Το Εθνικό δικαστήριο της Ισπανίας δικαιώνει τους οδηγούς ταξί κατά των VTC (ενοικιαζόμενα με οδηγό)

Το Εθνικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της Επιτροπής Ανταγωνισμού (CNMC) και της Unauto (Ένωση Ενοικιαζομένων Αυτοκινήτων με Οδηγό)  ενάντια στους κανονισμούς που διέπουν τη μίσθωση των οχημάτων με οδηγό (ΚΕΚ ), δικαιώνοντας το Υπουργείο Δημοσίων Έργων και των εργοδοτών Fedetaxi ( Ισπανική Ομοσπονδία  Ταξί . Τον Απρίλιο του 2016, η Εθνική Επιτροπή Αγορών και Ανταγωνισμού (CNMC) υπέβαλε διοικητική προσφυγή ενώπιον του Ογδόου Τμήματος του Δικαστηρίου Εφετείου του Εθνικού Δικαστηρίου σε σχέση με το  βασιλικό διάταγμα και την υπουργική απόφαση σε θέματα VTC , που εγκρίθηκε στα τέλη του 2015.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, οι δημόσιες διοικήσεις μπορούν να αρνηθούν τις εκδόσεις νέων αδειών  VTC όταν υπάρχουν περισσότερες από μία για κάθε τριάντα άδειες ταξί . Η απόφαση της  26ης Ιανουαρίου ορίζει ότι το άρθρο 24 της υπουργικής απόφασης δεν ακυρώνεται και ως εκ τούτου οι ισχύοντες κανονισμοί ισχύουν από το 2015.

Επιπροσθέτως, καθιερώνει την υποχρέωση προηγούμενης σύναψης υπηρεσιών VTC και τους εμποδίζει να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε δημόσιους δρόμους σε αναζήτηση πελατών και ορίζει έναν ελάχιστο αριθμό 7 οχημάτων για να λειτουργούν στην αγορά αυτή, μέγιστη ηλικία 10 ετών και άλλες τεχνικές απαιτήσεις.

Το βασιλικό διάταγμα του 2015 είναι εκείνο που προσφέρει κάλυψη στην υπουργική διαταγή, λέει το εθνικό δικαστήριο, το οποίο αναφέρεται σε απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ιουνίου 2018, η οποία διευκρινίζει ότι η ρύθμιση των αστικών μεταφορών είναι τέλεια ανταποκρίνεται στους \”επιτακτικούς λόγους γενικού συμφέροντος\” που δικαιολογούν τον περιορισμό οποιασδήποτε οικονομικής δραστηριότητας.

Εκτός από την αναφορά του γενικού συμφέροντος , η πρόταση υπενθυμίζει ότι υπάρχουν δύο τύποι υπηρεσιών αστικών συγκοινωνιών, το ταξί και η μίσθωση οχημάτων με οδηγό, αλλά ο τελευταίος υπόκειται σε μια σειρά περιορισμών, μεταξύ των οποίων αναφέρεται ο τρόπος πρόσβασης στην υπηρεσία, πράγμα που συνεπάγεται την προηγούμενη σύναψη σύμβασης.

Τα οχήματα αυτά μπορούν να κυκλοφορήσουν μόνο εάν έχει ήδη κλείσει μια σύμβαση μίσθωσης, επομένως δεν μπορούν «σε καμία περίπτωση» να κυκλοφορήσουν σε δημόσιους δρόμους σε αναζήτηση πελατών ή να ενθαρρύνουν την πρόσληψη διαδρομών που δεν είχαν προσλάβει προηγουμένως την υπηρεσία.

Στην πράξη, η παρούσα σύμβαση είναι ο «χάρτης πορείας», ένας ανά υπηρεσία, ο οποίος πρέπει να τηρείται για ένα έτος με την ταυτότητα του εκμισθωτή και του μισθωτή, την ταξινόμηση του οχήματος, τον τόπο και την ημερομηνία της σύμβασης, τον τόπο, την ημερομηνία και την ώρα κατά την οποία πρόκειται να ξεκινήσει η υπηρεσία και τον τόπο και την ημερομηνία κατά την οποία πρόκειται να τερματιστεί. Το εθνικό δικαστήριο απορρίπτει επίσης το επιχείρημα της CNMC σχετικά με υπερβολική ρύθμιση, δεδομένου ότι μόνο τα ελάχιστα και ουσιώδη δεδομένα απαιτούνται για τον επαρκή έλεγχο των αστικών μεταφορών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...