Φινλανδία: Η απελευθέρωση της αγοράς ενίσχυσε την παραοικονομία και η κυβέρνηση διαπίστωσε συνολικά 8,7 εκατ. ευρώ αδήλωτα έσοδα για υπηρεσίες ταξί μέσω εφαρμογών

Η Φινλανδία αντιμετωπίζει προβλήματα στις επιβατικές μεταφορές, με την πρωτεύουσα Ελσίνκι ειδικά να στοχεύει στον έλεγχο  των παράνομων ταξί στον σιδηροδρομικό σταθμό. Με τις πλατφόρμες να φαίνεται πως ήρθαν για να μείνουν, οι εταιρείες ταξί προσβλέπουν σε αποτελεσματικούς ελέγχους, καθώς τώρα δεν υπάρχουν.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέμα, δρομολογώντας μια ακόμη σειρά διορθωτικών μέτρων για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, ενώ ο δήμος του Ελσίνκι σχεδιάζει επίσης να αλλάξει τη διάταξη του σιδηροδρομικού σταθμού του Ελσίνκι για να ηρεμήσει η περιοχή. Ο σιδηροδρομικός σταθμός έχει γίνει θέατρο πολλών αναταραχών τα τελευταία χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης της Σάνα Μάριν ξεκίνησε η πρώτη σειρά τροποποιήσεων, με τη φωτεινή πινακίδα οροφής και το ταξίμετρο να γίνονται υποχρεωτικά. Ωστόσο, οι προκλήσεις συνεχίζονται, οπότε υπάρχει ανάγκη για μια δεύτερη σειρά διορθώσεων.

Το 2018, ο τομέας απελευθερώθηκε σημαντικά – μαζί και οι τιμές των ναύλων. Με τη μεταρρύθμιση καταργήθηκαν το περιφερειακό σύστημα αδειοδότησης, η υποχρέωση παροχής υπηρεσίας τη νύχτα και η υποχρέωση ύπαρξης ταξίμετρου. Οι απαιτήσεις για την έκδοση άδειας επίσης χαλάρωσαν.

Δυστυχώς, ορισμένες από τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν τότε έχουν πλέον γίνει πραγματικότητα. Η πιο ανησυχητική συνέπεια σε εθνικό επίπεδο είναι η αυξανόμενη παραοικονομία στον τομέα και η μη δήλωση των εσόδων. Η τροπολογία έφερε στη Φινλανδία εφαρμογές γνωστές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες κι αυτό, με τη σειρά του, προκάλεσε προβλήματα. Το 2022, η φορολογική διοίκηση διαπίστωσε συνολικά 8,7 εκατ. ευρώ σε αδήλωτα έσοδα στον τομέα των επιβατικών μεταφορών, καθώς όσοι παρέχουν υπηρεσίες ταξί μέσω εφαρμογών δεν δηλώνουν οι ίδιοι τα έσοδά τους.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου των ταξί λένε ότι είναι σημαντικό για την κυβέρνηση να μεταρρυθμίσει τη νομοθεσία. Ωστόσο, οι αλλαγές απαιτούν πολλή συζήτηση και εξέταση διαφόρων καταγγελιών.

Η μεγαλύτερη συζήτηση γίνεται για την ανεπαρκή εποπτεία. Η ομοσπονδία ταξί και οι εταιρείες θέλουν ο κλάδος να εποπτεύεται σωστά από τις Αρχές, με περισσότερους από έναν φορείς να συνεργάζονται. Ένα άλλο πρόβλημα είναι η έλλειψη κατάλληλων κυρώσεων για τις παραβάσεις.

Η ένωση ταξί συλλέγει στοιχεία για όλες τις διαθέσιμες διαδρομές ταξί, βάσει της νομοθεσίας. Τα δεδομένα συλλέγονται εδώ και σχεδόν έξι χρόνια, αλλά η ομοσπονδία εξακολουθεί να μη γνωρίζει αν κάποιος παρακολουθεί τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται από τις εφαρμογές.

Ο Τόμι Βιλάλα, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Taksi Helsinki, επισημαίνει ότι στη Δανία, για παράδειγμα, επιτρέπεται η λειτουργία των πλατφορμών, αλλά επειδή οι έλεγχοι είναι αυστηροί αυτές δυσκολεύονται να λειτουργήσουν.

Η κυβερνητική πρόταση για την τροποποίηση του νόμου περί υπηρεσιών μεταφορών θα συνταχθεί φέτος. Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το ερχόμενο φθινόπωρο και το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου του 2025.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *