Λονδίνο: Πρόστιμα για μη χρήση ζώνης ασφαλείας στους οδηγούς ταξί, παρότι ο νόμος τους εξαιρεί

Ο Άντονι Στριτ, εκπρόσωπος της Ένωσης Αδειοδοτημένων Οδηγών Ταξί (LTDA), αναγκάστηκε να δώσει διευκρινίσεις αναφορικά με την εντεινόμενη σύγχυση για την υποχρέωση χρήσης της ζώνης ασφαλείας από τους οδηγούς των μαύρων ταξί του Λονδίνου.

Κι αυτό γιατί πληθαίνουν οι καταγγελίες οδηγών ταξί στους οποίους επιβλήθηκαν πρόστιμα επειδή δεν φορούσαν τη ζώνη, γεγονός που υποδηλώνει ότι ορισμένοι αστυνομικοί ενδέχεται να μη γνωρίζουν αυτές τις εξαιρέσεις ή να εφαρμόζουν εσφαλμένα τον νόμο.

Ο Στριτ δήλωσε σχετικά: «Τελευταία φαίνεται να υπάρχει κάποια σύγχυση όσον αφορά την επιβολή προστίμων για τη ζώνη ασφαλείας και τον τρόπο εφαρμογής του νόμου. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι οδηγοί μαύρων ταξί απαλλάσσονται νομικά από τη χρήση ζωνών ασφαλείας κατά την εκτέλεση υπηρεσίας ή την εκτέλεση δρομολογίων με σκοπό τη μίσθωση.

Δυστυχώς, εξακολουθούμε να ακούμε για οδηγούς που τους επιβάλλονται πρόστιμα. Σύμφωνα με τον Κανονισμό 101 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, οι οδηγοί αδειοδοτημένων ταξί όταν εκτελούν δρομολόγια προς μίσθωση ή μεταφέρουν επιβάτες απαλλάσσονται από τη χρήση ζώνης ασφαλείας.

Η εξαίρεση αυτή διασφαλίζει την ασφάλεια των οδηγών, επιτρέποντάς τους να εξέλθουν γρήγορα από το όχημα σε περίπτωση απειλητικής κατάστασης ή έκτακτης ανάγκης. Διευκολύνει, επίσης, την ευκολότερη επικοινωνία με τους επιβάτες και την ταχύτερη αποβίβαση/παραλαβή.

Δυστυχώς, ορισμένοι αστυνομικοί μπορεί να μην γνωρίζουν αυτές τις εξαιρέσεις ή να εφαρμόζουν λανθασμένα τον νόμο. Αυτή η έλλειψη γνώσης μπορεί να οδηγήσει σε αναίτια πρόστιμα για τους οδηγούς μαύρων ταξί, όπως παρατηρείται τελευταία στο Λονδίνο.

Οι οδηγοί ταξί στους οποίους έχουν επιβληθεί, εσφαλμένα, πρόστιμα λόγω αυτής της παρανόησης έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση, περιγράφοντας τη φύση της εργασίας τους κατά τη στιγμή του περιστατικού και τονίζοντας τις συγκεκριμένες νομικές εξαιρέσεις που ισχύουν».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...