Νέα Υόρκη: Πλήρης απελευθέρωση του αριθμού των αδειών για τα ηλεκτρικά ενοικιαζόμενα την ώρα που ο δήμος επιβάλλει τέλος κυκλοφοριακής συμφόρησης

Ο δήμος της Νέας Υόρκης δεν θα περιορίζει πλέον τον αριθμό των αυτοκινήτων Uber, Lyft και άλλων πλατφορμών που κυκλοφορούν στους δρόμους της μεγαλούπολης, αρκεί τα νέα οχήματα να είναι ηλεκτρικά.

Η άρση των περιορισμών στον αριθμό των πινακίδων της Επιτροπής Ταξί και Λιμουζίνας (TLC) που εκδίδονται σε οδηγούς που εργάζονται για τη Lyft, την Uber ή άλλες πλατφόρμες αποφασίστηκε στο πλαίσιο του στόχου του δημάρχου για έναν πλήρως ηλεκτρικό ή προσβάσιμο σε αναπηρικό αμαξίδιο στόλο οχημάτων ride-sharing μέχρι το 2030. «Γράφουμε ιστορία, κάνουμε ένα μεγάλο, τολμηρό βήμα προς το ηλεκτρικό μέλλον της πόλης», δήλωσε ο δήμαρχος Έρικ Άνταμς την Τετάρτη, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επίτροπο της TLC, Ντέιβιντ Ντο. «Προτείναμε αυτόν τον κανονισμό επειδή η πόλη μας και ο κόσμος μας διολισθαίνει σε μια βαθύτερη κλιματική κρίση», δήλωσε ο Ντο.

\"\"

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τις αποκαλούμενες «πράσινες διαδρομές», ο δήμος θα επιβάλει σταδιακά στην Uber και τη Lyft να διαθέτουν μεγαλύτερο ποσοστό ηλεκτρικών οχημάτων μέχρι το 2030, όταν κάθε  μεταφορικό μέσο που δεν είναι προσβάσιμο σε αναπηρικό αμαξίδιο θα πρέπει να είναι ηλεκτροκίνητο. Σήμερα στους δρόμους της Νέας Υόρκης κυκλοφορούν περίπου 78.000 αυτοκίνητα με πινακίδες της TLC που εκδίδονται για τη νόμιμη λειτουργία τους. Από αυτά, μόνο περίπου 2.200 είναι ηλεκτρικά οχήματα και μόλις πάνω από 6.000 είναι οχήματα προσβάσιμα σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Η TLC δεν είχε τη δυνατότητα να εκδώσει νέες πινακίδες, λόγω της απαγόρευσης που θεσπίστηκε το 2018 από τον τότε δήμαρχο Μπιλ ντε Μπλάζιο. Η απαγόρευση επεδίωκε αφενός να μειώσει τη συμφόρηση στους δρόμους και αφετέρου να προστατεύσει τη βιομηχανία των παραδοσιακών ταξί, περιορίζοντας τον αριθμό των ανταγωνιστικών ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων. Η επιτροπή έκανε μια εξαίρεση φέτος, προσφέροντας 1.000 επιπλέον πινακίδες για ηλεκτρικά οχήματα τον Μάρτιο. Εξαφανίστηκαν μέσα σε λίγα λεπτά.

\"\"

Ο Ντο δήλωσε ότι ελπίζει πως ο νέος κανονισμός θα ωφελήσει τους οδηγούς ενοικιαζόμενων οχημάτων: «Τώρα μπορούν να έχουν τη δική τους μικρή επιχείρηση και μπορούν επίσης να βρουν μια διέξοδο προς τη μεσαία τάξη», δήλωσε. «Θέλουμε να βάλουμε περισσότερα χρήματα στις τσέπες των οδηγών».

\"\"

Αλλά ο Μπαϊραβί Ντεσάι, επικεφαλής της Συμμαχίας Εργαζομένων Ταξί της Νέας Υόρκης, η οποία εκπροσωπεί τόσο τους οδηγούς rideshare όσο και τους οδηγούς ταξί, δήλωσε ότι η κατάργηση του ανώτατου ορίου πινακίδων απειλεί την οικονομική κατάσταση των οδηγών. «Κατεδαφίζουν με μεγάλη αδιαφορία ένα ανώτατο όριο οχημάτων που τέθηκε σε εφαρμογή σε μια εποχή που υπήρχαν πολλές αυτοκτονίες οδηγών λόγω οικονομικής ένδειας», δήλωσε. «Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι απλά καταστρέφουν κάτι που ήταν τόσο κρίσιμο». Ο Ντεσάι τόνισε ότι οι υφιστάμενοι οδηγοί της Uber και της Lyft θα επωμιστούν το μεγαλύτερο βάρος της νέας πολιτικής, καθώς θα αναγκαστούν να αγοράσουν νέα, ακριβά ηλεκτρικά οχήματα προκειμένου να ανταγωνιστούν την ανεξέλεγκτη εισροή νέων οδηγών. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του ότι η υποδομή φόρτισης της πόλης δεν θα αναπτυχθεί ανάλογα με τον στόλο των ηλεκτρικών ενοικιαζόμενων οχημάτων.

\"\"

Τέλος, χαρακτήρισε την απόφαση «παρανοϊκή», καθώς ανακοινώθηκε την ώρα που ο δήμος της Νέας Υόρκης δρομολογεί την επιβολή τέλους κυκλοφοριακής συμφόρησης σε περιοχές του Μανχάταν, πρόθεση την οποία θα πρέπει να επανεξετάσει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...