Κλήση έκτακτης ανάγκης 999: Στη Μεγάλη Βρετανία, συχνά έρχονται ταξί αντί για ασθενοφόρα

Λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης, τα ταξί αποστέλλονται όλο και περισσότερο στη θέση των ασθενοφόρων στο Ηνωμένο Βασίλειο για επείγουσες κλήσεις έκτακτης ανάγκης. Αυτό που είναι το 112 σε όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ, στην Ελβετία, στο Λιχτενστάιν και σε άλλες χώρες είναι το 999 στη Μεγάλη Βρετανία. Ωστόσο, οι Άγγλοι δεν μπορούν να βασιστούν σε μια γρήγορη παραλαβή με ασθενοφόρο όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες.
Τα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS) για το τελευταίο οικονομικό έτος, που είναι διαθέσιμα στον τηλεοπτικό σταθμό BBC, δείχνουν μια απότομη αύξηση στον αριθμό των ταξί που αποστέλλονται σε κλήσεις στο 999. Οι υπηρεσίες ασθενοφόρων στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο ταξί για να μεταφέρουν χιλιάδες ασθενείς στο νοσοκομείο μετά από κλήσεις (ταξινομημένα ως «επείγοντα»).
Το NHS είναι ένα είδος ομοσπονδιακής υπηρεσίας που διευθύνει νοσοκομεία και απασχολεί τους περισσότερους γιατρούς, νοσηλευτές και τεχνικό προσωπικό στα νοσοκομεία. Το βρετανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δεν βασίζεται στην κοινωνική ασφάλιση, αλλά στην ιδέα του κράτους πρόνοιας, ώστε τα πάντα –εκτός από τους οδοντίατρους, τους οπτικούς και τα περισσότερα φάρμακα– να πληρώνονται με φόρους και να είναι δωρεάν για τους ασθενείς.
Τα στοιχεία του NHS δείχνουν ότι αυτή η πρακτική αυξάνεται καθώς τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν την αυξανόμενη πίεση στο σύστημα. Τα νοσοκομεία συχνά δεν μπορούν να δεχτούν αμέσως τους ασθενείς τους λόγω έλλειψης κλινών, έτσι τα ασθενοφόρα περιμένουν έξω με τους ασθενείς τους. Ωστόσο, το NHS είπε ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό ασθενών μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με αυτόν τον τρόπο. Ορισμένα νοσοκομεία είπαν στο BBC ότι τα ταξί θα χρησιμοποιούνταν μόνο σε τέτοιες περιπτώσεις εάν ήταν κλινικά ασφαλές.
Μεταξύ Απριλίου 2021 και τέλους Ιανουαρίου 2022 έγιναν περισσότερα από 24.000 ταξίδια στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία όπου εστάλη ταξί μετά από κλήση στο 999. Με βάση τα στοιχεία που παρασχέθηκαν, αυτό συνέβη σε ποσοστό άνω του 23% περισσότερο από ό,τι το προηγούμενο έτος. Παρόμοιοι ήταν οι αριθμοί στη Σκωτία και την Ουαλία. Ένας εκπρόσωπος του NHS είπε: «Αυτά τα στοιχεία αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,3 τοις εκατό των κλήσεων ασθενοφόρων από τον Απρίλιο έως τον Ιανουάριο. Τα ασθενοφόρα αποστέλλονται βασικά σε επικίνδυνες για τη ζωή κλήσεις και τα ταξί χρησιμοποιούνται μόνο για τη μεταφορά άλλων ασθενών όταν είναι κλινικά κατάλληλο και ο ασθενής συναινεί».
Το NHS England είπε ότι κανένας ασθενής σε καταστάσεις «άμεσα απειλητικές για τη ζωή» δεν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ταξί. Για την επόμενη κατηγορία επείγουσας ανάγκης, που είναι μια σοβαρή κατάσταση όπως το εγκεφαλικό, θα γίνει επιτόπιος έλεγχος από παραϊατρικό προσωπικό πριν επαναταξινομηθεί το περιστατικό και κληθεί ταξί. Χιλιάδες κλήσεις που απαιτούν επείγουσα μεταφορά επαληθεύονται τηλεφωνικά πριν γίνει κράτηση σε ταξί.

Ο Andrew Weeds, 73 ετών, από το Norwich, νόμιζε ότι είχε σκωληκοειδίτιδα όταν ένιωσε βασανιστικούς πόνους στο στομάχι. Η σύζυγός του κάλεσε το 999, αλλά είπαν ότι το ασθενοφόρο μπορεί να καθυστερήσει έως και 15 ώρες. Μου είπαν : «Πρέπει να πάτε στο νοσοκομείο. Θα σας καλέσω ταξί ». Έμεινα έκπληκτος όταν σκέφτηκα ότι χρησιμοποιούν ταξί αυτές τις μέρες για να μεταφέρουν ασθενείς έκτακτης ανάγκης στο νοσοκομείο με αυτόν τον τρόπο».
Στο νοσοκομείο περίμενε επτά ώρες για να τον εξετάσει ένας γιατρός. Τελικά διαγνώστηκε με λοίμωξη. «Χάρηκα που εμφανίστηκε ο ταξιτζής και με πήγε στα επείγοντα. Κάτι δεν πάει καλά στο NHS, οπότε ελπίζουμε να το διορθώσουν».
Η Υπηρεσία Ασθενοφόρων της Ανατολικής Αγγλίας (EEAST) ζήτησε συγγνώμη από τον Weeds, αλλά είπε ότι η κλήση ήταν αρχικά Κατηγορία 5 – όχι επείγουσα. Στη συνέχεια αναβαθμίστηκε σε C4 καθώς είναι λιγότερο επείγον αλλά απαιτεί νοσοκομειακή αξιολόγηση. Εκπρόσωπος της EEAST δήλωσε: «Η απόφαση να μεταφερθεί ένας ασθενής στο νοσοκομείο θα ληφθεί μόνο αφού ο γιατρός το αξιολογήσει και το κρίνει σκόπιμο. Όπως και άλλες υπηρεσίες ασθενοφόρων στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουμε μακροχρόνιες συμφωνίες με εταιρείες ταξί και τρίτους παρόχους για την υποστήριξη των υπηρεσιών μας.»
Από τις ομάδες νοσοκομείων που παρείχαν δεδομένα, η υπηρεσία ασθενοφόρων North West (NWAS) ήταν ο πιο συχνός χρήστης ταξί. Μεταξύ Απριλίου 2021 και τέλους Ιανουαρίου 2022, η NWAS έστειλε περισσότερα από 11.000 ταξί για τις κατηγορίες C2 και C3. Ο Διευθυντής Επιχειρήσεων Ged Blezard δήλωσε: «Θα κανονιστούν ταξί για έναν μικρό αριθμό ασθενών που καλούν το 999, αλλά μόνο αφού κριθούν ασφαλείς από έναν γιατρό για να φτάσουν στο νοσοκομείο με αυτόν τον τρόπο».
Ένας γιατρός που «εξετάζει» ασθενείς μέσω τηλεφώνου είπε ανώνυμα στο BBC: «Κατανοούμε πλήρως ότι μια 10λεπτη βόλτα με ταξί είναι καλύτερη από το να περιμένεις 10 ώρες για ένα ασθενοφόρο. Απλώς προσευχόμαστε να μην μας έχει ξεφύγει τίποτα όταν μιλάμε στο τηλέφωνο με τον ασθενή».
Ένας διευθυντής σε μια εταιρεία ταξί είπε ότι ήταν απαράδεκτο να ζητούν από τους οδηγούς τους να μεταφέρουν ασθενείς έκτακτης ανάγκης επειδή δεν είχαν την απαραίτητη εκπαίδευση. Κυριολεκτικά είπε: «Είναι πολύ άδικο για τον πελάτη που πρέπει να πάει στο νοσοκομείο. Είναι επίσης εξαιρετικά άδικο για τον οδηγό καθώς δεν έχει εκπαίδευση για να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις. Είναι ελεύθερος επαγγελματίας οδηγός ταξί. Η μόνη του εκπαίδευση είναι η οδήγηση. Δεν έχει εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες ή ως γιατρός έκτακτης ανάγκης. Μάλλον δεν θα ξέρει τι να κάνει.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...