Πολωνία: Η Uber αναλαμβάνει το μεταφορικό έργο στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Βαρσοβίας

Η αμερικανική πλατφόρμα που συνδέει οδηγούς και επιβάτες κέρδισε τον διαγωνισμό για την εξυπηρέτηση των επιβατών στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Βαρσοβίας. Ο σταθμός είναι διάσημος για τους παράνομους μεταφορείς και κάποιους οδηγούς ταξί που οι Πολωνοί αποκαλούν «μαφία ταξί», οι οποίοι επιδίδονται στην άγρα πελατών. Τώρα η νέα ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών θέλει να βάλει τέλος σε αυτή τη δυσάρεστη εικόνα και η Uber -υποτίθεται- θα συμβάλει σε αυτό.

H Uber κέρδισε τον διαγωνισμό για την ενοικίαση θέσεων στάθμευσης στον σταθμό, με συμβόλαιο αορίστου χρόνου. Η αμερικανική πολυεθνική θέλει να λειτουργήσει σε περισσότερες πόλεις της χώρας (π.χ. την Κρακοβία) και ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός είναι ο δεύτερος διαγωνισμός που κερδίζει (προηγήθηκε το αεροδρόμιο).

Σύμφωνα με τον Μαρσίν Μοζιρόγκ, γενικό διευθυντή της πλατφόρμας για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, από τον περασμένο Ιούλιο ο αριθμός των διαδρομών έχει τετραπλασιαστεί, ενώ περισσότεροι από ένα εκατομμύριο επιβάτες έχουν ήδη χρησιμοποιήσει την υπηρεσία. «Πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη επένδυση. Οι συνεργασίες με μεγάλους συγκοινωνιακούς κόμβους είναι πολύ σημαντικές για εμάς, επομένως τώρα θα σχεδιάσουμε προσεκτικά τα επόμενα βήματα», δήλωσε.

Αλλά αυτό δεν είναι το τέλος των φιλόδοξων σχεδίων της Uber. Η εταιρεία ετοιμάζει πολλές νέες υπηρεσίες. Για παράδειγμα, σχεδιάζει να τοποθετήσει τα λεγόμενα uberomats (ειδικά περίπτερα στα οποία μπορεί κάποιος να κάνει κράτηση διαδρομής χωρίς τηλέφωνο ή εφαρμογή). Το πρώτο τέτοιο μηχάνημα έχει στηθεί στο αεροδρόμιο της Πράγας (η Τσεχική Δημοκρατία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη όπου εγκαταστάθηκαν αυτές οι συσκευές). «Αυτό είναι ένα δοκιμαστικό πρόγραμμα, παρατηρούμε τι κίνηση δημιουργείται χάρη σε αυτές τις συσκευές σε σύγκριση με την εφαρμογή, η οποία είναι προτεραιότητα για εμάς», εξηγεί ο Μοζιρόγκ.

Η εταιρεία σκοπεύει επίσης να προσφέρει και στην Πολωνία την υπηρεσία Uber Travel, την οποία δημιούργησε για πρώτη φορά σε συνεργασία με τους ουκρανικούς σιδηροδρόμους. Ουσιαστικά, προσφέρει στους επιβάτες επιστροφή μετρητών 10% για διαδρομές προς ή από σιδηροδρομικούς σταθμούς στο Κίεβο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η εταιρεία συνεργάζεται με μια σειρά από σιδηροδρομικές γραμμές (π.χ. Eurostar ή Midwest Railway), επιτρέποντας στους πελάτες της να αγοράσουν εισιτήρια απευθείας στην εφαρμογή. «Στόχος μας είναι μια εφαρμογή να είναι αρκετή για να οργανώσει ολόκληρη τη μεταφορά: από την παραγγελία μιας διαδρομής μέσω υπηρεσιών μικροκινητικότητας έως τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή την ενοικίαση αυτοκινήτων. Ως εκ τούτου, εξετάζουμε προσεκτικά όχι μόνο την ενοποίηση των σιδηροδρόμων και των λεωφορείων στη  Βρετανία, αλλά και τη συνεργασία με τον εθνικό αερομεταφορέα στην Ουκρανία», λέει ο γενικός διευθυντής της Uber για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. «Έτσι, θα βγάλουμε γρήγορα συμπεράσματα και θα προσπαθήσουμε να προσαρμόσουμε αυτά τα μοντέλα στην περιοχή μας», προσθέτει.

Προς το παρόν, ως μέρος του Uber Travel στην Πολωνία, διατίθεται μια λειτουργία σύνδεσης του λογαριασμού Google του χρήστη με την εφαρμογή Uber και συγχρονισμού ταξιδιωτικών διαδρομών για ευκολότερη κράτηση. Η πιθανή επέκταση αυτής της υπηρεσίας είναι ένα από τα σχέδια για το 2024. Σύντομα η Uber θα ανακοινώσει επίσης την ανάπτυξη παραδόσεων στην Πολωνία ως μέρος της Uber Paczka.

Δημοφιλείς εφαρμογές μεταφορών στην Πολωνία (όχι μόνο η Uber, αλλά και οι Bolt και FreeNow) μετατρέπονται στις λεγόμενες πολυτροπικές πλατφόρμες. «Οι μεταφορικές ανάγκες των χρηστών είναι εξαιρετικά μεταβλητές, π.χ. κατά τη διάρκεια μιας εξόδου μπορεί να προτιμηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τη μετακίνηση και ένα ταξί για την επιστροφή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αναπτύσσουμε τη FreeNow με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουμε διάφορες μορφές μεταφοράς διαθέσιμες στην πόλη σε μία εφαρμογή», επισημαίνει ο Κριστόφ Όρμπαν, διευθύνων σύμβουλος της FreeNow στην Πολωνία.

Η μικροκινητικότητα είναι επίσης δημοφιλής. Αυτός είναι ο λόγος, που η Bolt στοιχημάτισε στα ηλεκτρικά σκούτερ. Η ανάλυση της χρήσης τους στην Ευρώπη έδειξε ότι οι μετακινήσεις με σκούτερ έβγαλαν περίπου το 10% των αυτοκινήτων από τους δρόμους. Ως αποτέλεσμα -όπως υπολογίζει η εσθονική εταιρεία- μόνο αυτά τα ηλεκτρικά δίτροχα συνέβαλαν στη μείωση του αριθμού των χιλιομέτρων που διανύθηκαν έως και κατά 120 εκατομμύρια. «Βρισκόμαστε στη μέση μιας κρίσης, η οποία αφορά πρωτίστως τη σημαντική αύξηση του κόστους ζωής, συμπεριλαμβανομένων των τιμών των καυσίμων. Ταυτόχρονα, με την εξάπλωση της εξ αποστάσεως εργασίας, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτοκίνητα λιγότερο συχνά. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν πλέον εγκαταλείψει το δικό τους αυτοκίνητο κερδίζουν ήδη από την επιλογή άλλων μέσων μεταφοράς. Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για τη χρήση των σκούτερ σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα», υποστηρίζει ο Μάρκους Βίλιγκ, ιδρυτής της Bolt.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *