Βιέννη: Η επιδότηση για την απόκτηση ηλεκτρικών ταξί ξεκινά με το νέο έτος

Από το 2025, μόνο τα ταξί μηδενικών εκπομπών ρύπων θα αδειοδοτούνται στη Βιέννη. Και προκειμένου ο εξηλεκτρισμός του στόλου να αρχίσει από σήμερα, ο δήμος και το Εμπορικό Επιμελητήριο της πόλης ανακοίνωσαν ένα πρόγραμμα επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικών ταξί.
Ήδη από τον Ιανουάριο του 2023, η επιδότηση θα είναι διαθέσιμη για τους κατόχους άδειας που επιθυμούν να αποκτήσουν ηλεκτρικά ταξί. Το σχέδιο χρηματοδότησης είναι παρόμοιο με αυτό του Μονάχου, δεν υποστηρίζει δηλαδή την αγορά ηλεκτρικού ταξί, αλλά το ποσό που προσφέρεται εξαρτάται από τη χρήση ή τα διανυθέντα χιλιόμετρα του ηλεκτρικού ταξί. Συγκεκριμένα, τα «πράσινα» ταξί θα επιδοτούνται με ένα ποσό 5 ευρώ ανά ώρα λειτουργίας και συνολικά έως 10.000 ευρώ. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 7 εκατ. ευρώ και θεωρητικά επιτρέπει τη χρηματοδότηση το πολύ 700 οχημάτων. Έως και 15 ηλεκτρικά οχήματα ανά εταιρεία θα είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση.
«Με αυτό το πρόγραμμα χρηματοδότησης, η πόλη της Βιέννης δείχνει ότι αναγνωρίζει τις προκλήσεις στον τομέα της κινητικότητας και προσφέρει επίσης οικονομική στήριξη στις εταιρείες», δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Πέτερ Χάνκε.
Ο Βάλτερ Ρακ, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Βιέννης, επισήμανε ότι «η μετατροπή του στόλου ταξί της Βιέννης σε ηλεκτρικό είναι μια μεγάλη πρόκληση για πολλές εταιρείες. Με τη νέα χρηματοδότηση, υποστηρίζουμε τις εταιρείες πολύ αποτελεσματικά και στοχευμένα».
Η Βιέννη θα επιδοτήσει επίσης την υποδομή φόρτισης για τα νέα ταξί. Ως εκ τούτου, το έργο «eTaxi Austria» θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη χρηματοδότηση των ηλεκτροκινούμενων ταξί. Στο πλαίσιο αυτό, τα ηλεκτρικά ταξί που συμμετέχουν στις δοκιμές της υποδομής φόρτισης θα υποστηρίζονται επιπλέον με 6 ευρώ ανά ώρα λειτουργίας τις ώρες αιχμής. Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης για τα οχήματα αυτά δεν θα είναι 10.000, αλλά 12.000 ευρώ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...