Το Ρίο ντε Τζανέιρο με δική του δημόσια εφαρμογή για ταξί περιόρισε την χρήση της Uber

Ο Ρούμπενς ντα Σίλβα λατρεύει τη δουλειά του και οδηγεί ταξί στο Ρίο ντε Τζανέιρο εδώ και 17 χρόνια . Του αρέσει η επαφή με τους πελάτες, οι πολλοί τουρίστες. «Κάθε μέρα συμβαίνει κάτι καινούργιο, κάποιος αφηγείται μια ενδιαφέρουσα ιστορία», λέει. Η δουλειά είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί σε κάποιον σαν αυτόν. «Πήγα στο σχολείο για τέσσερα χρόνια. Μηχανικοί και γιατροί δεν οδηγούν ταξί».
Ο Ντα Σίλβα, 44 ετών, εργάζεται έξι ημέρες την εβδομάδα, κατά μέσο όρο δώδεκα ώρες την ημέρα. Ο πατέρας δύο παιδιών έβγαζε αρκετά καλά κέρδη, γύρω στα 7.000 (1.250 ευρώ) το μήνα. Στη συνέχεια, όμως, το 2014, η Uber μπήκε στην αγορά και άρχισε να «κλέβει πελάτες». Ο Ντα Σίλβα πήγε να διαδηλώσει με τους συναδέλφους του. «Έχω πάει σε τουλάχιστον δέκα διαδηλώσεις», λέει. Αγωνίστηκαν επίσης για τα δικαιώματα των οδηγών. «Οι άνθρωποι οδηγούν με σαγιονάρες. Δεν μπορείς να ζεις στο Uber».
Αλλά η Uber δελέασε με φτηνές προσφορές τους πελάτες και κατέκτησε την αγορά. Τα κέρδη των οδηγών ταξί έχουν πέσει κατακόρυφα, ένα πρόβλημα το οποίο πολλές πόλεις έχουν αντιμετωπίσει από τότε που η αμερικανική εταιρεία παροχής υπηρεσιών με έδρα το Σαν Φρανσίσκο επεκτάθηκε παγκοσμίως.
Οι οδηγοί ταξί διαδήλωσαν σε πολλές χώρες. Η Uber έχει απαγορευτεί σε ορισμένες πόλεις σε όλο τον κόσμο, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας αποφάνθηκε διαφορετικά το 2019. Η πόλη του Ρίο ντε Τζανέιρο αποφάσισε τότε να κερδίσει την εταιρεία στο δικό της γήπεδο. Συναγωνίστηκε την Uber με μια ιδέα που ήταν τόσο απλή όσο και δημιουργική: την ανάπτυξη της δικής της δημόσιας εφαρμογής ταξί, που χρηματοδοτείται από την πόλη.
«Όταν η Uber βγήκε στην αγορά, νομίζαμε ότι τα ταξί απλώς θα εξαφανίζονταν», λέει ο Pedro Paulo Carvalho Teixeira, οικονομολόγος και υπουργός Οικονομικών και Σχεδιασμού στο Δημοτικό Συμβούλιο του Ρίο ντε Τζανέιρο.» Η ιδέα προέκυψε το 2015, λίγο μετά την είσοδο της Uber στην αγορά. Δύο χρόνια αργότερα, ολοκληρώθηκε η εφαρμογή, η οποία αναπτύχθηκε από την εταιρεία τεχνολογίας IplanRio που ανήκει στην πόλη. «Μέχρι τώρα, το 70 % των οδηγών ταξί είναι εγγεγραμμένοι σε εμάς», λέει ο Carvalho Teixeira. Δεν ήταν απαραίτητη μια διαφημιστική καμπάνια, η εφαρμογή απλώς διαδόθηκε. Υπάρχει ήδη σε έξι πόλεις στη Βραζιλία. Περίπου άλλες 65 έχουν δείξει ενδιαφέρον.
Η εφαρμογή Rio Municipal Taxi είναι δωρεάν για χρήση από τους οδηγούς. Σύμφωνα με τη διοίκηση της πόλης, ένας οδηγός ταξί κερδίζει περίπου 85 έως 100 % περισσότερα χρήματα από έναν οδηγό Uber. Πολλοί από τους ένα εκατομμύριο οδηγούς της Uber στη Βραζιλία εργάζονται επτά ημέρες την εβδομάδα για να βγάλουν τα προς το ζην. Κάποτε έπρεπε να πληρώσουν σταθερή προμήθεια 25 % του ναύλου στην εφαρμογή, αλλά από το 2018 το ποσό ήταν «μεταβλητό», σύμφωνα με τις υποδείξεις της εταιρείας.
Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι η εφαρμογή Rio είναι μια μορφή επιδότησης προς τον κλάδο και κόστισε στην πόλη 8,3 εκατομμύρια R$ για να αναπτυχθεί. Και κάθε μήνα το Ρίο ντε Τζανέιρο πρέπει να πληρώνει ένα εκατομμύριο R$ για να διατηρήσει την υπηρεσία.

\"\"
\”Αυτό το θέμα είναι τόσο σημαντικό για εμάς που πληρώνουμε αυτό το τίμημα\”, λέει ο Carvalho Teixeira, ο οποίος ανήκει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. \”Δεν έχουμε κανένα άμεσο εισόδημα από την εφαρμογή, αλλά έχουμε έμμεσα έσοδα.\” Όλα γίνονται για την κοινωνική ειρήνη. Οι αυτοαπασχολούμενοι οδηγοί ταξί πληρώνουν φόρους στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Η εταιρεία Uber, εν τω μεταξύ, πληρώνει κυρίως εκεί που έχει την έδρα της – συγκεκριμένα στον φορολογικό παράδεισο του Osasco- στην πολιτεία του Σάο Πάολο .
«Αυτό είναι προβληματικό γιατί η Uber χρησιμοποιεί την υποδομή της πόλης μας, δημιουργεί περιβαλλοντικό κόστος και ταυτόχρονα συνεισφέρει ελάχιστα στην κοινότητα», λέει ο Carvalho Teixeira. Τον Μάρτιο του 2021, το Ρίο ντε Τζανέιρο εισήγαγε έναν φόρο στη χρήση του δρόμου από τους οδηγούς ταξί και Uber . «Μόνο έτσι ανακαλύψαμε ότι σχεδόν 90.000 οδηγοί της Uber δραστηριοποιούνται στην πόλη μας, διαφορετικά θα είχαμε ελάχιστο έλεγχο.» Η εταιρεία διατηρεί χαμηλό προφίλ, αριθμοί και δεδομένα δεν δημοσιεύονται σχεδόν ποτέ.
Για να μπορέσει να συμβαδίσει με την Uber, η εταιρεία τεχνολογίας IplanRio που ανήκει στην πόλη έχει αναπτύξει ένα έξυπνο σύστημα: Η εφαρμογή ταξί Rio καθορίζει μια σταθερή βασική τιμή για τις διαδρομές. Ταυτόχρονα, οι οδηγοί έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν εκπτώσεις έως και 40 τοις εκατό στον ναύλο, γεγονός που κάνει τις βόλτες με ταξί πιο ελκυστικές για τους πελάτες. Δεδομένου ότι η Uber προσαρμόζει τις τιμές της στην τρέχουσα ζήτηση, μπορεί μερικές φορές να συμβεί τα ταξί να είναι φθηνότερα, όπως για παράδειγμα την ημέρα της Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με τη διοίκηση της πόλης, οι οδηγοί ταξί έχουν πλέον μερίδιο αγοράς 30 έως 40 τοις εκατό στο Ρίο ντε Τζανέιρο και η τάση είναι ανοδική.
«Στόχος μας είναι να λάβουμε μέτρα και να εξισορροπήσουμε ορισμένες ανεπιθύμητες εξελίξεις στην αγορά», λέει ο Carvalho Teixeira. Έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε. Στη συνέχεια, σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τις υπηρεσίες παράδοσης φαγητού. Περίπου 100.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι άνδρες που ζουν σε φαβέλα, εργάζονται ως οδηγοί ταχυμεταφορών μόνο στο Ρίο ντε Τζανέιρο και ο αριθμός τους έχει αυξηθεί κατακόρυφα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Οι οδηγοί ταχυμεταφορών πρέπει να δώσουν ένα μεγάλο μέρος των κερδών τους στις ψηφιακές πλατφόρμες που ονομάζονται «ifood» ή «Rappi», ενώ οι συνθήκες εργασίας είναι εκμεταλλευτικές και οι μισθοί χαμηλοί: «Σκλαβώνουν 12 με 14 ώρες την ημέρα τους εργαζόμενους. Είναι μια κουραστική, κακοπληρωμένη δουλειά.» Η δημοτική εταιρεία τεχνολογίας IplanRio εργάζεται επί του παρόντος με πλήρη ταχύτητα για την επόμενη εφαρμογή: μία εφαρμογή της πόλης για παραδόσεις τροφίμων. Η εφαρμογή θα κυκλοφορήσει σύντομα, θα είναι δωρεάν στη χρήση και θα βελτιώσει τη ζωή των ατόμων που κάνουν παράδοση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...