Ιταλία: Εκπρόσωποι του κλάδου των ταξί καταρρίπτουν τον χαρακτηρισμό «λόμπι»

Το λόμπι είναι μια οργανωμένη ομάδα ανθρώπων ή εταιρειών που προσπαθούν να επηρεάσουν τους θεσμούς με διάφορους τρόπους, ασκώντας πιέσεις για να προωθήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα αξιοποιώντας τις διασυνδέσεις και τους πόρους τους. Υπάρχουν, εδώ και καιρό, πραγματικές εταιρείες που ειδικεύονται στο lobbying, όπως η Uberfiles και η Qatargate, που ασχολούνται με την προώθηση συμφερόντων μέσω πολύ αμφισβητήσιμων μεθόδων.

Γίνεται όμως και κατάχρηση του όρου, όταν αυτός χαρακτηρίζει εργαζομένους που το μόνο που ζητούν είναι να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά τους.

Γιατί ο κλάδος των οδηγών ταξί χαρακτηρίζεται λόμπι;

Ίβο Σπετσιάλι (URITAXI). Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας κομματικής επικοινωνίας στα μέσα ενημέρωσης, που επηρεάζεται από τα αυθεντικά πολυεθνικά λόμπι τα οποία διαθέτουν τα οικονομικά και άλλα μέσα για να κατευθύνουν τις πολιτικές σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους. Οι οδηγοί ταξί είναι αυτοαπασχολούμενοι που βασίζονται μόνο στη διαθεσιμότητα των δικών τους μέσων και στη νόμιμη συνδικαλιστική δράση που προστατεύεται από το Σύνταγμά μας. Όπως και άλλες κατηγορίες, είμαστε απλώς πατέρες οικογενειών που προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους, να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή.

Σίγουρα δεν είμαστε σε θέση να αντέξουμε οικονομικά υψηλές και χολιγουντιανές διαφημίσεις, πόσο μάλλον να ασκήσουμε πίεση μέσω εξειδικευμένων εταιρειών. Οι περιπτώσεις που αναφέρατε, Uberfiles και Qatargate, δείχνουν πού είναι οι πραγματικοί ένοχοι και τι μέσα  χρησιμοποιούν για τους άθλιους στόχους τους, επομένως δεν καταλαβαίνουμε πώς συνδέεται αυτή η παράνομη πραγματικότητα με εμάς.

Κατά τη γνώμη σας, ποιοι είναι οι λόγοι που οι οδηγοί ταξί παραλληλίζονται με τα πραγματικά λόμπι;

Ραφαέλε Σαλίνα (FAST CONFSAL TAXI) Γνωρίζουμε τον πραγματικό λόγο: το μεγάλο κεφάλαιο έχει συμφέρον να αποδομήσει τον κλάδο και να επωφεληθεί από την εργασιακή μας ζωή. Αυτό συμβαίνει σε καθημερινή βάση μέσα από ένα επίπονο έργο συκοφαντικής δυσφήμισης εναντίον μας, όπως πιστοποιείται από το σκάνδαλο Uberfiles. Λέμε λοιπόν ως εδώ και πιστεύουμε ότι είναι καιρός να αναγνωριστεί ότι είμαστε μόνο εργαζόμενοι που απαιτούμε νομιμότητα και διαφάνεια για έναν κλάδο που παρενοχλείται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Υπενθυμίζουμε ότι το ταξί είναι δημόσια υπηρεσία και δεν επιβαρύνει με κανένα κόστος την κοινότητα. Στην πραγματικότητα, είναι ίσως ένα από τα λίγα παραδείγματα δημόσιας υπηρεσίας χωρίς κόστος, αφού λειτουργούμε κατά κύριο λόγο ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Πληρώνουμε τη βενζίνη όπως κάθε απλός πολίτης, καθώς και την ασφάλιση του οχήματός μας, χωρίς εκπτώσεις. Δεν έχουμε διευκολύνσεις για αγορά νέων αυτοκινήτων και πολλοί από εμάς είναι ιδιοκτήτες, με τα σχετικά έξοδα. Ωστόσο, συνεχίζουμε 365 ημέρες τον χρόνο να παρέχουμε μια θεμελιώδη υπηρεσία για την κοινότητα και τους ευάλωτους χρήστες, χωρίς προστασία. Εν μέσω συνεχών κινδύνων ληστειών και επιθέσεων.

Άρα οι διαμαρτυρίες σας έχουν άλλους λόγους;

Τσέζαρε Ράνι (SUR TAXI). Ξυπνάμε τα ξημερώματα και δουλεύουμε το βράδυ σε δύσκολες συνθήκες. Σίγουρα όσοι δραστηριοποιούνται στο lobbying θα βγουν στον καύσωνα να βγάλουν τα προς το ζην. Λοιπόν, μας συγχωρείτε αν πρέπει να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από όλα αυτά προσπαθώντας να προστατεύσουμε το μέλλον μας και τις οικογένειές μας. Υπενθυμίζουμε στους περισσότερους ότι το 2019 εγκρίθηκε ακριβής κανονισμός του κλάδου που δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ λόγω της έλλειψης εκτελεστικών διαταγμάτων που έμειναν στο συρτάρι.

Εδώ και χρόνια, λοιπόν, γινόμαστε μάρτυρες μιας πραγματικής αστικής ζούγκλας, όπου δύο ξεχωριστές και συμπληρωματικές υπηρεσίες, όπως το Taxi και το Ncc, έχουν εισέλθει στην αγορά. Προς ικανοποίηση πολλών που ζουν σε διαρκή παρανομία, επιτρέπεται σε μεγάλες εταιρείες να διεισδύουν στον κλάδο. Αυτό το παιχνίδι, αν συνεχιστεί, μακροπρόθεσμα θα βαρύνει και τους χρήστες, που δεν θα είναι πλέον σίγουροι για τα τιμολόγια, με το πρόσχημα της νεωτερικότητας. Μετά από όλα αυτά, θα έχουν ακόμα το κουράγιο να μας αποκαλούν λόμπι;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...