Πεκίνο: Η Baidu παίρνει τις πρώτες άδειες ταξί χωρίς οδηγό

Τα ρομποταξί που είχε υποσχεθεί πριν από χρόνια θα βγουν στους δρόμους. Δεν είναι Tesla, αλλά παράγονται από τον γίγαντα του Πεκίνου, Baidu. Η εταιρεία, παρόμοια με την Google στις ΗΠΑ, έλαβε «τις πρώτες άδειες για την παροχή επιβατικών υπηρεσιών μεταφοράς χωρίς οδηγό σε προάστιο του Πεκίνου», σύμφωνα με άρθρο του Bloomberg. Η Baidu δηλώνει ότι σκοπεύει να βγάλει 10 αυτόνομα ταξί στον δρόμο για να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στη ζώνη οικονομικής ανάπτυξης του Πεκίνου, η οποία είναι «λίγο πολύ τόσο μεγάλη όσο το Μανχάταν».

Τα οχήματα δεν θα έχουν οδηγό, ενώ προϋπόθεση για την απόκτηση των νέων αδειών ήταν ότι η εταιρεία δεν θα μπορεί ακόμη να χρεώσει το κόστος των διαδρομών. «Τον Αύγουστο η Baidu απέκτησε τις πρώτες άδειες για πλήρως αυτόνομα ταξί στη Γιουχάν και το Τσονγκίνγκ, ενώ στο  Γιζουάνγκ η εταιρεία παρέχει ήδη περίπου 20 διαδρομές την ημέρα, ανά όχημα, χρησιμοποιώντας τη δική της αυτόνομη υπηρεσία μεταφοράς με χειριστή ασφαλείας.

\"\"

Ήδη από το 2021 η Baidu είχε δηλώσει ότι τα ρομποταξί της θα γίνονταν φθηνότερα από αυτά με οδηγό μέχρι το 2025. Δεν είναι γνωστό εάν η εταιρεία έπιασε τον στόχο ή όχι.

Την ίδια χρονιά, η Baidu ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει υπηρεσίες ρομποταξί σε 3 εκατομμύρια χρήστες έως το 2023. Ο διευθύνων σύμβουλος Ρόμπιν Λι δήλωσε τότε: «Με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις μας, νομίζω μέχρι το 2025 το κόμιστρο των ρομποταξί θα είναι χαμηλότερο από αυτό των επανδρωμένων οχημάτων. Μετά από αυτό, πιστεύω ότι η κλίμακα θα είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι σήμερα. Και πιστεύω ότι σε εκείνο το σημείο θα πρέπει να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε έναν ξεχωριστό προϋπολογισμό».

Προφανώς αυτή η καινοτομία θέτει σε κίνδυνο ολόκληρες κατηγορίες εργαζομένων σε όλο τον κόσμο. Όχι μόνο τα παραδοσιακά ταξί, αλλά και όλες οι διαδικτυακές υπηρεσίες όπως η Uber και η Lyft, που βασίζονται ωστόσο σε ανθρώπινους χειριστές, θα είναι σύντομα ξεπερασμένες. Πού θα πάνε λοιπόν αυτοί οι εργαζόμενοι;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...