Hνωμένο Βασίλειο: Οι νέοι ψηφιακοί φορολογικοί κανόνες θα πλήξουν όλους τους οδηγούς ταξί με εισόδημα πάνω από 20.000 λίρες από τον Απρίλιο του 2028

Όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι οδηγοί ταξί που εισπράττουν πάνω από 20.000 λίρες ετησίως θα ενταχθούν στους νέους κανόνες υποβολής φορολογικών δηλώσεων, στο πλαίσιο του συστήματος Making Tax Digital (ψηφιακός φόρος) το αργότερο από τον Απρίλιο του 2028.

Η νέα απαίτηση αφορά όσους αποκτούν το εισόδημά τους από αυτοαπασχόληση, από ακίνητα ή και από τα δύο. Πρόκειται για το ακαθάριστο εισόδημα πριν από οποιεσδήποτε εκπτώσεις και δεν περιλαμβάνει κέρδη από μισθωτή εργασία ή μερίσματα. Για τους οδηγούς ταξί αυτό σημαίνει ότι οι εισπράξεις τους πριν από δαπάνες όπως τα καύσιμα ή η συντήρηση του οχήματος θα λαμβάνονται υπόψη για να καθοριστεί αν εμπίπτουν στο όριο.

Οι οδηγοί που ανήκουν στο εύρος των 20.000 έως 29.999 λιρών δεν θα επηρεαστούν μέχρι τις 6 Απριλίου 2028. Όσοι κερδίζουν πάνω από 50.000 λίρες θα ενταχθούν στο σύστημα από τον Απρίλιο του 2026, ενώ ένα έτος αργότερα θα ενταχθούν εκείνοι που κερδίζουν πάνω από 30.000 λίρες.

Όταν οι κανόνες τεθούν σε ισχύ για τους οδηγούς που κερδίζουν πάνω από 20.000 λίρες, θα πρέπει να τηρούν ψηφιακά αρχεία και να υποβάλλουν τριμηνιαίες δηλώσεις στις φορολογικές αρχές χρησιμοποιώντας συμβατό λογισμικό. Θα απαιτείται επίσης τελική δήλωση στο τέλος του έτους, η οποία θα αντικαταστήσει την ενιαία υποβολή που χρησιμοποιείται σήμερα.

Περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτό το εύρος εισοδήματος θα ανακοινωθούν κοντά στην ημερομηνία έναρξης ισχύος της απαίτησης, το 2028. Οι οδηγοί ταξί θα πρέπει να αρχίσουν να επανεξετάζουν τον τρόπο καταγραφής του εισοδήματός τους και να βεβαιωθούν ότι τα συστήματά τους είναι έτοιμα για την ψηφιακή υποβολή εκθέσεων ενόψει της απαίτησης του 2028.

Οι οδηγοί ταξί θα πρέπει να προετοιμάζονται από τώρα για την ψηφιακή τήρηση βιβλίων, προκειμένου η μετάβαση να γίνει ομαλά. Υπάρχουν επιλογές λογισμικού ειδικά σχεδιασμένες για αυτοαπασχολούμενους εργαζόμενους και ατομικές επιχειρήσεις, ορισμένες με χαρακτηριστικά που απευθύνονται στους ταξιτζήδες, όπως η κατηγοριοποίηση των εξόδων οχημάτων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *