Μέτρα προστασίας και περιορισμοί στην μεταφορά επιβατών με Ταξί που ισχύουν στην Ευρώπη

Ιταλία : Οι επιβάτες πρέπει να παραμένουν σε απόσταση ενός μέτρου. Παρόλο που δεν υπάρχει καθορισμένο όριο στον αριθμό των ατόμων που μπορούν να μοιραστούν ένα αυτοκίνητο ταυτόχρονα, ο οδηγός και όλοι οι επιβάτες πρέπει να μείνουν τουλάχιστον ένα μέτρο μακριά. Συνεπώς η μετακίνηση με ταξί ή άλλο ιδιωτικό ενοικιαζόμενο όχημα, επιτρέπεται για ένα ή δύο άτομα. Είναι υποχρεωτική η προστατευτική μάσκα προσώπου και δεν επιτρέπεται η χρήση του καθίσματος δίπλα στον οδηγό.
Αυστρία : Ο κανόνας απόστασης 1 μέτρου δεν ισχύει για το Ταξί. Έως 2 άτομα μπορούν να μεταφέρονται σε κάθε σειρά καθισμάτων στο όχημα (συμπεριλαμβανομένης της σειράς όπου βρίσκεται το τιμόνι). Για τον αριθμό των ατόμων που δεν ζουν σε ένα κοινό νοικοκυριό, ισχύουν τα ακόλουθα:
Όχημα 5 θέσεων: μέγιστος αριθμός 3 επιβάτες
Όχημα 9 θέσεων με 3 σειρές: μέγιστος αριθμός 5 επιβάτες
Όχημα 9 θέσεων με 4 σειρές: μέγιστος αριθμός 7 επιβάτες
Η διάταξη ότι μπορούν να μεταφερθούν έως 2 άτομα σε κάθε σειρά θέσεων ισχύει μόνο για άτομα που ΔΕΝ ζουν στο ίδιο νοικοκυριό. 1 άτομο μπορεί να μεταφερθεί στο κάθισμα του συνοδηγού και 3 άτομα στο πίσω κάθισμα.
Βέλγιο : Από τις 9 Ιουνίου, ο περιορισμός του αριθμού των επιβατών δεν ισχύει πλέον εφόσον είναι εγγυημένο το επίπεδο προστασίας. Ο περιορισμός του αριθμού των επιβατών σε ταξί και οχήματα LVC πλέον δεν εφαρμόζεται. Επομένως, ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να μεταφερθούν ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του οχήματος. Ο κανόνας ελάχιστης απόστασης δεν ισχύει . Συνιστάται στους επιβάτες να καλύψουν το στόμα και τη μύτη με μάσκα ή άλλη εναλλακτικό ύφασμα.
Δανία : Για τα Ταξί δεν υπάρχει κανένας περιορισμός παρά μόνο συστάσεις για τακτικό καθαρισμό και προτροπή στους πολίτες να απολυμαίνουν τα χέρια τους όταν μπουν στο όχημα.
Γερμανία : Για τα ταξί και τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, ισχύουν οι γενικοί κανόνες του κράτους που θέτουν όρο για τη μεταφορά ατόμων την ελάχιστη απόσταση 1,5μ. Δεν υπάρχει πλέον η υποχρέωση στην χρήση μάσκας από τον οδηγό ή τον επιβάτη.
Ολλανδία : α) Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ οδηγού και επιβάτη , ή μεταξύ πολλών επιβατών , ορίστηκε στο 1,5 μέτρο. β) Όταν σε ένα όχημα μεταξύ του οδηγού και του επιβάτη η απόσταση είναι μικρότερη του 1,5 μέτρου, η μεταφορά μπορεί να γίνει μόνο αν υπάρχει διαχωριστικό ασφαλείας μεταξύ του οδηγού και των επιβατών ή ο οδηγός φορά χειρουργική μάσκα και οι επιβάτες μη ιατρική μάσκα.

Αγγλία : Οι φορείς εκμετάλλευσης ταξί και ιδιωτικών ενοικιαζομένων οχημάτων (για παράδειγμα minicab) εφαρμόζουν τους κρατικούς κανόνες για την απόσταση. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, αλλά δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στον αριθμό των επιβατών.
ΡΟΥΜΑΝΙΑ : Για τη μεταφορά επιβατών με ταξί tα ακόλουθα μέτρα είναι υποχρεωτικά:
α) η μεταφορά των επιβατών θα πραγματοποιείται μόνο στα πίσω καθίσματα
β) ο οδηγός θα είναι εξοπλισμένος με μάσκες και απολυμαντικό
γ) ο χώρος μεταξύ του οδηγού και των επιβατών οριοθετείται
δ) οι επιβάτες έχουν την υποχρέωση να έρθουν στον τόπο επιβίβασης με προστατευτική μάσκα και να φορούν προστατευτική μάσκα κατά την επιβίβαση στο όχημα και καθ \’όλη τη διάρκεια του ταξιδιού
ε) χρήση γαντιών από τον οδηγό σε περίπτωση χειρισμού αποσκευών του πελάτη ή αλληλεπίδρασης με άλλα άτομα (παράγοντες ελέγχου, κ.λπ.) είναι υποχρεωτικά,
στ) η απολύμανση του εσωτερικού του αυτοκινήτου είναι υποχρεωτική κάθε μέρα.
ζ) συνιστάτε η χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών
ΓΑΛΛΙΑ : (από 2 Ιουνίου)
Για οχήματα με 5 θέσεις, επιτρέπεται μόνο 1 επιβάτης.
Κατά παρέκκλιση, εάν ο οδηγός χωρίζεται από τους επιβάτες με σταθερό τοίχωμα ή αφαιρούμενο (για παράδειγμα διαφανές πλαστικό), οι επιβάτες μιας οικογένειας μπορούν να γίνουν δεκτοί στο όχημα. To ίδιο ισχύει για ένα άτομο με ειδικές ανάγκες που συνοδεύεται.
Ο οδηγός πρέπει να ενημερώνει τους επιβάτες για την απόσταση που πρέπει να τηρηθεί, φορά μάσκα, εκτός εάν διαχωριστεί από τους επιβάτες με σταθερό ή αφαιρούμενο τοίχωμα (για παράδειγμα διαφανές πλαστικό).
Δεν επιτρέπεται επιβάτης δίπλα στον οδηγό
Για οχήματα με αρκετές σειρές πίσω καθισμάτων (minivan, minibus): οι διαφορετικές σειρές καθισμάτων καταλαμβάνονται εναλλάξ 1 και 2 επιβάτες .

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...