Οι Βρυξέλλες να γίνουν αφετηρία αναγέννησης για το Ευρωπαϊκό ταξί

  • Να ξαναγραφούν οι κανόνες από την αρχή.
  • Να αποκατασταθεί η αδικία δέκα χρόνων.
  • Να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση Uber.

Δεν είναι ένα απλό συλλαλητήριο. Είναι συσσωρευμένη αγανάκτηση. Αίσθημα αφόρητης αδικίας. Εξαντλημένη υπομονή πολλών χρόνων.

Η Uber πάτησε το πόδι της στην Ευρώπη πριν από δέκα χρόνια. Καθιερώθηκε, καταπατώντας κάθε νόμο και κάθε τοπικό κανονισμό. Χρησιμοποίησε κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να επιβληθεί και να γίνει μέλος της αστικής κινητικότητας επιβάλλοντας δικούς της νόμους και δικούς της κανόνες. Πάνω σ’ αυτό τον παράνομο (τις πιο πολλές φορές) δρόμο, έχτισαν την διαδρομή τους κι άλλες εφαρμογές. Ένας δρόμος εκ διαμέτρου αντίθετος με αυτόν που ακολουθούν οι χιλιάδες ταξιτζήδες που εργάζονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε αυτή την δεκαετία (2012 – 2022) δόθηκαν πολλοί αγώνες. Άλλοι κερδήθηκαν, άλλοι χάθηκαν. Όμως το ταξί δεν απώλεσε ποτέ τον χαρακτήρα του. Ο δυναμισμός, η αντοχή, η αγωνιστικότητα, η επιμονή, είναι στοιχεία που κάθε ταξιτζής έχει στο DNA του.

Και φτάσαμε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022. Στις Βρυξέλλες δίνεται μια μεγάλη μάχη για το μέλλον του κλάδου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα “Uber Files” ανέδειξαν με τον πιο πειστικό τρόπο την διαπλοκή ανάμεσα στην εταιρεία και στην πολιτική. Απέδειξαν με στοιχεία, ότι το ταξί αδικήθηκε σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Τώρα είναι η ώρα της αντεπίθεσης. Τώρα πρέπει να ξαναγραφούν οι κανόνες από την αρχή. Τώρα που ο αντίπαλος είναι στα σχοινιά χρειάζεται επίθεση. Όχι άμυνα. Το ταξί αδικήθηκε κατάφωρα όλα αυτά τα χρόνια και τώρα αυτή η αδικία πρέπει να αποκατασταθεί.

Η αντιπροσωπεία των ευρωπαϊκών συνδικάτων που θα δει την Επίτροπο Μεταφορών αύριο το πρωί, πρέπει να απαιτήσει, όχι να αιτηθεί. Πρέπει να ζητήσει εξηγήσεις και σύσταση εξεταστικής επιτροπής τόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και σε κάθε χώρα – μέλος της Ένωσης. Το ταξί πρέπει να πάρει πίσω, όσα του έκλεψαν την τελευταία δεκαετία. Τώρα είναι η ώρα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...