Εκτόξευση των ατυχημάτων VTC στη Μαδρίτη: 20% περισσότερα από τα ταξί, με τον μισό στόλο οχημάτων

Τα ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται VTC στη Μαδρίτη αυξάνονται  κάθε χρόνο και από 47 το 2019 ανήλθαν σε 992 το 2022. Η αύξηση είναι φυσιολογική, καθώς ο αριθμός των VTC είναι μεγαλύτερος, ξεπερνά όμως κατά πολύ αυτά τα ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται ταξί, που είναι πολύ περισσότερα. Σύμφωνα με το Δημοτικό Συμβούλιο της Μαδρίτης, υπάρχουν 15.723 άδειες ταξί στην πρωτεύουσα σε σύγκριση με τις 8.650 άδειες VTC σε όλη την Κοινότητα της Μαδρίτης. Αυτό σημαίνει ότι τα VTC ενεπλάκησαν σε 20% περισσότερα ατυχήματα από τους οδηγούς ταξί στη Μαδρίτη. Τα στοιχεία που εξέδωσε η Δημοτική Αστυνομία αφορούν το διάστημα έως τις 21 Δεκεμβρίου 2022.

Για τον Λορένζο Σάντσεζ, γραμματέα οργάνωσης του Taxi Project, πίσω από αυτά τα στοιχεία κρύβεται «η κούραση που συσσωρεύεται από τους οδηγούς VTC. Τους βλέπουμε να κοιμούνται στα φανάρια. Η κούραση κατά την οδήγηση είναι μοιραία», αναφέρει. «Πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένο τζίρο, καθώς αν δεν τον φτάσουμε δεν θα πληρωθούμε καν», ανέφερε από την πλευρά του ένας οδηγός VTC.

Η απειρία είναι ένας ακόμη λόγος για την εμπλοκή σε ατύχημα: «Δεν είναι το ίδιο να οδηγείς περισσότερες από 8 ώρες ακολουθώντας έναν πλοηγό με το να οδηγείς γνωρίζοντας την πόλη, που σου επιτρέπει να είσαι πιο χαλαρός», λέει ο Σάντσεζ.

Ο Χαβιέρ Φερνάντεζ της Élite Taxi επιμένει στην απειρία του οδηγού. «Όλοι ξέρουμε πώς να οδηγούμε, αλλά κάνοντάς το για περισσότερες από 10 ώρες, κοιτάζοντας μια εφαρμογή, χωρίς να γνωρίζουμε την πόλη και με λίγη εμπειρία πίσω από το τιμόνι (υπάρχουν ακόμη και σήματα νέου οδηγού σε μερικά VTC), είναι σίγουρο ότι θα εμπλακούμε σε ατύχημα». Καταγγέλλει επίσης ότι υπάρχουν οδηγοί από χώρες των οποίων οι άδειες δεν είναι εγκεκριμένες στην Ισπανία, ενώ ορισμένοι «δεν ξέρουν καν ισπανικά».

Ο Χοσέ Μαρία Κασάγιας της Ένωσης Ελεύθερων Μεταφορών, όπου είναι εγγεγραμμένοι οι οδηγοί VTC, δήλωσε ότι «οι μεγαλύτερες εταιρείες VTC παρέχουν εκπαίδευση, αλλά οι μικρές όχι».

Για την πρόσβαση στο επάγγελμα, δεν χρειάζεται καμία απαίτηση όπως εξετάσεις ή μαθήματα, «μέχρι να βγουν οι νέοι κανονισμοί», όπως ανέφερε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...