Ισπανία: H Free Now αυξάνει τις τιμές της σε όλη την επικράτεια, εκτός από τη Βαρκελώνη

Η πλατφόρμα Free Now καθιερώνει νέες χρεώσεις στην Ισπανία. Μία των 2,20 ευρώ για προκράτηση οχήματος και άλλη μία ύψους 5 ευρώ αν ο χρήστης ακυρώσει την κράτηση όταν ο οδηγός είναι ήδη καθ\’ οδόν – και οι δύο επιπλέον μιας ακόμη, ύψους 0,80 ευρώ, που έχει ήδη αρχίσει να χρεώνει μόνο για να ενεργεί ως μεσάζων. Η εταιρεία έχει ενημερώσει ήδη τους πελάτες της ότι οι νέες αυτές χρεώσεις θα αρχίσουν να επιβάλλονται στις 18 Σεπτεμβρίου, αλλά όχι και στις δέκα πόλεις όπου δραστηριοποιείται, καθώς η Βαρκελώνη δεν περιλαμβάνεται.
Υπενθυμίζεται ότι η Free Now είχε αρκετά προβλήματα στη Βαρκελώνη, όπως και η Uber. Μάλιστα, στις αρχές του έτους μηνύθηκε από την ένωση Élite Taxi και την Ένωση Ταξί της Καταλονίας, οι οποίες κατήγγειλαν την εταιρεία ότι προσπαθούσε να παρακάμψει το ρυθμιζόμενο κόμιστρο ταξί στη Βαρκελώνη, το οποίο καθορίζεται από το Ινστιτούτο Ταξί της Μητροπολιτικής Περιοχής της Βαρκελώνης (IMET).
Ακριβώς εξαιτίας αυτού, η εταιρεία δεν μπορεί να χρεώνει προμήθειες στους χρήστες που κάνουν κράτηση ταξί από τη Βαρκελώνη, δηλαδή δεν μπορεί να βγάλει κέρδος λειτουργώντας ως μεσάζων. Υπάρχει «ρητή απαγόρευση» από το Ινστιτούτο Ταξί για κάτι τέτοιο και για τον λόγο αυτό, η Free Now έχει προχωρήσει σε νομικές κινήσεις κατά της απαγόρευσης του IMET, προκειμένου να μπορέσει να εφαρμόσει τη χρέωση και στη Βαρκελώνη.
Η χρέωση ακύρωσης, η οποία ανέρχεται σε 5 ευρώ, θα ισχύει στη Βαρκελώνη, καθώς και στη Μαδρίτη, τη Βαλένθια, τη Μάλαγα, τη Σεβίλλη, την Αστούριας, το Αλικάντε, το Καστελόν, την Έλτσε και τη Σαραγόσα, με άλλα λόγια, σε όλες τις πόλεις όπου δραστηριοποιείται. Αλλά το τέλος έγκαιρης κράτησης των 2,20 ευρώ θα ισχύει μόνο σε 9 πόλεις, όπως και το τέλος 0,80 ευρώ για την πραγματοποίηση της κράτησης.
Η Free Now διευκρίνισε ότι οι νέες χρεώσεις θα επιβάλλονται μόνο στις διαδρομές με αυτοκίνητο και όχι στις μεταφορές με μοτοσικλέτες, ηλεκτρικά ποδήλατα, car-sharing ή σκούτερ.
Στην ανακοίνωση που απέστειλε στους χρήστες της, αναφέρει ότι εάν ο πελάτης κάνει κράτηση μέσω της εφαρμογής και αποφασίσει να ακυρώσει τη διαδρομή μετά την πάροδο δύο ή περισσότερων λεπτών από την αποδοχή της από τον οδηγό ή εάν ο οδηγός έχει διανύσει απόσταση ίση ή μεγαλύτερη από 150 μέτρα μέχρι το σημείο παραλαβής μετά την αποδοχή της, η εταιρεία θα χρεώνει 5 ευρώ για την ακύρωση.
Το τέλος αυτό θα χρεώνεται επίσης εάν ο οδηγός βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από το σημείο παραλαβής και ο χρήστης ακυρώσει την κράτηση ή εάν ο οδηγός φτάσει στο σημείο παραλαβής και πρέπει να περιμένει 5 λεπτά για την άφιξη του πελάτη. Η εταιρεία διευκρίνισε επίσης ότι εάν ο πελάτης έχει ζητήσει να πληρώσει με μετρητά, αλλά παρόλα αυτά έχει επιβαρυνθεί με το τέλος ακύρωσης, η χρέωση θα εξακολουθεί να γίνεται στην τραπεζική κάρτα που έχει καταχωρηθεί στην εφαρμογή.
Όσον αφορά τις «χρεώσεις υπηρεσιών», ένα σταθερό ποσό που προστίθεται σε κάθε διαδρομή που ολοκληρώνεται μέσω της εφαρμογής Free Now θα είναι 0,80 ευρώ για άμεση κράτηση και 2,20 ευρώ για προκρατήσεις, δηλαδή όταν οι χρήστες ζητούν ή προγραμματίζουν την παροχή της υπηρεσίας έως και 4 ημέρες (96 ώρες) νωρίτερα. Πρόκειται για μια αμοιβή που χρεώνει η εταιρεία για την παροχή της υπηρεσίας διαμεσολάβησης, η οποία είναι εντελώς ανεξάρτητη από το κόμιστρο και δεν περιλαμβάνει φιλοδωρήματα, διόδια, φόρους ή επίναυλους αεροδρομίου, τα οποία είναι ξεχωριστά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...