Η κατηγορία των οδηγών ταξί που άδικα έχει μείνει έξω από την οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ.

Του Λευτέρη Πετράκη, Γενικού Γραμματέα της Π.Ο.Ε.Ι.Α.Τ.Α

Υπάρχουν 3 κατηγορίες οδηγών ταξί

1)  Όσοι έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας εκμετάλλευσης ταξί στην εφορία .  Αυτοί δικαιούνται το επίδομα των 800€  και όταν  ανοίξει η πλατφόρμα θα υποβάλουν αίτηση και θα πάρουν το επίδομα.

2) Οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ ως μισθωτοί και  με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Οι εργοδότες τους δήλωναν στον πίνακα προσωπικού, όποτε η πλατφόρμα του ΕΡΓΑΝΗ περιλάμβανε τα Α.Φ.Μ τους . Οι εργοδότες, τους έβγαλαν σε αναστολή  και θα πάρουν τις επόμενες ημέρες τα 800€ και μείωση ενοικίου για πρώτη κατοικία.

3)  Η κατηγορία οδηγών ταξί ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ τεκμαρτά με υπογραφή σύμβασης προσοδοφόρου πράγματος.  Σε αυτή την περίπτωση οι οδηγοί πληρώνουν μίσθωμα για κάθε μέρα που έχουν το ταξί, σύμφωνα με το ΣΕΠΕ και την ΑΔΑ: ΒΕΖΦΛ-20Υ 11-06-2013 σελίδα σελ 7 , κατηγορία Αλιεργάτες-ΤΑΞΙ. Για αυτή τη κατηγορία οδηγών ταξί ΔΕΝ υπάρχει υποχρέωση δήλωσης στον  πίνακα προσωπικού από τον εργοδότη παρά μόνο έντυπο πρόσληψης.

Συνεπώς,  οι οδηγοί ταξί αυτής της κατηγορίας  δεν συμπεριλαμβάνονται στον ετήσιο πίνακα προσωπικού  με αποτέλεσμα  η πλατφόρμα του ΕΡΓΑΝΗ να μην τους περιλαμβάνει στην τρέχουσα κατάσταση ώστε να δοθεί στους εργοδότες η δυνατότητα να τους δηλώσουν σε αναστολή. Οι οδηγοί αυτοί δεν μπορούν να πάρουν το επίδομα των 800€ όπως οι άλλες δυο κατηγορίες οδηγών ταξί.

Σε επικοινωνία  οδηγών με τον ΕΡΓΑΝΗ,  οι τεχνικοί αρνούνται να συμπεριλάβουν τα ΑΦΜ των οδηγών αυτής της κατηγορίας στην τρέχουσα κατάσταση του εργοδότη.

Είναι κατηγορία που δεν περιλαμβάνεται στους μισθωτούς με εξαρτημένη σχέση εργασίας του ΕΡΓΑΝΗ ,αλλά ούτε έχουν έναρξη στην εφορία ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Δηλώνουν τα εισοδήματα τους στην κατηγορία 403 στη φορολογική τους δήλωση και το εκκαθαριστικό τους εμφανίζει εισοδήματα από μισθωτές-συντάξεις.

Οι οδηγοί αυτοί έχουν σταματήσει από τις 20-25/3/2020 να εργάζονται και δεν έχουν κανένα εισόδημα .Παρόλα αυτά καμία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και καμιά πλατφόρμα δεν τους περιλαμβάνει.

Αυτοί οι άνθρωποι, έχουν αδικηθεί. Η Ομοσπονδία κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε άμεσα να αποκατασταθεί αυτή η αδικία και να ενταχθούν και αυτοί στα οικονομικά μέτρα στήριξης της κυβέρνησης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...