Τα ΜΜΕ στην Γερμανία κάνουν λόγο για «θάνατο των ταξί» και κατονομάζουν τα αίτια

Αρκετές εφημερίδες και τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν ασχοληθεί με το θέμα: Η βιομηχανία ταξί σε υπαρξιακό κίνδυνο. Το «Focus» γράφει ότι η πανδημία του κορωνοϊού δεν έχει επηρεάσει σχεδόν κανέναν τομέα όσο τα ταξί και τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα με οδηγό. «Πολλοί δεν ξέρουν πώς θα εξελιχτούν τα πράγματα μακροπρόθεσμα.» Εδώ και καιρό το «ιστορικά υψηλό κόστος καυσίμων» επηρεάζει τη βιομηχανία.
Η ακύρωση μεγάλων εκδηλώσεων όπως το Oktoberfest του Μονάχου και η αλλαγή από συνέδρια σε διαδικτυακές εκδηλώσεις προκάλεσαν πτώση 40 % στις μετακινήσεις. Το «Focus» αναφέρει τον Michael Oppermann, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Bundesverband Taxi und Mietwagen e. V. (BVTM), στο Αμβούργο και το Βερολίνο ο οποίος εξηγεί ότι ο αριθμός των αδειών ταξί είναι χαμηλότερος από ό,τι ήταν εδώ και δεκαετίες. Ο Oppermann φοβάται πτώση κατά ένα τρίτο μέχρι το τέλος του έτους σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την κρίση του κορωνοϊού Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά το ταξί είναι οι υψηλές τιμές για τα καύσιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα, ο ανταγωνισμός από την Uber & Co. και ότι η βιομηχανία ταξί παραγκωνίζεται λόγω της κυκλοφορίας ιδιωτικών αυτοκινήτων.
Η εφημερίδα Bild, κάνει λόγο για «θάνατο του ταξί» που ξεκίνησε «όχι μόνο λόγω, αλλά κυρίως με τον κορωνοϊό». Η πτώση του αριθμού των επιβατών, η εκτίναξη των τιμών των καυσίμων, το υψηλό κόστος συντήρησης οι υψηλές τιμές των νέων αυτοκινήτων και η αύξηση του κατώτατου μισθού, είναι βασικές επιπτώσεις της πανδημίας.
Το «ntv» αναφέρεται επίσης στον Michael Oppermann: Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ταξί έχουν λάβει ανεπαρκή βοήθεια για τον Covid-19 καθώς τα οχήματα του κλάδου συνήθως αγοράζονται και δεν μισθώνονται. Σύμφωνα με τον Oppermann, αυτή η μορφή χρηματοδότησης δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βοήθεια για τον κορωνοϊό. Η BVTM αναμένει ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί με τη μείωση των μέτρων για τον κορωνοϊό, αλλά αυτό από μόνο του δεν θα σώσει τη βιομηχανία, «επειδή δεν πιστεύουμε ότι η αγορά θα είναι όπως πριν από την πανδημία», ανέφερε ο Michael Oppermann.
Την περασμένη Πέμπτη, η Hessian Broadcasting Corporation μετέδωσε ένα σύντομο ρεπορτάζ στο \”Hessenschau\” στο οποίο οδηγοί, υπάλληλοι στα κεντρικά γραφεία και ένας εμπορικός εκπρόσωπος είπαν τη γνώμη τους. Οι οδηγοί μιλούν για χρόνο αναμονής έως και 230 λεπτά σε πιάτσες. Ακόμα κι αν οι εργαζόμενοι οδηγοί έχουν κανονικό εισόδημα, δεν υπάρχουν πλέον φιλοδωρήματα . Η αγάπη για τη δουλειά, η καλή σχέση με το αφεντικό και το εισόδημα της εργαζόμενης συζύγου ενθαρρύνουν έναν από τους ταξιτζήδες να συνεχίσει.
Ο Χάρι Σβάιτσερ από το ραδιοφωνικό σταθμό του Όφενμπαχ \”Die Fledermäuse\” αναφέρει ότι κανείς δεν έπρεπε να απολυθεί, αλλά πολλοί οδηγοί έχουν παραιτηθεί λόγω έλλειψης προοπτικής. Τα ταξίδια που χρηματοδοτήθηκαν από την πόλη σε κέντρα εμβολιασμού ήταν ευεργετικά. Και εδώ, όμως, γίνεται λόγος για 40 % λιγότερες διαδρομές αλλά μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τη νύχτα, η πτώση είναι ακόμη και 80 %.

\"\"
Ο Hans-Peter Kratz, ο πρόεδρος της κρατικής ένωσης της Έσσης για το εμπόριο επιβατών, μιλά για έναν τροχό με χάμστερ που δεν κινείται πλέον. Οι επιχειρηματίες είναι μερικές φορές «στο δρόμο για τρία ή τέσσερα ευρώ την ώρα» επειδή τους επιτρέπεται να το κάνουν. Ωστόσο, το εμπόριο εξαρτάται από τη βοήθεια του δημόσιου τομέα με τη μορφή οικονομικής βοήθειας και επιδότησης βασικής ασφάλειας. Η δημοσιογράφος γνωρίζει ότι οι υψηλές τιμές των καυσίμων και οι «νέοι ανταγωνιστές όπως η Uber & Co.» προκαλούν προβλήματα στον κλάδο, αλλά μιλάει επίσης για οδηγούς ταξί που δεν τα παρατάνε επειδή οι «καλοί πελάτες» τους κρατούν «μέσα» στο παιχνίδι. «Ανησυχητική» χαρακτηρίζει το «RTL News» την οικονομική κατάσταση στον κλάδο των ταξί. Η πύλη ειδήσεων μίλησε με το Taxiruf Köln. H βοήθεια για τον Covid-19 «δεν ήταν προσαρμοσμένη για τον κλάδο».
Ο Συνεταιρισμός Ταξί της Κολωνίας καλεί το κράτος να στηρίξει άμεσα και έμπρακτα τουλάχιστον τους τομείς που απειλούνται. «Επιπλέον, οι πολιτικοί θα πρέπει να εφαρμόσουν τον νέο νόμο περί μεταφοράς επιβατών προκειμένου να υποστηρίξουν οικονομικά τα ταξί ως μέρος των δημόσιων συγκοινωνιών. Για παράδειγμα, τα ταξί θα μπορούσαν να λάβουν επιδότηση για κάθε διανυόμενο χιλιόμετρο.» Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος εξαγοράς από ξένους επενδυτές, σύμφωνα με τον Taxi Ruf Köln.
Σε συνομιλίες με εταιρείες ταξί από την περιοχή, ο βαυαρικός ραδιοφωνικός σταθμός Allgäuhit από το Kempten κατέστησε σαφές ότι η πανδημία άφησε το στίγμα της. Σύμφωνα με εταιρεία που εδρεύει στο Μέμινγκεν, οι βραδινές και νυχτερινές δραστηριότητες δεν έχουν ανακάμψει ακόμη όσο οι καθημερινές, λόγω του κλεισίματος κλαμπ και μπαρ. Και εδώ το κόστος συντήρησης, ο κατώτατος μισθός και το κόστος ασφάλισης εκλαμβάνονται ως επιβάρυνση. Κατά τη γνώμη του επιχειρηματία, πρέπει να αντιδράσει κανείς σε αυτό, αλλά αυτό δεν είναι άμεσα δυνατό με το ισχύον τιμολόγιο.
Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να βρεθεί μια λύση άμεσα, δηλαδή μια αύξηση των τιμολογίων που έχει ήδη ζητηθεί. Ωστόσο, ένας από τους ερωτηθέντες επιχειρηματίες δεν βλέπει ούτε αυτό ως λύση, καθώς φοβάται περαιτέρω μείωση των επιβατών ως αντίδραση στις υψηλότερες τιμές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...