Η λειτουργία της Uber απειλείται στη Γενεύη

Το νέο επιχειρηματικό μοντέλο που δημιουργήθηκε στη Γενεύη από τη MITC Mobility, η οποία προσλαμβάνει οδηγούς από την πλατφόρμα Uber, δεν συμμορφώνεται με την ελβετική νομοθεσία, σύμφωνα με απόφαση του καντονιού τον Δεκέμβριο του 2022. Στα μέσα Ιανουαρίου, η διοίκηση ζήτησε τον τερματισμό των δραστηριοτήτων της MITC και η μοίρα των οδηγών της Uber βρίσκεται πλέον στα χέρια του τοπικού Δικαστηρίου της Γενεύης. Αυτή η απόφαση θα μπορούσε να είναι το τέλος της Uber στην Ελβετία.

Το ερώτημα είχε τεθεί εδώ και πολλούς μήνες: είναι το νέο επιχειρηματικό μοντέλο της Uber, μέσω τρίτων εταιρειών, νόμιμο στην Ελβετία; Τον Μάιο του 2022, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο τερμάτισε μια πολυετή αντιπαράθεση μεταξύ της Uber και του καντονίου της Γενεύης καταδικάζοντας την Uber και χαρακτηρίζοντας τους οδηγούς της μισθωτούς και όχι αυτοαπασχολούμενους. Η MITC Mobility ανέλαβε τότε την υλοποίηση των υπηρεσιών της Uber δημιουργώντας ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο που δηλώνει ότι συμμορφώνεται με τις νομικές απαιτήσεις.

Για περισσότερους από έξι μήνες, η MITC βρισκόταν σε καθεστώς υψηλής επιτήρησης από τη διοίκηση του καντονιού της Γενεύης, ενώ τα αιτήματα διευκρίνησης του επιχειρηματικού της μοντέλου από την Αστυνομία και το Γραφείο Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων πολλαπλασιάζονταν. Στόχος: να διασφαλιστεί η νομιμότητα του νέου επιχειρηματικού μοντέλου και να επιτραπεί στην εταιρεία να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις που προκύπτουν από την απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η Διεύθυνση Απασχόλησης του καντονιού της Γενεύης ζήτησε από την εταιρεία να συμμορφωθεί με τον ομοσπονδιακό νόμο για την απασχόληση και την ενοικίαση υπηρεσιών και απείλησε να αναστείλει τις δραστηριότητές της σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Η προθεσμία ήταν περίπου ένας μήνας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της MITC Mobility, Καρίμ Σανίν, οι απαιτήσεις των Αρχών δεν ήταν συμβατές με το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας. Συγκεκριμένα, η MITC θα έπρεπε να εγγυάται στους οδηγούς ορισμένο αριθμό ωρών εργασίας. Η απάντηση του Σανίν ήταν ότι αυτό το θέμα ήταν εκτός συζήτησης: «Σήμερα, οι υπάλληλοί μας μπορούν να εργαστούν την ώρα που θέλουν. Δεν πιστεύουμε ότι ο νόμος είναι κατάλληλος για το επιχειρηματικό μοντέλο που προτείνουμε».

Λίγες μέρες αργότερα, το καντόνι κοινοποίησε την απόφασή του μέσω ταχυδρομείου: ζήτησε από την MITC να αναστείλει τις δραστηριότητές της στη Γενεύη. Ο Σανίν χαρακτήρισε την απόφαση βιαστική και ακατανόητη». Υπάρχουν 450 οικογένειες, 450 άνθρωποι που θα μπορούσαν να βρεθούν άνεργοι». Η MITC άσκησε έφεση και το τοπικό δικαστήριο πρέπει τώρα να εκδώσει νέα απόφαση.

Οι δραστηριότητες της εταιρείας συνεχίζονται προς το παρόν, καθώς τα δικαστήρια αποφάσισαν την αναστολή του μέτρου μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Η δικαστής αρμόδια για την Οικονομία και την Απασχόληση, Φαμπιέν Φίσερ, διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί να σχολιάσει μια εν εξελίξει υπόθεση, δήλωσε ότι «το κράτος δεν προτίθεται να επιβάλλει σε μια εταιρεία το επιχειρηματικό μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσει. Από την άλλη πλευρά, η πολιτεία πρέπει να εξετάσει εάν το επιχειρηματικό μοντέλο μιας εταιρείας πληροί το νομικό πλαίσιο».

Και πρόσθεσε: «Εταιρείες, κατά μείζονα λόγο πολυεθνικές όπως η Uber, έχουν τάγματα δικηγόρων που είναι σε θέση να εξετάσουν το νομικό πλαίσιο που ισχύει στην Ελβετία για τη δραστηριότητά τους και να επιλέξουν ένα επιχειρηματικό μοντέλο για να συμμορφωθούν».

Η Uber από την πλευρά της δηλώνει ότι αντιτίθεται στη νομική ερμηνεία της διοίκησης της Γενεύης, επειδή, σύμφωνα με την ίδια, δεν υπάρχει μίσθωση υπηρεσιών στο πλαίσιο των σχέσεών της με τρίτες εταιρείες μεταφορών.

Η μοίρα της Uber στη Γενεύη θα έχει επιπτώσεις και σε άλλες περιοχές της Ελβετίας. Η απόφαση των δικαστηρίων θα είναι νομολογία. Πέρα από την Uber, διακυβεύεται συνολικά το μέλλον της οικονομίας της πλατφόρμας, καθώς το εργατικό δίκαιο δεν επιτρέπει την ύπαρξη αυτών τα νέων επιχειρηματικών μοντέλων.

Μια ακόμη εταιρεία που απασχολεί οδηγούς της Uber, η Chaskis, έλαβε την ίδια επιστολή από τη Διεύθυνση Απασχόλησης του καντονιού της Γενεύης, με την οποία της ζητείται να αναστείλει τις δραστηριότητές της στην  πόλη. Η εταιρεία άσκησε έφεση κατά της απόφασης και, όπως και η MITC, αναμένει την απόφαση του τοπικού δικαστηρίου.

«Το κράτος και η διοίκηση παίζουν με τη φωτιά και με τις δουλειές των οδηγών για καθαρά πολιτικούς λόγους. Ωστόσο, έχουμε εμπιστοσύνη στα δικαστήρια που είναι αρμόδια για την επιβολή του νόμου», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Chaskis.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...