Παρίσι : Ο ρόλος του ταξί στην μεταμόρφωση του δημόσιου χώρου της πόλης

Συμμετέχοντας στο συνέδριο για τις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης στην Έκθεση Ταξί 2022, το Δημαρχείο του Παρισιού επιβεβαίωσε τη θέση που διατηρεί για τα ταξί στο Παρίσι του αύριο. Ο David Belliard, αντιδήμαρχος του Παρισιού, υπεύθυνος για τη μεταμόρφωση του δημόσιου χώρου, των μεταφορών, της κινητικότητας, του οδικού κώδικα και των δρόμων, αναλύει τους στόχους του δήμου.

Γιατί πρέπει να μεταμορφωθεί η πόλη;

Η γενική φιλοσοφία είναι η μείωση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων προς όφελος των πεζών, των ποδηλάτων, των λεωφορείων και των ταξί. Μόνο το 34% των Παριζιάνων έχει πλέον αυτοκίνητο, έναντι 60% την περίοδο 1990-2000. Ακόμη και σήμερα, το 50% του δημόσιου χώρου καταλαμβάνεται από το αυτοκίνητο, παρόλο που αντιπροσωπεύει μόνο το 10% των ταξιδιών. Με βάση αυτή την παρατήρηση, ο δήμαρχος του Παρισιού και εγώ αποφασίσαμε να μεταμορφώσουμε την πόλη και να εξισορροπήσουμε ξανά τον δημόσιο χώρο. Τα τελευταία χρόνια, έχετε δει το έργο που έχει γίνει: φύτευση χιλιάδων δέντρων και μαζική κοπή για να ανανεωθεί η πόλη, διαπλάτυνση πεζοδρομίων για να δοθεί περισσότερος χώρος για τους πεζούς, πεζοδρόμηση 300 δρόμων μπροστά από σχολεία, δημιουργία ενός ασφαλούς δικτύου ποδηλατόδρομου και διευκόλυνση της κυκλοφορίας λεωφορείων και ταξί.

\"\"

Τι γίνεται με το χρονοδιάγραμμα για την ενεργειακή μετάβαση;

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τόσο την κλιματική αλλαγή όσο και την ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία αντιπροσωπεύει 6.600 θανάτους ετησίως μόνο στο Île-de-France. Η Πόλη και η Μητρόπολη του Μεγάλου Παρισιού αποφάσισαν, σύμφωνα με τη νομοθεσία για το κλίμα και την ανθεκτικότητα, να εξαλείψουν τελικά τα πιο ρυπογόνα οχήματα δημιουργώντας ζώνες χαμηλών εκπομπών (ZFE). Το επόμενο έτος, τα οχήματα Crit\’air 3 θα απαγορευτούν, μετά το ντίζελ το 2024 και τα θερμικά οχήματα το 2030. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες όσον αφορά την παραγγελία και τους χρόνους φόρτισης, αλλά μπορούμε μόνο να τους ενθαρρύνουμε να χρησιμοποιούν αυτά τα οχήματα. Ο Δήμος υποστηρίζει σθεναρά τη διατήρηση αυτού του χρονοδιαγράμματος και θα δοθούν εξαιρέσεις εάν το όχημά έχει παραγγελθεί και δεν έχει ακόμη παραδοθεί. Όλες οι πόλεις με περισσότερους από 150.000 κατοίκους θα πρέπει επίσης να δημιουργήσουν ζώνες περιορισμένης κυκλοφορίας έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε την πώληση οχημάτων εσωτερικής καύσης το 2035. Οι κατασκευαστές έχουν πάρει το χρονοδιάγραμμα της οικολογικής μετάβασης και ενθαρρύνονται  να παράγουν μόνο ηλεκτρικά οχήματα ή Crit\’air 1 για ταξί σε προσιτές τιμές.

Θεωρεί το Δημαρχείο τα ταξί ως εταίρους κινητικότητας;

Φυσικά ! Φιλοξενήσαμε τα Taxi Globes την περασμένη εβδομάδα στο Δημαρχείο. Δράττομαι αυτής της ευκαιρίας για να απαντήσω σε μια ερώτηση που μου κάνουν τακτικά: Οι VTC (ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα με οδηγό)  δεν θα εξουσιοδοτηθούν ποτέ να εισέρχονται στις δεσμευμένες λωρίδες: θα υπήρχαν πάρα πολλά οχήματα σε μια λωρίδα που ήδη φιλοξενεί λεωφορεία, ταξί και ποδήλατα. Τα μεγάλα έργα μετασχηματισμού θα δουν το φως της δημοσιότητας στο εγγύς μέλλον: ανάπλαση των τόπων de l\’Étoile, de la Concorde, Denfert-Rochereau, rue και porte de la Chapelle, γύρω από τον Πύργο του Άιφελ, το Trocadéro και την Notre-Dame , Porte de Montreuil, στο κέντρο του Παρισιού, ζώνη περιορισμένης κυκλοφορίας, η οποία δεν θα είναι ζώνη πεζών, αλλά περιοχή όπου απαγορεύεται η διέλευση της κυκλοφορίας. Όλα τα αναπτυξιακά έργα θα συντονιστούν με τα ταξί για την τοποθέτηση των σταθμών σύμφωνα με τους περιορισμούς αλλά και για τον καθορισμό προσωρινών θέσεων κατά τη διάρκεια των εργασιών. Δεσμευόμαστε να μεταμορφώσουμε τις μισές θέσεις στάθμευσης, διατηρώντας παράλληλα τους σημερινούς χώρους και δημιουργώντας 100 επιπλέον θέσεις. Τέλος, θα δημιουργηθούν 3 σταθμοί υδρογόνου πλησίον της περιφερειακής οδού καθώς και η ανάπτυξη δικτύου ηλεκτρικών τερματικών, ιδίως σε σταθμούς ταξί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...