Αρχεία Uber: Πώς απέτυχε το «επιθετικό» λόμπι της εταιρείας στην Τουρκία

Σύμφωνα με τα «Αρχεία Uber», τα οποία διέρρευσαν στην εφημερίδα The Guardian, έναν από τους κορυφαίους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς της Βρετανίας, και κοινοποιήθηκαν στη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), η Uber, η οποία παρέχει υπηρεσίες ταξί μέσω εφαρμογής, έχει πραγματοποιήσει «επιθετικές δραστηριότητες άσκησης πίεσης» σε πολλές χώρες.
Τα έγγραφα για την Τουρκία περιλαμβάνουν τα ονόματα των τότε υπουργών Ali Babacan και Mehmet Şimşek, του συνιδρυτή του ΑΚΡ Cuneyd Zapsu και του πρώην πρέσβη Namık Tan. Όταν η εφαρμογή της Uber, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί στην Κωνσταντινούπολη το 2014, άρχισε να χρησιμοποιείται από σχεδόν 5 εκατομμύρια ανθρώπους, οι οδηγοί ταξί υπέβαλαν αγωγή «αθέμιτου ανταγωνισμού» το 2018. Στην πορεία, τα οχήματα της Uber δέχτηκαν επίθεση από οδηγούς ταξί και το υπουργείο εισήγαγε ακόμη και ειδικούς κανονισμούς κατά της Uber υποστηρίζοντας τους οδηγούς ταξί. Ως αποτέλεσμα της αγωγής, η πρόσβαση στην Uber αποκλείστηκε το 2019.
Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι το αίτημα της Uber για τη χρήση κίτρινου ταξί δεν αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό, αλλά μόνο η υπηρεσία XL, η οποία χρησιμοποιεί μεγαλύτερα οχήματα, και αποφάσισε να καταργήσει τον αποκλεισμό που της είχε επιβληθεί. Αυτό επέτρεψε στην Uber να παρέχει υπηρεσίες χρησιμοποιώντας τα κίτρινα ταξί. Σε ανακοίνωση της Uber Turkey, αναφέρθηκε ότι εκτός από τα κίτρινα και τιρκουάζ ηλεκτρικά ταξί που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, έχουν αρχίσει να λειτουργούν ξανά και τα μαύρα ταξί.
Η Uber, η οποία δραστηριοποιείται επί του παρόντος σε 72 χώρες σε όλο τον κόσμο, μπήκε στην τουρκική αγορά τον Ιούνιο του 2014. Η εταιρεία ανακοίνωσε τον αριθμό των οδηγών της ως περίπου 3 χιλιάδες το 2017 και 8 χιλιάδες το 2018. Σύμφωνα με τους οδηγούς ταξί, ο αριθμός αυτός ξεπέρασε τις 10 χιλιάδες εκείνη την εποχή. Η εταιρεία, η οποία δεν διαθέτει άδεια, άρχισε να πληρώνει τον φόρο της προμήθειας του 20% στην Τουρκία την τελευταία περίοδο του 2018.

\"\"


Έβαλαν στο ραντάρ στενούς συνεργάτες του Ερντογάν
Πώς κατάφερε λοιπόν η Uber να συνεχίσει και να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Τουρκία χωρίς νόμιμη άδεια;
Σύμφωνα με τα «Αρχεία Uber», η Uber έχει χρησιμοποιήσει παρόμοιες τακτικές σε όλες τις χώρες στις οποίες έχει εισέλθει για να επιτύχει. Η εταιρεία που ξεκίνησε ως μια νεοφυής επιχείρηση του Σαν Φρανσίσκο, επιδόθηκε στη συνέχεια σε «επιθετικό λόμπι και περιφρόνηση του νόμου», αξιοποιώντας την τεχνολογία.
Προετοιμασία για τον Ερντογάν
Σύμφωνα με την έρευνα, η Uber γνώριζε τις «νομικές δυσκολίες και τον κίνδυνο να μπλοκαριστεί» που θα αντιμετώπιζε πριν εισέλθει στην τουρκική αγορά.
Σύμφωνα με τα αρχεία που εξέτασε η Pelin Ünker της DW Turkish, η Uber, της οποίας η ανάπτυξη βασίστηκε σε οχήματα χωρίς άδεια, ασκούσε πιέσεις στο παρασκήνιο, ενώ οι οδηγοί ταξί μόλις άρχιζαν να συνέρχονται. Η Uber είχε βάλει στο ραντάρ της ανθρώπους κοντά στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για να διασφαλίσει την παρουσία της στην Τουρκία. Η εταιρεία, η οποία ανέλαβε δράση για να πείσει τον Ερντογάν και τους υπουργούς της εποχής, Ali Babacan και Mehmet Şimşek, πρώτα προσέγγισε τον Cuneyd Zapsu, έναν από τους ιδρυτές του AKP και μια εταιρεία συμβούλων.

\"\"


Σύμφωνα με τα έγγραφα που εξετάστηκαν, ένας manager που διερεύνησε την αγορά καθώς η Uber ετοιμαζόταν να εισέλθει στην Τουρκία δήλωσε: «Ένα σημαντικό σημείο είναι ότι ο RTE (Ερντογάν) είναι πολύ επιθετικός απέναντι σε ξένες εταιρείες διαδικτύου αυτές τις μέρες. Κατηγορεί το Twitter και το YouTube ότι δεν πληρώνουν φόρους… Πρέπει λοιπόν να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα αυτά τα (δημιουργικά!) επιχειρήματα».
Η Uber, η οποία ξεκίνησε για πρώτη φορά τις δραστηριότητές της χρησιμοποιώντας τα ταξί στην Τουρκία, έχει αρχίσει να θέτει στόχους και να εκτιμά το ρίσκο για την κυκλοφορία του P2P, ενός επιχειρηματικού μοντέλου peer-to-peer που θα επιτρέπει στους πελάτες να αγοράζουν και να πωλούν υπηρεσίες με ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν έχουν άδεια ταξί.
Οι πλατφόρμες που λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο επιτρέπουν στους χρήστες να αγοράζουν και να πωλούν αγαθά και υπηρεσίες ο ένας στον άλλο και να λαμβάνουν προμήθεια σε αντάλλαγμα.
Σύμφωνα με τις σημειώσεις της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου 2014, τα στελέχη της εταιρείας δήλωσαν ότι αν και η απάντηση του λόμπι των ταξί, το οποίο είναι ισχυρό στην Τουρκία, θα επηρέαζε αρνητικά την εικόνα των οδηγών ταξί, η Uber θα πρέπει να δώσει μια πιο μετρημένη απάντηση αντί να «επιτεθεί με ένα κανόνι και ένα τουφέκι». \”Η πραγματικότητα είναι ότι η Τουρκία είναι μια υπερεθνικιστική αγορά όπου δεν μπορούμε να κερδίσουμε την κοινή γνώμη εάν θεωρούμαστε η μεγάλη, κακή αμερικανική εταιρεία που αδιαφορεί για τον κίνδυνο να υποστούν βίαιες επιθέσεις οι οδηγοί μας\”, δήλωσε ένα στέλεχος.

\"\"


Πιθανή συνεργασία με πειρατικά ταξί
Στην ίδια συνάντηση, η συνεργασία με τα πειρατικά ταξί ήταν επίσης στην ημερήσια διάταξη. Περιγράφοντας τους πειρατές οδηγούς ταξί ως «συνήθεις επιχειρηματικούς εταίρους», αξιωματούχοι της εταιρείας επεσήμαναν ότι σύμφωνα με τους νόμους στην Τουρκία, οι οδηγοί που δεν έχουν εμπορική άδεια και είναι οδηγοί ταξί τιμωρούνται μόνο με πρόστιμο.
Σύμφωνα με τα έγγραφα, οι πειρατές οδηγοί ταξί δεν θα μπορούν να συνεχίσουν να δουλεύουν στα κρυφά όταν εγγραφούν στο σύστημα και αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα για αυτούς. Ένας μάνατζερ δήλωσε: «Οπότε μπορεί να δυσκολευτούμε να βρούμε οδηγούς στην αρχή, χρειαζόμαστε τους γενναίους και εγγυόμαστε ότι θα πληρώσουμε τα πρόστιμα».
Η «υποστήριξη» του Şimşek και του Babacan
Η Uber καθόρισε επίσης τις στρατηγικές της προετοιμάζοντας ένα φυλλάδιο αμέσως μετά την έναρξη λειτουργίας στην Τουρκία. Ένας από τους κύριους στόχους της εταιρείας ήταν να καταστεί «ενεργός παράγοντας στη νομοθετική διαδικασία» για ένα «καλύτερο» σύστημα αδειοδότησης στις πολυτελείς μεταφορές, προσδιορίζοντας «βασικούς επιχειρηματικούς και πολιτικούς ενδιαφερόμενους φορείς».
Σε μήνυμα του Οκτωβρίου του 2014, ένας υπεύθυνος μάνατζερ για την Τουρκία δήλωσε ότι θα επικοινωνήσουν με «ανθρώπους με τεχνολογικές γνώσεις» από το υπουργικό συμβούλιο του AKP για να μην μεταφερθεί η κυκλοφορία του Peer2Peer της Uber στον πρόεδρο Ερντογάν, όπως η υπόθεση Twitter και YouTube.

\"\"


Αυτοί οι άνθρωποι ήταν ο Ali Babacan, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που ήταν υπεύθυνος για την οικονομία εκείνη την εποχή, και ο Mehmet Şimşek, ο υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με την αλληλογραφία, ο Babacan είχε προηγουμένως συναντηθεί με τον ιδρυτή της εταιρείας Travis Kalanick, ο οποίος είχε πρόσφατα κάνει tweet στο Λονδίνο για να υποστηρίξει την Uber.
«Στόχος μας είναι να κάνουμε αυτούς τους δύο ανθρώπους να πουν στον Ερντογάν για την Uber πριν από το λόμπι των ταξί», δήλωσε το στέλεχος της Uber στις συναντήσεις, προσθέτοντας ότι θα προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν με περισσότερους αξιωματούχους πριν από τον Τοπμπάς, επειδή η συζήτηση με τον τότε δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Καντίρ Τοπμπάς θα μπορούσε να ενεργοποιήσει το λόμπι των ταξί.
Πρώτο βήμα: Cuneyd Zapsu
Η εταιρεία αποφάσισε να φτάσει στον Babacan και το Şimşek μέσω του Cuneyd Zapsu, «ενός από τους ιδρυτές του ΑΚΡ και στενού φίλου του Ερντογάν». Είπαν επίσης ότι θα επικοινωνήσουν με την ASC Hukuk, μια δικηγορική εταιρεία που ανήκει στον Murat Aksu, γιο του πρώην υπουργού Εσωτερικών Abdülkadir Aksu, για πιθανή βοήθεια.
Ο Zapsu, ένας από τους ιδρυτές του AKP, ήταν μέλος της κεντρικής εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος από το 2001 έως το 2008. Ο Zapsu υπηρέτησε ως σύμβουλος του Ερντογάν κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργού. Ο Zapsu, ο οποίος ήταν στο Κεντρικό Συμβούλιο Λήψης Αποφάσεων του AKP (MKYK) μέχρι το 2008 και υπηρέτησε ως ειδικός βοηθός και συντονιστής δεδομένων του Προέδρου Erdoğan, παραιτήθηκε από τα ενεργά πολιτικά του καθήκοντα το 2008 και άρχισε να παρέχει διεθνείς επενδυτικές και διαχειριστικές συμβουλευτικές υπηρεσίες με την Cuneyd Zapsu Danışmanlık A.Ş., την οποία ίδρυσε.
Σύμφωνα με τα αρχεία, τα στελέχη της UBER είχαν δείπνο με τον Zapsu και έναν αξιωματούχο της εταιρείας στην Κωνσταντινούπολη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η εταιρεία του Zapsu εντόπισε βασικά πρόσωπα που θα διευκολύνουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Uber στην τουρκική αγορά. Το στέλεχος της εταιρείας του Zapsu, το οποίο παρουσίασε μια λίστα περίπου 30 ατόμων από κυβερνήτες έως δημάρχους, κατόχους αδειών ταξί και επικεφαλής εταιρειών μέσων ενημέρωσης και υπουργούς Εσωτερικών, Μεταφορών και Οικονομικών, δήλωσε ότι θα βοηθήσουν την Uber. Είπε επίσης ότι θα καθοδηγήσουν την εταιρεία να δημιουργήσει τους σωστούς διαύλους επικοινωνίας πριν και μετά τις εκλογές του 2015.

\"\"


Απαίτηση για 50,000 $ το μήνα
Μετά τη συνάντηση, τον Δεκέμβριο του 2014, η εταιρεία συμβούλων της Zapsu έστειλε ένα σχέδιο συμφωνίας στην Uber. Σύμφωνα με το προσχέδιο, ο Zapsu χρέωνε 50,000 $ το μήνα για τρεις μήνες άσκησης παρασκηνιακής πολιτικής πίεσης.
\”Το ποσό είναι πολύ μεγάλο, αλλά ίσως ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε πραγματικά να αναπτυχθούμε στην Τουρκία είναι εάν κάποιος με επιρροή όπως ο Cuneyd Zapsu μας βάλει στο ραντάρ σημαντικών Τούρκων\”, δήλωσε ανώτερο στέλεχος. Ωστόσο, καθώς οι δύο εταιρείες δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν για την τιμή, δεν υπήρχε επίσημη συμφωνία εκείνη την εποχή.
Τα στελέχη της εταιρείας, τα οποία ανέφεραν σε αλληλογραφία ότι ο Zapsu ήταν από την πρώτη θητεία του Ερντογάν και είχε χάσει την επιρροή του, στράφηκαν σε νέες εναλλακτικές λύσεις, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να καταφύγουν σε αυτόν ως έσχατη λύση.
Εναλλακτική λύση: Ο φίλος του Ερντογάν από το λύκειο Imam hatip
Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, μια συνεργασία της Uber στην Τουρκία θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην αλλαγή του νόμου. Σε ένα τηλεγράφημα του Ιανουαρίου του 2015, ένας διευθυντής, υπεύθυνος για την Τουρκία είπε ότι οι επαφές του, του είχαν συστήσει την Gürsoy Construction, που ανήκει στον φίλο του προέδρου Ερντογάν Hasan Gürsoy από το λύκειο Imam hatip.
Εξηγώντας ότι η εταιρεία ασχολείται κυρίως με τις κατασκευαστικές και εμπορικές λειτουργίες του κέντρου και σχεδιάζει να επενδύσει στις μεταφορές, ο διευθυντής είπε: «Ειδικά η ενοικίαση ιδιωτικών τζετ. Έχουν πολύ καλές σχέσεις με την κυβέρνηση και τον πρόεδρο, και πράγματι αυτή η εταιρεία αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της εποχής του AKP. Επικοινωνήσαμε μαζί του μέσω της σύνδεσής μας και ενδιαφέρθηκαν πολύ. Πράγματι, αυτός ο άνθρωπος θα μπορούσε να επιτρέψει στην κυβέρνηση να κάνει πρώτα τα στραβά μάτια στην Uber και στη συνέχεια να ακολουθήσει τους απαραίτητους κανονισμούς P2P. Αν κάνουμε μια συμφωνία μαζί τους, δεν θα χρειαστούμε τις υπηρεσίες του Zapsu».
Στη συνέχεια, η Uber διαπραγματεύτηκε με τις δύο εταιρείες για περισσότερες στρατηγικές επενδύσεις.
Μια ήρεμη συζήτηση με τον Şimşek
Τον Φεβρουάριο του 2015, συναντήθηκε με τον τότε υπουργό Οικονομικών, Mehmet Şimşek. Παρέμεινε ασαφές στα έγγραφα που διέρρευσαν μέσω ποιων λομπιστών ή διασυνδέσεων πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον Simsek. Η συνάντηση του Şimşek δεν αναφέρθηκε σε δημόσιες πηγές. Στις σημειώσεις της εταιρείας αναφέρεται ότι η συνάντηση με τον υπουργό Şimşek, τον οποίο περιέγραψαν ως «υπέρ της καινοτομίας και της διαφάνειας», ήταν «θετική» και ότι ο Şimşek ήταν «πολύ υποστηρικτικός» στη λειτουργία της Uber στην Τουρκία.

\"\"


Οι σημειώσεις της εταιρείας αναφέρουν: «Μας ζήτησε να συναντηθούμε με το Τμήμα Εσόδων. (Τους ζήτησε να είναι θετικοί και για την Uber.) Μας προέτρεψε να μελετήσουμε τον νόμο του Twitter. Η Uber θα υποβάλει πρόταση στον υπουργό σχετικά με τους κανονισμούς για τις ηλεκτρονικές διαδρομές και το P2P».
«Αξίζει να κουβεντιάσουμε με τον Babacan»
Αποκαλύφθηκε επίσης στην εσωτερική αλληλογραφία των στελεχών της Uber ότι ο Ali Babacan, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που ήταν υπεύθυνος για την οικονομία εκείνη την εποχή, είχε δείπνο με τον Travis Kalanick, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Uber, και τον Garrett Camp, τον ιδρυτή της εταιρείας, το 2014. Ένα ανώτερο στέλεχος της Uber είπε σε ένα email σε ένα άλλο κορυφαίο στέλεχος της εταιρείας στις 30 Ιουνίου 2016: «Κάθομαι δίπλα στον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Τουρκίας στο δείπνο. Λέει ότι είχε δείπνο με τον Travis και τον Garrett πριν από περίπου τρία χρόνια. Έχει κάποια αξία; Αν ναι, τι μπορώ να του ζητήσω να κάνει για εμάς;».
Ο άλλος μάνατζερ απάντησε: «Δεν το νομίζω, αλλά αξίζει να συνομιλήσουμε μαζί του. Ήταν ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπεύθυνος για την οικονομία, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες που λάβαμε, έπεσε έξω από την εύνοια του Ερντογάν και δεν διορίστηκε σε άλλη υπουργική θέση στον τελευταίο ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου».
Η Uber απέτυχε να εφαρμόσει το στρατηγικό της σχέδιο συνεργασίας στην Τουρκία. Στην αλληλογραφία του Σεπτεμβρίου 2015, ειπώθηκε ότι οι περισσότερες από τις εταιρείες δεν ενδιαφέρονταν για μια εταιρική σχέση σε αυτόν τον τομέα λόγω του τεταμένου πολιτικού περιβάλλοντος στην Τουρκία ή επειδή δεν ήθελαν να επηρεάσουν τον τομέα των ταξί.
$ 35,000 συμβόλαιο με τον πρώην πρέσβη Namık Tan
Σε απάντηση, η αλληλογραφία ανέφερε ότι δεν υπήρχε νόμιμος τρόπος για την απόκτηση άδειας στην Τουρκία, οπότε χρειαζόταν ένας ισχυρότερος λομπίστας.
Ο διευθυντής της Uber για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (EMEA) δήλωσε: «Μετά την εξάντληση πολλών επιλογών, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι εάν δεν μπορούμε να βρούμε το κατάλληλο άτομο για να μας υποστηρίξει στη διαδικασία νομιμοποίησης, αυτό θα μας κάνει να επανεξετάσουμε ολόκληρη τη λειτουργία μας στην Τουρκία».
Μη μπορώντας να καταλήξει σε συμπέρασμα με τους Cuneyd Zapsu, Mehmet Şimşek και Ali Babacan, περίπου ένα μήνα μετά η Uber συμφώνησε με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ Namık Tan και τον συνεργάτη του, τον τότε πρόεδρο της Ένωσης Τουρκοαμερικανών Επιχειρηματιών, Ekim Alptekin, να συνεχίσουν ν’ ασκούν πίεση για να προωθήσουν την ατζέντα τους. Υπογράφηκε τρίμηνη σύμβαση με την NT Consultancy, όπου ο Tan και ο Alptekin συνεργάστηκαν, για 35.000 δολάρια το μήνα.
Τα στελέχη της Uber πρότειναν σε ένα μήνυμα τον Ιανουάριο του 2016 μια μονοετή συμφωνία με την εταιρεία, δηλώνοντας ότι είχε σημειωθεί πρόοδος στο τέλος της τρίμηνης περιόδου, αλλά ότι χρειαζόταν περισσότερος χρόνος για την επίτευξη του στόχου και ότι το μηνιαίο χρηματικό ποσό θα ήταν «20.000 $ + μπόνους». Τα έγγραφα που διέρρευσαν δεν διευκρίνιζαν εάν αυτή η σύμβαση υπογράφηκε ή όχι.
Επιρροή προς τα κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης και τα κείμενα του Altaylı
Η Uber είχε επίσης συνεργασίες με τα μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Σύμφωνα με εσωτερική αλληλογραφία, μετά από κατ\’ ιδίαν συναντήσεις, εφημερίδες όπως η Hürriyet και η Sabah δημοσίευσαν θετικά νέα για την εταιρεία. Ο Fatih Altaylı, τον οποίο περιέγραψαν ως «φιλοκυβερνητικό δημοσιογράφο» σε αλληλογραφία τον Ιανουάριο του 2016, έγραψε επίσης δύο κείμενα.
Το λόμπι απέτυχε
Σε αυτό το σημείο, οι προσπάθειες άσκησης πίεσης της εταιρείας στην Τουρκία απέτυχαν. Η Uber, η οποία δεν μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για νομικούς κανονισμούς υπέρ της, αποκλείστηκε από την πρόσβαση στις 16 Οκτωβρίου 2019 με την απόφαση του 10ου Εμπορικού Δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης. Η λειτουργία οχημάτων με πιστοποιητικά άδειας τουριστικής μεταφοράς ως ταξί κρίθηκε παράνομη. Στα τέλη Δεκεμβρίου 2020, με την απόφαση του 13ου Νομικού Τμήματος του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, ήρθη το εμπόδιο πρόσβασης που επιβλήθηκε στην Uber για τη λειτουργία με κίτρινα ταξί.
Πριν από πέντε μήνες, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι είχε ξαναρχίσει τα δρομολόγιά της στην Κωνσταντινούπολη με μαύρα ταξί χωρητικότητας έως οκτώ επιβατών. Ωστόσο, εν μέσω όλων αυτών των προσπαθειών άσκησης πίεσης, η Uber αναπτύχθηκε λειτουργώντας στην Τουρκία μεταξύ 2014 και 2019 χωρίς να αποκτήσει νόμιμη άδεια.
Ο Yahya Ugur, πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εμπόρων Οδηγών Ταξί της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε στην DW Türkçe ότι μέχρι την απόφαση του δικαστηρίου, η εταιρεία «εκμεταλλεύτηκε τα κενά στο νόμο, παρόλο που δεν συμμετείχε σε παράνομη δραστηριότητα και μετά την απόφαση έφεσης, συμμορφώθηκε με το νόμο μόνο λόγω της προϋπόθεσης να χρησιμοποιεί τα κίτρινα ταξί κατά την λειτουργία της». Η έρευνα της ICIJ αποκάλυψε επίσης ότι τα στελέχη της Uber γνωρίζουν ότι λειτουργούν εκτός νόμου κατά καιρούς.
Εξομολόγηση από στελέχη της Uber
Η Uber προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τα νομικά κενά και σε άλλες χώρες εκτός από την Τουρκία. Σύμφωνα με εσωτερικά σημειώματα που διέρρευσαν, ο Nairi Hourdajian, τότε διευθυντής εταιρικών επικοινωνιών της Uber, είπε σε ένα από τα στελέχη της εταιρείας: «Έχουμε προβλήματα επειδή είμαστε απλά παράνομοι».
Σε ένα άλλο μήνυμα, ο Mike Macgann, στέλεχος EMEA της Uber, εξήγησε τη νέα στρατηγική εισόδου της Uber στην αγορά σε έναν από τους διευθυντές εταιρείας, λέγοντας: «Βασικά η Uber βγαίνει και στη συνέχεια υπάρχει μια ρυθμιστική και νομική καταιγίδα».
Η απάντηση της Uber
Τα αρχεία της Uber που διέρρευσαν αποκάλυψαν τις τακτικές που χρησιμοποίησε η εταιρεία μεταξύ 2013 και 2017 όταν αγωνιζόταν να εισβάλει σε πόλεις σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο.
«Η Uber είναι μια διαφορετική εταιρεία σήμερα», δήλωσε η Uber στο ICIJ και την DW Turkish, αναγνωρίζοντας ότι η προηγούμενη συμπεριφορά της ήταν ασυμβίβαστη με τις τρέχουσες αξίες της: «Αυτά τα λάθη πριν από πέντε χρόνια οδήγησαν σε πολυάριθμες κυβερνητικές έρευνες και στον τερματισμό της απασχόλησης αρκετών ανώτερων στελεχών».
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Jill Hazelbaker, Αντιπρόεδρος Μάρκετινγκ και Δημοσίων Σχέσεων της Uber, δήλωσε τον Σεπτέμβριο του 2017 ότι προσλήφθηκε ο Dara Khosrowshahi, ένας νέος Διευθύνων Σύμβουλος υπεύθυνος για τον μετασχηματισμό κάθε πτυχής του επιχειρηματικού μοντέλου της εταιρείας. Η Hazelbaker είπε ότι το 90% των σημερινών υπαλλήλων της Uber ξεκίνησαν αφού ο Dara Khosrowshahi έγινε Διευθύνων Σύμβουλος.
Η εκπρόσωπος της Uber, Jill Hazelbaker, δήλωσε: «Φυσικά, η αρχική μας προσέγγιση θα μπορούσε να ήταν πιο ευαίσθητη, διότι περιελάμβανε πολλά λάθη και αστοχίες. Καθώς αναπτυσσόμαστε, έχουμε αναπτύξει πρόσθετους εσωτερικούς μηχανισμούς εποπτείας για τις δραστηριότητες άσκησης πίεσης, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι σχέσεις μας με τις κυβερνήσεις είναι νόμιμες και διαφανείς.»
Η εταιρεία, η οποία αρνήθηκε να αποκαλύψει πόσο προϋπολογισμό διαθέτει για να κάνει λόμπι στην Τουρκία, ανέφερε ότι επί του παρόντος λειτουργεί μόνο με ταξί με νόμιμες άδειες ταξί στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη και ότι ενεργεί σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία.
Σε επαφή με την DW Turkish, ο Ali Babacan και ο Mehmet Simsek δεν απάντησαν σε ερωτήσεις.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...