Aργεντινή: Η κυβέρνηση του Τουκουμάν απαγορεύει τη λειτουργία των Uber και Cabify

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ταξί (Fepetax) της Αργεντινής, Χόρχε Γκαρσία, ενημέρωσε τις 26 ενώσεις-μέλη της ότι με διάταγμα της τοπικής κυβέρνησης η επαρχία Τουκουμάν κήρυξε παράνομες τις υπηρεσίες της Uber και της Cabify.

Σε έγγραφο της συνδικαλιστικής οργάνωσης αναφέρεται λεπτομερώς ότι ο αντικυβερνήτης Οσβάλντο Τζάλντο υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα την κατάργηση του νόμου που επέτρεπε τη λειτουργία της Uber στα όρια της επικράτειας της επαρχίας και η εφαρμογή είναι πλέον παράνομη.

Ο αντικυβερνήτης δήλωσε ότι υπέγραψε «την ψήφιση νόμου που ζητούσαν οι οδηγοί ταξί, ο οποίος εγκρίθηκε από το νομοθετικό σώμα και καταργεί τη λειτουργία διαφόρων πλατφορμών που δίνουν τη δυνατότητα για άλλου είδους δημόσια υπηρεσία, όπως η Uber ή άλλες». Σημείωσε επίσης ότι «αυτό καθιστά σαφές ότι οτιδήποτε δεν είναι ταξί είναι παράνομο στην Τουκουμάν», και διαβεβαίωσε ότι οι έλεγχοι όσον αφορά την εφαρμογή της απόφασης θα είναι οι συνήθεις που διενεργούνται από την τροχαία και τη δημοτική αστυνομία. Προέτρεψε, δε, τους ομολόγους του σε όλες τις επαρχίες της Αργεντινής να πράξουν το ίδιο.

Τα πρόστιμα για όσους δεν συμμορφωθούν με τον νόμο θα ανέρχονται σε 1 εκατ. πέσος, ενώ προβλέπεται και η κατάσχεση των οχημάτων. Διευκρινίζεται, επίσης, ότι οι οδηγοί ταξί θα μπορούν να χρησιμοποιούν την Uber για να προσελκύσουν πελάτες, εφόσον πρόκειται για νόμιμες μεταφορές.

Στο άκουσμα της απόφασης, οι οδηγοί των Uber X και Uber Moto (καθώς και άλλων εφαρμογών, όπως η Cabify) πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πρωτεύουσας Σαν Μιγκέλ και συνέχισαν με καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από το κυβερνείο. Αυτό που ζήτησαν είναι να τους δεχτεί ο Τζάλντο, όπως έκανε με τους οδηγούς ταξί, και να του ζητήσουν να πάρει πίσω την απόφασή του.

Να σημειωθεί ότι στην πρωτεύουσα της χώρας, Μπουένος Άιρες, η λειτουργία της Uber κηρύχθηκε παράνομη με δικαστική απόφαση τον περασμένο Ιούλιο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...