Πρόστιμο 735.000 ευρώ στην CabiFy και τρεις συνεργάτες της για παράνομη μεταφορά εργαζομένων σε ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα με οδηγό

Η Καταλανική Επιθεώρηση Εργασίας ξεσκέπασε μια σειρά παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας (παράνομη μεταφορά εργαζομένων) που διέπραξαν η CabiFy και τρεις συνεργάτες της πολυεθνικής εταιρείας. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε την Τετάρτη 24 Μαρτίου τις ποινές που επεβλήθησαν σε αυτές τις εταιρείες: 431.275 ευρώ για την CabiFy, 243.745 για τις εταιρείες Lopez Rubio και Proinventeria και 60.000 ευρώ για την JT Hiring.

          Η παράνομη μεταφορά εργαζομένων (συνηθισμένη πρακτική στην Ισπανία για οδηγούς VTC) συμβαίνει όταν μία εταιρεία προσλαμβάνει εργαζομένους, αλλά αυτοί εργάζονται για λογαριασμό άλλης εταιρείας. Αυτό καταλήγει πάντα σε χειρότερες συνθήκες εργασίας, λιγότερα δικαιώματα, χαμένες άδειες και επιδόματα.

          Για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε ότι εφαρμογές τύπου CabiFy δεν λειτουργούν από μόνες τους την υπηρεσία μεταφοράς, αλλά φτιάχνουν ένα πολύπλοκο δίκτυο εταιρειών για την παροχή αυτής της υπηρεσίας.

          Καταρχάς, το εμπορικό σήμα CabiFy (η μεγαλύτερη εφαρμογή στην Ισπανία με παρουσία σε όλη τη Λατινική Αμερική) λειτουργεί στην Ισπανία από άλλη εταιρεία, την Maxi Mobility Spain. Στην περίπτωση που εξέτασαν οι επιθεωρητές εργασίας, τα οχήματα και οι αντίστοιχες άδειες VTC ανήκουν στις εταιρείες Lopez Rubio και Proinventeria και οι δύο με έδρα την Μαδρίτη. Εργάζονταν όμως στη Βαρκελώνη και τα οχήματα τα οδηγούσαν υπάλληλοι της JT Hiring.

          H CabiFy έχει ήδη βαρύ ιστορικό κακών εργασιακών πρακτικών στη Βαρκελώνη. Αποδείχθηκε δικαστικά ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή λειτουργεί μέσω ενός δικτύου εταιρειών, που ενώ έχουν διαφορετική έδρα και αντικείμενο, συνδέουν τα αντίστοιχα μέσα παραγωγής τους και ακολουθούν μια ενιαία κατεύθυνση η οποία ορίζεται από την CabiFy.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...