Γαλλία: Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών κατηγορεί ανοιχτά τον Μακρόν για την Uber

Στην ακροαματική διαδικασία της κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής για τα «αρχεία Uber» της Πέμπτης 11 Μαΐου, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζενέβ έκανε λόγο για «αντιπαράθεση» με τον Εμανουέλ Μακρόν όταν δημιουργήθηκαν οι πλατφόρμες επιβατικών μεταφορών στη Γαλλία, το 2015.

Αντιμέτωπος με τον «φιλελευθερισμό που δεν σταματάει σε τίποτα» του νυν προέδρου της Δημοκρατίας και πρώην υπουργού Οικονομίας (2014-2016) Μακρόν και τον «κυνισμό» πλατφορμών όπως η Uber, ο Καζενέβ δήλωσε ότι ο ίδιος ήταν ο υπερασπιστής του «κράτους δικαίου» όταν η Uber και η υπηρεσία Uber Pop εισήλθαν στη γαλλική αγορά.

Η άφιξη της Uber Pop στον τομέα των ταξί στη Γαλλία, και ειδικότερα στο Παρίσι, είχε γίνει η αιτία έντονων αντιπαραθέσεων μεταξύ των οδηγών VTC και του κλάδου των ταξί, οι οποίες κορυφώθκαν με αποκλεισμούς των παρισινών δρόμων και βίαια επεισόδια μεταξύ των οδηγών τον Ιούνιο του 2015.

Η νέα αυτή υπηρεσία, την οποία ο Καζενέβ, τότε υπουργός Εσωτερικών, χαρακτήριζε «απολύτως παράνομη», συνίστατο στη μεταφορά επιβατών με αυτοκίνητο από έναν οδηγό που ήταν απλώς αυτοαπασχολούμενος και δεν είχε απαραίτητα άδεια ταξί.

Και ενώ ο τομέας των ταξί χρειαζόταν κάποιο «εκσυγχρονισμό», σύμφωνα με τον Καζενέβ, αυτός δεν έπρεπε να λάβει τη μορφή της πλήρους απορρύθμισης. Έτσι, ο πρώην υπουργός επέκρινε τους «πολέμιους της πολιτικής ρύθμισης» που αρνήθηκαν να συμπεριλάβουν τους οδηγούς VTC στο πεδίο εφαρμογής του νόμου.

Έστρεψε τα βέλη του στον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, όπως αποκάλυψε η δημοσιογραφική έρευνα Uber Files τον Ιούλιο του 2022, είχε εργαστεί παρασκηνιακά για να υποστηρίξει την ανάπτυξη της αμερικανικής εταιρείας στη Γαλλία, υποστηρίζοντας ότι θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας.

«Δεν διαπίστωσα κάποια αδιαφάνεια, αλλά μάλλον μια αντιπαράθεση» με τον σημερινό πρόεδρο του Μεγάρου των Ηλυσίων, δήλωσε ο Καζενέβ. Είπε ότι «δεν είχε γνώση» των πολυάριθμων συναντήσεων μεταξύ του Μακρόν και του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Uber, Τράβις Κάλανικ, καθ\’ όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2015 και αρνήθηκε την ύπαρξη οποιασδήποτε «συμφωνίας» μεταξύ της Uber και της κυβέρνησης: «Δεν υπήρχε καμία πιθανή συμφωνία με ψηφιακές πλατφόρμες, τις πρακτικές των οποίων απεχθάνομαι», δήλωσε στα μέλη της επιτροπής.

Εκ των υστέρων, ο Καζενέβ πιστεύει ότι το κράτος δικαίου και η εφαρμογή σαφών κανόνων επικράτησαν έναντι της «απορρύθμισης της αγοράς, φιλελεύθερης έμπνευσης» που υποστήριξε ο Μακρόν. Ειδικότερα, χαιρέτισε το γεγονός ότι ο νόμος εξελίχθηκε ώστε να εναρμονιστούν οι απαιτήσεις κατάρτισης μεταξύ των οδηγών ταξί και των οδηγών VTC.

Τέλος, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ του τεκμηρίου του μισθωτού καθεστώτος για τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για μια οδηγία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η γαλλική κυβέρνηση, πάντως, σε αντίθετη κατεύθυνση, μάχεται ενεργά κάθε τεκμήριο μισθωτού καθεστώτος, φοβούμενη την απώλεια θέσεων εργασίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...