Χούλιο Σανζ στην Επιτροπή Μεταφορών: «Τα VTC της Μαδρίτης έχουν τις λιγότερες κυρώσεις»

Το ταξί της Μαδρίτης εκπροσωπήθηκε ξανά στην Επιτροπή Μεταφορών της Εθνοσυνέλευσης της Μαδρίτης. Ο Χούλιο Σανζ, πρόεδρος της Επαγγελματικής Ομοσπονδίας Ταξί της Μαδρίτης (FPTM), παρενέβη για να αναλύσει την κατάσταση του κλάδου και να αποσαφηνίσει τη θέση του σχετικά με την απουσία καθεστώτος κυρώσεων για ενοικιαζόμενα οχήματα με οδηγό (VTC) στην πρωτεύουσα της Ισπανίας.

«Όλα τα VTC στην Ισπανία υπόκεινται στο ίδιο καθεστώς κυρώσεων εκτός από αυτά της Μαδρίτης», είπε ο Σανζ, ο οποίος υπενθύμισε ότι οι νομικές εκθέσεις της Εθνοσυνέλευσης έχουν ήδη προειδοποιήσει για τον κίνδυνο από τα αρρύθμιστα VTC, δεδομένου ότι η κυβέρνηση Αγιούσο τροποποίησε τον νόμο περί μεταφορών της περιοχής τον περασμένο Ιούνιο.

«Ο νόμος του 1998 τροποποιήθηκε, 24 χρόνια αργότερα, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και της ενιαίας ανάγνωσης», είπε ο Σανζ, ο οποίος κατέθεσε στην Επιτροπή μετά από πρόσκληση του κόμματος Más Madrid.

Ο εκπρόσωπος των οδηγών ταξί επεσήμανε ότι στην περιοχή της Μαδρίτης το εθνικό καθεστώς κυρώσεων του νόμου για τις μεταφορές δεν ισχύει, όπως γίνεται σε άλλα μέρη της Ισπανίας. «Αυτό δεν είναι απλώς κακό, αυτό είναι μια καταστροφή. Τα VTC, χωρίς καθεστώς κυρώσεων, έχουν πραγματοποιήσει περίπου 21 εκατ. διαδρομές από τις 13 Ιουνίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου 2022. Από τη λήξη του μορατόριουμ στο διάταγμα του Άμπαλος και μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, 8,8 εκατ. αστικές διαδρομές έγιναν από VTC χωρίς καθεστώς κυρώσεων», κατήγγειλε.

Ο πρόεδρος της FPTM αναρωτήθηκε, επίσης, για την απουσία κανονισμού για τα VTC, που θα έπρεπε να είχε εγκριθεί μέσα σε λίγους μήνες από την τροποποίηση του νόμου τον Ιούνιο του 2022. «Χωρίς ρυθμιστικό κανονισμό, υπάρχουν θέματα αντισυνταγματικότητας», προειδοποίησε ο Σανζ.

Σε δεύτερο μέρος της ομιλίας του, ο εκπρόσωπος της FPTM τόνισε ότι «το ταξί της Μαδρίτης θεωρείται το έκτο καλύτερο στον κόσμο, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Κοινότητας της Μαδρίτης να το καταστρέψει» και ζήτησε από τους πολιτικούς να αφήσουν τους οδηγούς ταξί να εργαστούν και να μη συντάξουν έναν κανονισμό που «θα ωφελεί μόνο λίγους».

«Οι δύο τομείς πρέπει να διαφοροποιηθούν και να ρυθμιστούν και πρέπει να εφαρμοστεί ένα κατάλληλο καθεστώς κυρώσεων για τα VTC», κατέληξε ο Σανζ, ζητώντας από τους πολιτικούς να λάβουν υπόψη «το μέλλον ενός τομέα που λειτουργεί για πάνω από 100 χρόνια».

Πριν από την παρέμβαση του Σανζ, ο πρόεδρος της Elite Taxi Madrid, Χαβιέ Φερνάντεζ Βαλέρο, συμμετείχε επίσης στη συνεδρίαση της Επιτροπής, κατόπιν πρότασης της πολιτικής ομάδας των Unidas Podemos, για να υπερασπιστεί τη θέση της οργάνωσής του και να αναλύσει την κατάσταση των ταξί ενώπιον των παρευρισκομένων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...