50 ταξί της Βαρκελώνης εξοπλίζονται με απινιδωτές

Θα είμαστε ένα βασικό σημείο υποστήριξης της ζωής για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης μέχρι να φτάσουν οι επαγγελματίες », λέει  ο πρόεδρος της SOS Taxi Barcelona.

Ο Jordi Martín λατρεύει το επάγγελμά του. Ήταν οδηγός ταξί της Βαρκελώνης για περισσότερο από μια δεκαετία. Πριν από μερικά χρόνια συγκλονίστηκε όταν ένας τουρίστας κατέρρευσε στον τερματικό σταθμό 2 του αεροδρομίου. Υπέστη καρδιακή προσβολή και πέθανε. Ο Μάρτιν δεν μπορούσε παρά να καλέσει το ασθενοφόρο. Αυτό το γεγονός τον σημάδεψε και αποφάσισε να δράσει. Αυτή τη στιγμή είναι πρόεδρος του συλλόγου αλληλεγγύης SOS Taxi και ένας από τους υποστηρικτές μιας πιλοτικής δοκιμής που θα εξοπλίσει 50 ταξί στη Βαρκελώνη με απινιδωτές για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Τι είναι όμως η ζωή. Ο Martín, 50 ετών, υπέστη καρδιακή προσβολή πριν από μερικούς μήνες και χάρη στην εκπαίδευση που έκανε, ήξερε πώς να αναγνωρίσει τα συμπτώματα και μπορεί να το πει σήμερα. «Με αυτά που μου έμαθαν στο μάθημα, ήξερα τι μου συνέβαινε. Γύρισα πολύ άσχημα στο σπίτι και όταν άνοιξα την πόρτα είπα στη γυναίκα μου να καλέσει ασθενοφόρο γιατί έπαθα καρδιακή προσβολή. Μετά έπεσα στο έδαφος », θυμάται ο Τζόρντι, ο οποίος μετά από μια μακρά διαδικασία ανάρρωσης και μια αλλαγή στις συνήθειες επέστρεψε στο τιμόνι. Έχει ήδη απινιδωτή στο ταξί και ευτυχώς δεν χρειάστηκε να το χρησιμοποιήσει.

Το έργο ήταν να ξεκινήσει πέρυσι, αλλά ο covid το σταμάτησε και τώρα επανενεργοποιήθηκε. Η πιλοτική δοκιμή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, εφόσον το επιτρέπουν οι υγειονομικές συνθήκες. Περίπου πενήντα οδηγοί ταξί έχουν εκπαιδευτεί πρόσφατα ή εκπαιδεύονται σε βασικές τεχνικές υποστήριξης της ζωής, καρδιοπνευμονική ανάνηψη και χρήση απινιδωτή. Τα μαθήματα, που πραγματοποιούνται εικονικά και αυτοπροσώπως, εγκρίνονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης και διδάσκονται από το Barcelona Salut Foundation, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που θα δώσει τις 50 συσκευές στους οδηγούς δωρεάν. Μεταξύ των συμμετεχόντων, υπάρχουν άνδρες και γυναίκες διαφορετικών ηλικιών. Οι οδηγοί ταξί εκπαιδεύονται στη χρήση των συσκευών, που παρέχονται από το Sa Salut της Βαρκελώνης

Η συσκευή που θα  παραδοθεί είναι τελευταίας γενιάς. «Η απόφαση να προκαλέσει την απόρριψη δεν εξαρτάται από το άτομο αλλά από τη συσκευή. Είναι ψηφιακές μονάδες που ελέγχουν το άτομο πριν ενεργήσει και εάν η αιτία δεν σχετίζεται άμεσα με το καρδιακό πρόβλημα, δεν προκαλεί την απόρριψη », εξηγεί ο Juan Soriano, γενικός γραμματέας του Ιδρύματος Salut της Βαρκελώνης. «Είμαστε σαφείς ότι δεν είμαστε υγειονομικοί. Θα είμαστε ένα βασικό σημείο υποστήριξης της ζωής για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης μέχρι να φτάσουν οι επαγγελματίες », προσθέτει ο πρόεδρος της SOS Taxi Barcelona.

Στην περίπτωση των ταξί, που βρίσκονται σε κυκλοφορία, βρίσκονται σε γεωγραφική θέση και είναι σε επαφή με τις Sistema d\’Emergències Mèdiques (SEM), η ταχεία παρέμβαση μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας. «Ασθενοφόρα ή πυροσβέστες βρίσκονται στις βάσεις τους και βγαίνουν κατόπιν αιτήματος όταν υπάρχει έκτακτη ανάγκη, αλλά τα ταξί είναι σε κίνηση 24 ώρες, οπότε είναι πιθανό να φτάσουν νωρίτερα», επισημαίνει ο Σοριάνο. Με την ιδέα της κάλυψης μεγαλύτερου εδάφους, οι απινιδωτές θα διανεμηθούν στρατηγικά. \”Δεν θα επικεντρωθούμε μόνο στη Βαρκελώνη αλλά οι συνάδελφοι θα καλύψουν τους 36 δήμους που αποτελούν τη μητροπολιτική περιοχή\”, αναφέρει λεπτομερώς ο πρόεδρος της SOS Taxi, ο οποίος τονίζει ότι είναι ένα έργο ανοιχτό σε όλους τους οδηγούς ταξί.

Το Barcelona Salut Foundation προωθεί από το 2014 σε συνεργασία με τις διοικήσεις το έργο Catalunya, Cardioprotected Territory, το οποίο παρείχε απινιδωτές σε φαρμακεία, τις δημοτικές αγορές της Βαρκελώνης και διάφορους σταθμούς του μετρό. «Ο αιφνίδιος θάνατος δεν προειδοποιεί και πολλαπλασιάζει τους θανάτους που προκαλούνται από την κυκλοφορία στην Καταλονία», προειδοποιεί ο Σοριάνο, ο οποίος επισημαίνει ότι τα τελευταία έξι χρόνια οι συσκευές του ιδρύματος έχουν καταφέρει να σώσουν 42 ζωές. Οι οδηγοί ταξί θα μπορούν επίσης να το κάνουν σύντομα. Ο τομέας δείχνει για άλλη μια φορά την πλευρά αλληλεγγύης του, όπως έκανε ήδη κατά τη διάρκεια της πανδημίας με δωρεάν ταξίδια στις ευπαθείς ομάδες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...