Αμβούργο: Νέο αυξημένο τιμολόγιο για τα ταξί από την 1η Ιουνίου

Σταθερή τιμή 33 ευρώ για διαδρομές έως 12 χιλιόμετρα από τον Ιούνιο.

  • Η δεύτερη σταθερή τιμή αφορά απόσταση 12 έως 22 χιλιομέτρων. Αυτή η διαδρομή θα κοστίζει 50 ευρώ.
    -5 ευρώ η πτώση σημαίας αντί για 4,20 ευρώ όλες τις εργάσιμες ημέρες εκτός Σαββάτου
    Οι νέες βασικές τιμές και μια δεύτερη σταθερή τιμή για διαδρομές έως και 22 χιλιομέτρων θα πρέπει να εξασφαλίζουν τη λειτουργικότητα και τη μελλοντική βιωσιμότητα του ταξί στο Αμβούργο. Αλλά υπάρχουν και άλλες καινοτομίες.
    Αφορμή για την πρώτη αναπροσαρμογή των τιμολογίων ταξί μετά από πέντε χρόνια, ήταν η άνοδος των τιμών των καυσίμων, ο υψηλότερος πληθωρισμός και οι επερχόμενες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό. Ο στόχος-αναφέρει η Γερουσία- είναι να προσφέρουμε στο ταξί ένα μέλλον στο οποίο θα μπορούν να πληρώνονται δίκαιοι μισθοί και, πάνω απ\’ όλα, ότι οι δραστηριότητες ταξί μπορούν να λειτουργούν αποδοτικά. Η Γερουσία έχει πλέον ταχθεί υπέρ των προτεινόμενων αλλαγών και μετά από μια περίοδο έξι εβδομάδων που απαιτείται, το νέο τιμολόγιο ταξί θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουνίου.
    Φυσικά, το βασικό τέλος θα αναπροσαρμοστεί. Αλλά θα υπάρξουν και νέες υπηρεσίες στο μέλλον. Από τον Ιούνιο, όταν τίθεται σε ισχύ το νέο τιμολόγιο ταξί, τα ποδήλατα μπορούν να μεταφερθούν σε σχάρες ποδηλάτων και να μεταφέρονται ογκώδεις αποσκευές. Και οι δύο υπηρεσίες κοστολογούνται στα 8 ευρώ στο τιμολόγιο ταξί. Το ίδιο ποσό σημειώνεται επίσης ως προσαύξηση για ένα ταξί 7 θέσεων εάν μεταφέρονται περισσότεροι από τέσσερις επιβάτες. Εάν μεταφέρονται ταυτόχρονα τέσσερις επιβάτες και ποδήλατα, η επιπλέον χρέωση μπορεί να χρεωθεί δύο φορές.
    Καθορίστηκε επίσης μια επιπλέον σταθερή τιμή. Όπως και πριν, υπάρχει σταθερή τιμή για διαδρομές έως 12 χιλιόμετρα. Αυτή είναι πλέον 33 ευρώ από τον Ιούνιο. Η δεύτερη σταθερή τιμή μπορεί να υπολογιστεί για απόσταση 12 έως 22 χιλιομέτρων. Αυτή η διαδρομή θα κοστίζει 50 ευρώ. Αφενός, οι σταθερές τιμές προορίζονται για επιβάτες που θέλουν να ταξιδέψουν μεγαλύτερες αποστάσεις και πρέπει να προγραμματίσουν εκ των προτέρων το ταξίδι και την τιμή. Ισχύει όμως και για ταξίδια από το αεροδρόμιο προς τον τερματικό σταθμό της κρουαζιέρας. Εάν η διαδρομή είναι μεγαλύτερη, το ταξίμετρο υπολογίζει αυτόματα την τιμή του χιλιομέτρου και τον χρόνο αναμονής (36 ευρώ/ώρα) μόλις ξεπεραστεί το αντίστοιχο όριο χιλιομέτρου. Ένα ταξίδι με σταθερή τιμή δεν πρέπει να διακόπτεται από τον επιβάτη, εκτός εάν υπάρχει ειδική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
    Αλλαγές υπάρχουν και με την πληρωμή χωρίς μετρητά από τον Ιούνιο. Εάν απορριφθεί, παρόλο που υπάρχουν οι τεχνικά απαραίτητες συσκευές στο όχημα, αυτό θα αποτελεί διοικητικό παράπτωμα από τον Ιούνιο. Αυτό που είναι καινούργιο είναι ένας γενικός κανόνας ότι εάν υπάρχουν νέοι κανονισμοί τελών για την οδήγηση ή την αποβίβαση επιβατών (π.χ. στο αεροδρόμιο), τότε αυτές θα βαρύνουν τον επιβάτη. Αλλά: Ο επιβάτης πρέπει να ενημερωθεί σχετικά με αυτό όταν ξεκινήσει το ταξίδι του και να συμφωνήσει με την διαφορετική τιμή!
    Με το νέο τιμολόγιο ταξί, γίνεται διάκριση για το αν η διαδρομή γίνεται σε ώρα αιχμής, όταν υπάρχει ήδη μεγάλη κίνηση ή εκτός της ώρας αιχμής. Αυτό αποτυπώνεται στο βασικό τέλος, το οποίο θα κοστίζει 5 ευρώ αντί για 4,20 ευρώ όλες τις εργάσιμες ημέρες εκτός Σαββάτου από τις 7 το πρωί έως τις 10 το πρωί και από τις 4 το απόγευμα έως τις 7 το απόγευμα. Κατά τις υπόλοιπες ώρες εκτός αιχμής, το βασικό τέλος είναι 3,90 ευρώ αντί για 3,50 ευρώ που ήταν πριν.
    Με την προσαρμογή, η πόλη θέλει να επηρεάσει τη ροή της κυκλοφορίας με την έννοια ότι οι διαδρομές με ταξί, που δεν είναι χρονικά περιορισμένες, είναι πιο πιθανό να πραγματοποιούνται σε ώρες εκτός αιχμής. Με τη διαφοροποίηση, οι αρχές θέλουν να διασφαλίσουν ότι επαρκή οχήματα είναι πάντα διαθέσιμα κατά τις ώρες αιχμής. Σε σύγκριση με το 2020 (3.200 ταξί), υπάρχουν 500 λιγότερα ταξί στους δρόμους του Αμβούργου φέτος. Κατά τη διάρκεια της ώρας αιχμής, τα οχήματα είναι δεμένα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ανά ταξίδι λόγω της αργής κίνησης, η οποία οδηγεί αυτόματα σε έλλειψη διαθεσιμότητας οχημάτων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...