Το «Νέο Σχέδιο Ταξί» των Βρυξελλών αναβάλλεται  για τον Οκτώβριο. 43 τροπολογίες κατέθεσε η αντιπολίτευση.

Όταν το νέο «σχέδιο ταξί» για τις Βρυξέλλες συζητήθηκε σε δύο κοινοβουλευτικές επιτροπές την περασμένη Τρίτη, τόσο οι οδηγοί ταξί όσο και οι οδηγοί που συνεργάζονται με πλατφόρμες διαμαρτυρήθηκαν o καθένας για τους δικούς του λόγους. Αυτό δείχνει πόσο δύσκολο είναι να εφαρμοστεί ένας δίκαιος νόμος για τα ταξί και εξηγεί γιατί ο νέος κανονισμός για τα ταξί και τις ψηφιακές πλατφόρμες θα αργήσει  να τεθεί σε εφαρμογή. Και οι δύο ομάδες συμφερόντων ζητούν εγγυήσεις στο νέο σχέδιο του πρωθυπουργού των Βρυξελλών Ρούντι Βερβόρτ για τον εκσυγχρονισμό του κλάδου. Ο  Vervoort το παρουσίασε τον Οκτώβριο του 2021 και στοχεύει σε ένα ενιαίο πλαίσιο, πράγμα που σημαίνει ότι η άδεια VVC (sedan) δεν θα ισχύει πλέον. Υπέστη κατάχρηση από τις πλατφόρμες (και για πολύ καιρό ανεχόταν από τις αρχές) για να προσφέρει τις υπηρεσίες της στη βελγική πρωτεύουσα.

Στον νέο κανονισμό για τα ταξί – οι Βρυξέλλες ως περιφέρεια έχουν τη δική τους πολιτική για τα  ταξί, όπως και η Φλάνδρα και η Βαλλονία στο Βέλγιο – παραμένουν οι περιορισμοί στον αριθμό των αδειών ταξί, οι απαιτήσεις ποιότητας για την υπηρεσία και τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια. Το νέο είναι ότι τρεις κατηγορίες οχημάτων ταξί θα κάνουν σύντομα διαδρομές στην πόλη: τα «κλασσικά ταξί» (τα σημερινά μαύρα ταξί με μαύρες και κίτρινες ρίγες), τα «ταξί του δρόμου» (πρώην οχήματα VVC) και τα « οχήματα τελετών» (οι πρώην λιμουζίνες που απαιτούν κράτηση τουλάχιστον τριών ωρών και προορίζονται για ειδικές περιπτώσεις).

Οι οδηγοί της πλατφόρμας (Uber & Co) θεωρούν το νέο σχέδιο ταξί ιδιαίτερα μεροληπτικό και πιστεύουν ότι θα προτιμηθούν οι παραδοσιακοί οδηγοί ταξί επειδή θα υπάρχει μέγιστος αριθμός οδηγών στην πρωτεύουσα. Γι\’ αυτό πολλοί οδηγοί της Uber φοβούνται για τις δουλειές τους. «Ήρθε η ώρα να μείνουμε μόνοι και να μπορούμε να κερδίζουμε τα προς το ζην σε καλές συνθήκες», δήλωσε ο Laurent Slits, Διευθύνων Σύμβουλος της Uber Belgium, στο «La Libre Belgique». «Δεν θέλουμε άλλες μηνύσεις, δεν θέλουμε άλλες κατασχέσεις, δεν θέλουμε να χάσουμε τη δουλειά μας».

Ο Πρόεδρος της Βελγικής Ένωσης Οδηγών Λιμουζίνας (ABCL), Φερνάντο Ρεντόντο, πιστεύει επίσης ότι το σχέδιο ταξί κάνει διάκριση μεταξύ «ταξί πιάτσας» και «ταξί δρόμου»: «Θέλουμε δουλειά για όλους», τόνισε.

Οι οδηγοί ταξί, από την άλλη, θέλουν περισσότερη σαφήνεια σχετικά με το λεγόμενο «numerus clausus», το οποίο θα περιορίσει τον αριθμό των οδηγών στην πρωτεύουσα. «Θα θέλαμε να διπλασιάσουμε το τρέχον όριο των 2.600 οδηγών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι υψηλότερο, γιατί τότε οι οδηγοί ταξί θα υποφέρουν», δήλωσε ο πρόεδρος της ένωσης FeBet Khalid Ed-Denguir στην εφημερίδα της πόλης «Bruzz».

Ο νέος νόμος για τα ταξί, ο οποίος έχει σκοπό να δώσει νόμιμο δικαίωμα  σε πλατφόρμες όπως η Uber, η Heetch και η Bolt, συζητήθηκε όχι μόνο στην Επιτροπή Κινητικότητας του Κοινοβουλίου των Βρυξελλών, αλλά και στην Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων ταυτόχρονα. Η ψηφοφορία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω ανοιχτών διαφορών. Αυτό παρέτεινε τον έκτακτο νόμο για τον κλάδο των ταξί έως τις 22 Οκτωβρίου. Έγινε επίσης σαφές στην επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων ότι τα κλασικά ταξί στο «Taxiplan» (έτσι αποκαλείται ο νέος νόμος) επιτρέπεται να λειτουργούν μέσω μιας εφαρμογής με μεταβλητά τιμολόγια.

Το διάταγμα του Πρωθυπουργού Rudi Vervoort (ανήκει στο κόμμα PS) πρέπει να βάλει τέλος στον πολύχρονο αγώνα μεταξύ του τομέα των ταξί και των οδηγών που συνεργάζονται με ψηφιακές πλατφόρμες. Αυτές οι εταιρίες χρησιμοποίησαν ένα κενό στον νόμο VVC (λιμουζίνα), αλλά έγιναν ολοένα και πιο κυρίαρχες στην αγορά των ταξί των Βρυξελλών. Μια απόφαση του Εφετείου σε αγωγή που άσκησε η Taxis Verts (που καταδικάζει την Uber ως «παράνομη») δεν άφησε στην κυβέρνηση των Βρυξελλών άλλη επιλογή από το να τερματίσει τη γκρίζα ζώνη στην οποία λειτουργούσαν η Uber και άλλες πλατφόρμες ταξί.

Η δυνατότητα μεταβίβασης των αδειών είναι επίσης σημαντική στη νέα ρύθμιση. Αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να είναι μια κερδοσκοπική συναλλαγή. Οι παλιές άδειες μπορούν ακόμα να μεταπωληθούν υπό ορισμένες προϋποθέσεις, αλλά οι νέες άδειες θα καταχωρηθούν και δεν θα μεταβιβάζονται. Με την πάροδο του χρόνου, η μεταβίβαση της άδειας θα καταργηθεί.

Το σχέδιο κανονισμού είναι ένα συμβιβαστικό κείμενο, ωστόσο η αντιπολίτευση έχει ήδη καταθέσει 43 τροπολογίες. Το MR και το N-VA βρίσκουν τη διάκριση μεταξύ «δρόμου» και «πιάτσας ταξί» μεροληπτική. Το PTB-PVDA απορρίπτει τον κανονισμό επειδή δίνει σε πολυεθνικές εταιρείες όπως η Uber πάρα πολλά περιθώρια.

Λόγω του μεγάλου αριθμού τροπολογιών, η Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων δεν κατάφερε ακόμη να εγκρίνει τον κανονισμό. Οι συνομιλίες συνεχίζονται. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια ερωτηματικά. Η κυβέρνηση των Βρυξελλών θέλει να εισάγει τα δυναμικά τιμολόγια στα ταξί  ορίζοντας ελάχιστο και μέγιστο ποσό. Ο ελάχιστος συντελεστής πρέπει να αποτρέπει τους οδηγούς ταξί από το να μπουν σε έντονο ανταγωνισμό. Το ανώτατο τιμολόγιο, με τη σειρά του, πρέπει να προστατεύει τους πελάτες στις Βρυξέλλες από τοκογλυφικά τιμολόγια (όπως η «υψηλή τιμολόγηση» της Uber). Ο καθορισμός αυτής της δομής συλλογικών διαπραγματεύσεων εξακολουθεί να είναι μια λεπτή και δύσκολη πολιτική συζήτηση.

Επιπλέον, πρέπει να καθοριστεί πόσα ταξί επιτρέπεται να κυκλοφορούν μετά το «numerus clausus». Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.200 άδειες «ταξί πιάτσας». Το ερώτημα είναι πόσα «ταξί δρόμου» θα επιτρέπονται. Οι αριθμοί ποικίλλουν μεταξύ 1.000 και 5.000. Κριτήρια όπως η κερδοφορία και η ζήτηση της αγοράς θα διαδραματίσουν ρόλο στη λήψη αποφάσεων, αλλά ταυτόχρονα αυτό είναι επίσης ένα πολιτικά ευαίσθητο θέμα. Τέλος, δεν είναι ακόμη σαφές εάν τα οχήματα της Uber με φλαμανδική και βαλλονική άδεια θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν στις Βρυξέλλες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...