν παράνομες λιμουζίνες και μικρά λεωφορεία από το αεροδρόμιο της Βιέννης από τα τέλη Μαρτίου 2022, ορισμένοι μάλιστα με πινακίδα ταξί στην οροφή. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, έως και 80 οχήματα είναι έτοιμα κοντά στο αεροδρόμιο καθημερινά και πραγματοποιούν ταξίδια από και προς το αεροδρόμιο και από και προς τη Βιέννη.
Τρεις τουλάχιστον σλοβακικές εταιρείες έχουν έναν κοινό ιστότοπο από τον οποίο αντλούν πελάτες. Υπάρχουν πολλές συμβολικές φωτογραφίες, μόνο σλοβακικοί αριθμοί τηλεφώνου, αλλά δεν υπάρχει κανένα στοιχείο επικοινωνίας στην Αυστρία. Μία εταιρεία προσφέρει ακόμη και κλήσεις μόνο μέσω WhatsApp ή Facebook Messenger.
Οι ξένες εταιρείες μεταφοράς επιτρέπεται να οδηγούν στην Αυστρία μόνο από το εξωτερικό, αλλά όχι το αντίστροφο.

\"\"


Ένας Βιεννέζος ταξιτζής που παρατηρούσε εδώ και καιρό τους ταξιτζήδες από τη Σλοβακία εξηγεί: «Στη Σλοβακία, τα καύσιμα είναι πολύ φθηνότερα από εδώ. Επίσης οι τουρίστες από τη Σλοβακία πρέπει να έρθουν στο αεροδρόμιο της Βιέννης και συνήθως δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου διαδρομές για τους Σλοβάκους ώστε να επιστρέψουν πίσω στη Μπρατισλάβα. Μόλις φτάσουν στο αεροδρόμιο, μένουν στο πάρκινγκ Billa ή σε ένα βενζινάδικο και περιμένουν τις διαδρομές από την ηλεκτρονική πύλη», είπε ο οδηγός.
Η κρίση επιδεινώθηκε από τις σημερινές υψηλές τιμές των καυσίμων. Ο Βιεννέζος οδηγός ταξί αναφέρει ξανά: «Το 2021 μπορέσαμε να ανακάμψουμε λίγο οικονομικά από τα lockdown αφού οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων με οδηγό κατέθεταν αίτηση πτώχευσης κάθε μέρα.
Για να κάνει κάτι για την κατάσταση, ο οδηγός έκλεισε ο ίδιος ένα ταξίδι μέσω της Booking.com από το αεροδρόμιο στο κέντρο της Βιέννης και τον παρέλαβε αμέσως ένα σλοβακικό όχημα. Περιγράφει το ταξίδι ως «καθαρή φρίκη, με τρεις σχεδόν αστοχίες.» Παραπονέθηκε στο «booking.com» και δεν πήρε καμία απάντηση . Ωστόσο, αυτός και η σύντροφός του είχαν τεκμηριώσει το ταξίδι και έστειλαν τα στοιχεία στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Κάτω Αυστρίας (WK) και στην οικονομική αστυνομία.
Στη συνέχεια, η \”BezirksZeitung\” έκανε έρευνες στον Τύπο, στην οικονομική αστυνομία και στο WK. Δεν υπήρξε απάντηση από την οικονομική αστυνομία. Η αρμόδια ομάδα ειδικών της WK επιβεβαίωσε παρεμβάσεις βάσει της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού κατά τριών σλοβακικών εταιρειών. Η οικονομική αστυνομία έκανε έλεγχο και στο αεροδρόμιο της Βιέννης, κάτι που είχε επίσης αποτέλεσμα, αλλά οι έλεγχοι έπρεπε να γίνονται τακτικά – κάτι που με τη σειρά του ήταν «πρόβλημα πόρων», όπως τόνισε ο υπάλληλος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Michael Steinparzer. Η ολλανδική πλατφόρμα «booking.com» είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. «Οι προσπάθειές μας να επικοινωνήσουμε με την εταιρεία και να απαλλαγούμε από τέτοιες διαμεσολαβήσεις δεν είναι εύκολες», λέει ο Steinparzer. Σύμφωνα με πληροφορίες της «BezirksZeitung», εταιρεία από την Μπρατισλάβα έχει ήδη υπογράψει συμφωνία συνεργασίας. Τα ταξίδια σας θα εξακολουθούν να προσφέρονται στο \”booking.com\”. Αυτό φαίνεται από την επιβεβαίωση κράτησης ενός ζευγαριού Ισπανών τουριστών από τις 31 Ιουλίου, η οποία είναι διαθέσιμη στην εφημερίδα της περιοχής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...