Bρετανία: Ομαδική αγωγή οδηγών της πλατφόρμας Veezu για το καθεστώς απασχόλησής τους

Εκατοντάδες οδηγοί οι οποίοι εργάζονται για την εταιρεία μεταφορών Veezu, η οποία εφαρμόζει το μοντέλο της Uber, διεκδικούν αποζημίωση εκατομμυρίων λιρών, καθώς εργάζονται για την εταιρεία ως αυτοαπασχολούμενοι. Η δικηγορική εταιρεία Leigh Day είναι αυτή που εκπροσωπεί τους οδηγούς που εργάζονται για τη Veezu, ιδιοκτήτρια της Panther Taxis, η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή του Κέιμπριτζ.

Η Veezu αντιμετωπίζει τους οδηγούς της ως αυτοαπασχολούμενους, αλλά οι οδηγοί ισχυρίζονται ότι θα έπρεπε να έχουν προσληφθεί από την εταιρεία για να μπορούν να απολαμβάνουν εργασιακά δικαιώματα. Η δικηγορική εταιρεία Leigh Day υποστηρίζει ότι ο τρόπος λειτουργίας της Veezu, συμπεριλαμβανομένης της ανάθεσης των θέσεων εργασίας στους οδηγούς, του καθορισμού των τιμών τους και της ποινής για την άρνηση παροχής υπηρεσιών, συνεπάγεται ότι οι οδηγοί είναι εργαζόμενοι.

Η αγωγή ακολουθεί τη νίκη στο Ανώτατο Δικαστήριο των οδηγών της Uber, οι οποίοι επίσης εκπροσωπήθηκαν από την Leigh Day, οι οποίοι κέρδισαν παρόμοια αγωγή. Το δικαστήριο έκρινε ότι οι οδηγοί που εργάζονται για την Uber θα πρέπει να κατατάσσονται ως εργαζόμενοι. Η Veezu, η οποία χρησιμοποιεί ένα επιχειρηματικό μοντέλο παρόμοιο με αυτό της Uber, έχει εξαγοράσει αρκετές τοπικές εταιρείες ταξί σε πόλεις της Αγγλίας και της Ουαλίας, πολλές από τις οποίες διαθέτουν τη δική τους εφαρμογή κρατήσεων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...