Οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης ανακαλύπτουν όλο και περισσότερο το «καλό παλιό ταξί»

Συνέβη και είναι πολύ ευχάριστο. Η Uber και η Lyft είναι πλέον πιο ακριβές από τα ταξί και εξυπηρετούν μόνο όταν είναι σίγουρες για την κερδοφορία τους. Τώρα το ταξί επανήλθε στη μόδα στις ΗΠΑ, καθώς η έλλειψη οδηγών Uber και Lyft συνεχίζεται.

\”Έχετε προσπαθήσει πρόσφατα να καλέσετε Uber ή Lyft;\” ρώτησε ένας δημοσιογράφο το \”Ride-Hail Guru\”, έναν ιστότοπο των ΗΠΑ που ασχολείται με πλατφόρμες, στα τέλη Ιουνίου. Έδωσε αμέσως την απάντηση: «Πιθανότατα δυσκολευτήκατε».

Η έλλειψη οδηγών σε όλες τις ΗΠΑ, δημιούργησε σημαντικές δυσκολίες για πλατφόρμες όπως η Uber και η Lyft τον Ιούνιο. Αυτή η ανεπάρκεια συνεχίζεται. Επειδή λιγότερα αυτοκίνητα ήταν διαθέσιμα και αυξήθηκαν οι χρόνοι αναμονής, σημειώθηκαν αυξήσεις τιμών βάσει αλγορίθμου («αύξηση τιμών») στις πλατφόρμες με αποτέλεσμα  οι πελάτες να επανέλθουν στις φθηνότερες «κίτρινες καμπίνες». Οι πελάτες της πλατφόρμας παραπονέθηκαν όχι μόνο στη Νέα Υόρκη, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ.

Οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης ανακαλύπτουν όλο και περισσότερο το «καλό παλιό ταξί» με αξιόπιστες και δημόσια ρυθμιζόμενες τιμές ταξίμετρου, αντί για αυξήσεις τιμών ελεγχόμενες από αλγόριθμους (ή ίσως διαφορετικά ελεγχόμενες) όταν αυξάνεται η ζήτηση. Πολλοί Νεοϋορκέζοι στέκονται  στην άκρη του δρόμου αυτές τις μέρες, σηκώνοντας το χέρι τους προς ένα ταξί. Ή χρησιμοποιούν εφαρμογές ταξί όπως το Arro ή το Curb, οι οποίες αναφέρουν εκ των προτέρων την τιμή για ταξί.

Τα τελευταία στοιχεία από το New York Taxi & Limousine Commission TLC στη Νέα Υόρκη από τον Απρίλιο, δείχνουν μια τεράστια αύξηση 800% στα κίτρινα ταξί  .Οι πλατφόρμες που βασίζονται σε εφαρμογές κατέγραψαν αύξηση «μόνο» 220% τον Απρίλιο. Οι οδηγοί ταξί απολαμβάνουν τη νέα τους δημοτικότητα, κάνοντας τώρα 15 έως 22 διαδρομές ανά βάρδια, αντί για 11  ανά βάρδια πριν από την πανδημία, όταν η Νέα Υόρκη πλημμύριζε με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα που λειτουργούσαν με ψηφιακή πλατφόρμα.

Μερικοί από τους οδηγούς ενοικίασης αυτοκινήτων και ταξί δεν τολμούν να οδηγήσουν ξανά, λόγω ανησυχιών σχετικά με τη νέα μετάλλαξη Delta του ιού, παρά τα πολλά οικονομικά κίνητρα από την Uber και τη Lyft. Οι υπόλοιποι οδηγοί Uber και Lyft δεν επωφελούνται από την άνοδο των τιμών. Αυτά τα κέρδη ρέουν απευθείας στα ταμεία της πλατφόρμας.

Για τους πελάτες της Uber και της Lyft, αυτό σημαίνει ότι «ειδικά με το άνοιγμα του εμπορίου και την ταξιδιωτική έκρηξη, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε στις ΗΠΑ, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε», προειδοποίησε ένα εξειδικευμένο ταξιδιωτικό περιοδικό: «Προγραμματίστε εκ των προτέρων την μετακίνηση σας και υπολογίστε επιπλέον χρόνο για να ταξιδέψετε στο αεροδρόμιο ή να κλείσετε ραντεβού. Χρησιμοποιήστε τις δημόσιες συγκοινωνίες όποτε είναι δυνατόν – και μην ξεχνάτε το παλιό καλό ταξί, φυσικά! \”

Όπως και σε πολλές άλλες πόλεις του κόσμου, η Νέα Υόρκη ξυπνά αργά αλλά σταθερά από τον οικονομικό λήθαργο – και μαζί της και   η βιομηχανία ταξί. Αυτό είναι αλήθεια, καθώς οι Νεοϋορκέζοι αγαπούν ακόμα τις κίτρινες καμπίνες τους. «Η επιχείρηση πηγαίνει τέλεια. Ποτέ δεν το έχω ξαναδεί αυτό », είπε ο οδηγός Tainur Rahman στους New York Times. Οδηγεί ταξί για περίπου μια δεκαετία και τώρα είναι αισιόδοξος ότι θα δει μια συνεχή ανοδική πορεία τους καλοκαιρινούς μήνες για να αντισταθμίσει τους χαμένους μήνες κατά την διάρκεια  της πανδημίας.

Δύο παραδείγματα αυτής της αλλαγής: Ένας επιβάτης κάνει περίπου δέκα χιλιόμετρα από το Washington Heights στο Upper East Side κάθε πρωί, μισή ώρα με το αυτοκίνητο. Αντάλλαξε τη συνήθη πλατφόρμα με ταξί και έκτοτε πληρώνει ένα ποσό μεταξύ 16,80 έως 21,00 ευρώ ανά διαδρομή. Με το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο η διαδρομή κοστίζει συνήθως 25,00 ευρώ, μερικές φορές φτάνει έως και 42,00 κατά την ώρα αιχμής. Το βράδυ η διαδρομή αυτή είναι ακόμη πιο ακριβή.

Ένας ταξιδιώτης από το αεροδρόμιο La Guardia της Νέας Υόρκης παρήγγειλε  ένα Lyft για 37 $, αλλά ακυρώθηκε μετά από αναμονή 15 λεπτών. Το ταξί του κόστισε μόνο 28 $. «Είμαι ανάπηρος και εξαρτώμαι από τις πλατφόρμες, αλλά οι τιμές τους με οδηγούν πίσω στην κίτρινη καμπίνα», είπε. Σύμφωνα με μια εταιρεία συμβούλων των ΗΠΑ, οι ναύλοι πλατφόρμας αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 40% μεταξύ Απριλίου 2020 και Απριλίου 2021.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...