Oι παράνομες πρακτικές της Uber εφαρμόστηκαν και στην Ελβετία

Η ανασκόπηση χιλιάδων εγγράφων που αφορούν την πολυεθνική εταιρεία από την Καλιφόρνια καταδεικνύει ότι είχε επιλέξει σκόπιμα να λειτουργήσει παραβιάζοντας τους νόμους. Και στην Ελβετία.

Το περασμένο Σάββατο, η εφημερίδα La Tribune de Genève αποκάλυψε ότι ο Πιερ Μοντέ, υπουργός Οικονομίας στη Γενεύη, χαρακτήρισε αρχικά το σύστημα λειτουργίας της εταιρείας παράνομο, στη συνέχεια όμως προχώρησε σε μυστική συμφωνία με αξιωματούχους της Uber. Βάσει αυτής, η εταιρεία θα μπορούσε να συνεχίσει τις δραστηριότητές της εντός ορισμένων ορίων, αποκηρύσσοντας όμως τη λειτουργία της εφαρμογής UberPop, η οποία χρησιμοποιεί ερασιτέχνες οδηγούς.

Ο Μοντέ, υποψήφιος ξανά στις εκλογές της Γενεύης τον περασμένο Απρίλιο, δήλωσε ότι εξακολουθεί να προστατεύεται από το απόρρητο των συνομιλιών του. Ωστόσο, δηλώνει ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν τότε υποστηρίχθηκαν και από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Σε κάθε περίπτωση, μόλις τον Ιούνιο του 2022, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση για το καθεστώς εργασίας των υπαλλήλων της Uber. Και συμφώνησε με το καντόνι της Γενεύης. Η απόφαση αναφέρει ότι η εταιρεία «πρέπει να σέβεται τις νομικές υποχρεώσεις της, ιδίως εκείνες που σχετίζονται με την κοινωνική προστασία των οδηγών και τις συνθήκες εργασίας στον τομέα δραστηριότητάς τους».

Αυτή η απόφαση εκδόθηκε εννέα χρόνια μετά την άφιξη της Uber στην Ελβετία, το 2013. Η έναρξη λειτουργίας της πολυεθνικής επετεύχθη με εντατική άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση και τους πολιτικούς προκειμένου να απελευθερωθεί ο κλάδος των επιβατικών μεταφορών. Και ήταν σύμφωνη με τις πρακτικές της αμερικανικής πολυεθνικής να ξεκινήσει τη λειτουργία της χωρίς να ζητά άδεια. Και στην Ελβετία.

Για να αντιμετωπίσει τη δυσαρέσκεια των παραδοσιακών φορέων μεταφοράς, ιδίως των ταξί, η Uber επιδίωξε να διατηρήσει τη νομική αβεβαιότητα. Στην Ελβετία, έκανε χρήση των υπηρεσιών ακριβών και ισχυρών συμβουλευτικών εταιρειών στην Βέρνη. Έτσι, ήδη από το 2014, γνωμοδότηση του Κάρλο Σομαρούγκα (μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και σύμβουλος Επικρατείας) σχετικά με τη νομιμότητα των δραστηριοτήτων της πλατφόρμας τέθηκε σε εφαρμογή από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο. Το 2016, ο Φατί Ντερντέρ (επίσης σύμβουλος Επικρατείας) προσεγγίστηκε από την Uber. Το 2016, κατέθεσε πρόταση για την «προσαρμογή της ελβετικής νομοθεσίας για την οδική κυκλοφορία σε νέες ψηφιακές υπηρεσίας», η οποία μετετράπη σε νομοθεσία.

Η Uber αντιτείνει ότι η εταιρική της κουλτούρα έχει αλλάξει ριζικά από το 2017, μετά την αποχώρηση του ιδρυτή Τράβις Κάλανικ και την άφιξη του νέου επικεφαλής Ντάρα Χοσροβσάχι. Υπενθυμίζει ότι διέκοψε τη λειτουργία της UberPop πριν από πέντε χρόνια και σήμερα μόνο επαγγελματίες μπορούν να οδηγούν τα οχήματά της. Ωστόσο, παραμένει η επιλογή μεταξύ του να είναι υπάλληλοι της εταιρείας ή να παραμένουν ανεξάρτητοι. Επομένως, το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί οριστικά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...